Maliye Bakanı: Kredileri geri çağırmayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’nin krize karşı aldığı önlemler ilgili bilgi verirken, bankaları da sert bir dille uyardı Bankalara Sakın ha kredileri geri çağırmayındiyen Unakıtan, Kendilerinden özellikle istiyorum Bunun ne çağırmak olduğunu onlar iyi bilirler Birbirimize bezginlik yapmayalımdiye konuştu DÜNYAYI etkisi altına alan küresel krize karşısında aldıkları tedbirler çerçevesinde hükümet olarak yeni yeni düzenlemeler yaptıklarını anlatan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bankaların gayet itinalı bir şekilde işlerine devam ettiğini söylemekle birlikte, uyarısını da yaptı Funds World Turkey 2008 konferansındaki konuşmasında, bazı banların paniğe kapılıp ’Eyvah, ileride bulursam, bulmazsam’ diye, kredilerini geri çağırmamasını söyleyen Unakıtan, böyle yaparak hakiki sektörü sıkıntıya sokmamalarını istedi Bankalarla toplantı yapacağım Sakın ha kredilerini geri çağırmayındiyen Unakıtan, bu konuda şunları söyledi: Bu iş alemini en fazla etkileyen konudur Ben bankalarımızla buluşma da yapacağım Onlarla detayları da görüşeceğiz Biz bankacılarımıza güveniyoruz Bir kredi geri çağırması yapmasınlar Adam almıştır, ona tarafından yapıyor, ediyor falan ’Şu Anda getir krediyi’ ’Benim krediye daha 6 ay, bir sene var’ ’Olsun ben istiyorum’ altına da yazmışlar karınca duası gibi bir şey ’At buraya imzayı’ atıyorlar Orada her şey yazıyor İstediği lahza geri alır diye Hakiki sektörümüzü sıkıntıya sokmasınlar, reel sektörsüz bankacılık, bankasız da hakiki sektör olmaz İkisi de birbirine muhtaç, biz de ortada hakem gibi hükümet Sakın ha yapmasınlar bunları Kendilerinden özellikle istiyorum Bunun ne demek olduğunu onlar iyi bilirler Birbirimize bezginlik yapmayalım Çok şükür güven bunalımı, likidite sıkıntımız değilAfrika kabilesi de etkilenir Dünyada 1929’dan sonraki en büyük krizin yaşandığını, eskisi gibi kararlılık ve likidite bolluğunun da olmadığını hatırlatan Unakıtan, önde gelen yatırım bankalarının ve özel şirketlerin tasfiye edilmeye başladığını söyledi Krizin son günlerde Avrupa ve Asya ülkelerine de yansıdığını, krizden Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de etkilendiğini söyleyen Unakıtan, Dünyada bu krizden etkilenmeyen değil Afrika’daki kabileler bile bundan etkilenir Onların da kendilerine göre etkilenmeleri olur Cümbür Cemaat nasibini alırdedi Oturduğu yerden konuşmasın Bu kadar bozulan yapıda finansal önlem almasaydık, finansal kriz rüzgarında savrulurdukdiyen Unakıtan, Başbakan’ın Hamdolsun durumumuz iyisözlerine atıfta bulunularak yapılan değerlendirmelere de şu yanıtı verdi: Başbakanın bu sözleri, hiçbir şey yapmıyoruz seslenmek değil ’Krizden etkilenirsek nasıl etkileniriz’ bu nokta üstünde durarak tedbirlerimizi alıyoruz Bütün ekonomi idaresi olarak krize karşı gerekli tedbirleri olmak üzere sabahlara, gece yarılarına değin çalışıyoruz Kimse oturduğu yerden konuşmasın ’Bizi kriz etkilemezmiş o yüzden biz rahatmışız’, hayır, tüm tedbirleri alıyoruzTerör ve uyuşturucu parası hariç, gelen para için kimseye soru sormayacağız YURTDIŞINDAKİ mevduatları Türkiye’ye getirmek için bir dizayn hazırladıklarını ve fazla kısa vakit içerisinde yasalaşacağını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu konuda şunları söyledi: Yurtdışında parası olanlar belirtilmiş bir süre içerisinde getirdikleri takdirde, ister şirketlerine ister bankaya koysunlar, sisteme sokmak şartıyla, hiç bir soru sormayacağız, inceleme yapmayacağız Türkiye haricen kazançları olan cümbür cemaat getirsin Ödenti yok, geriye dönük bir şey değil Paramıza sahip çıkacağız Yurt dışarıda kazanılan paraya uyuşturucu, terör, insan ticaretiyle ilgili paralar olmamak kaydıyla, ücret sorgulaması yapılmayacak Bugün (dün), kanunu tamamlayıp meclise sunacağızHurriyet