Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Maliyet hesabı, maliyet hesabının onemi

Maliyet hesabı, maliyet hesabının onemi
0
217

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Maliyet hesabı nedir, maliyet hesabının onemi, maliyet hesabı hakkında bilgi

MALİYET HESABININ TANIMI VE ONEMİ

Gunluk ihtiyaclarımızı karşılamak icin kullandığımız butun malların kullanıma hazır hale gelmeleri icin bir maliyet bedeli vardır Mal veya hizmet uretenler maliyet elemanlarını bilmedikleri veya eksik bildikleri zaman işletmelerinin devam etmesi zorlaşır Bir muddet yuksek karlar elde edebilirlerse de zaman icinde iflas ederler Ureticilerin maliyetin unsurlarını bilmek yanında, maliyeti duşurucu etkenler hakkında da bilgi sahibi olmalıdırlar Gunumuzde her turlu mal ve hizmeti devamlı bir şekilde satabilmenin ilk şartı; kaliteli ve ekonomik oluşuna bağlıdır
Maliyet: Bir mal veya hizmete sahip olmak icin, o mal veya hizmetin ortaya konulabilmesi icin harcanan dolaylı ve dolaysız harcamaların toplamına maliyet denir

MALİYETİ DUŞURUCU ETKENLER
Gunumuzde işletmelerin amaclarına ulaşabilmesi icin kuruluş aşamasından başlayarak Maliyet duşurucu etkenleri dikkate alması ve bunları en yi şekilde gercekleştirmesi gerekir Maliyeti duşuren etkenler dikkate alınmadığında uretim pahalıya mal olacağından, uretilen mal piyasanın rekabet şartlarında muşteri bulamayacaktır Bu nedenle maliyeti duşurebilmek buyuk onem kazanmaktadır
1 İşletme yerinin butun ekonomik faktorler dikkate alınarak doğru secilmiş olması,
2 Ham ve yardımcı maddelerin kolay ve ucuz temin edilebilmesi,
3 Nitelikli iş gucunun kolay ve ucuz bulunması,
4 İşletme bolgesinde farklı ekonomik imkanların bulunması,(ulaşım enerji,pazar)
5 Uretime ait İthal ve ihrac imkanlarının olması,
6 Altyapının gelişmiş olması(elektrik, su, aydınlatma, ısıtma, imkanları)
7 Uretimde kullanılacak makine arac gerecin bulunması ve onarım imkanının olması
8 Ana ve yan sanayilerden faydalanma imkanlarının olması

MALİYETE ETKİ EDEN FAKTORLER
1 Hammadde: Her uretim faaliyeti tabiattan elde edile maddeler ve tabiat kuvvetleri ile elde gercekleştirilir Bu bakımdan yer altı ve yer ustu kaynakları; madenler, ormanlar, toprak, hava guneş, uretimin gercekleşmesine kaynak oluştururlar Topraktan demir filizi,(cevher) pamuktan iplik, şeker pancarından şeker uretilmesi hammaddeye ornektir
2 Yardımcı Maddeler: Mamul (yapılmış) malzemelerin yapısında bulunsun veya bulunmasın uretim yapabilmek icin kullanılan diğer maddelerdir Ornek: pamukta kullanılan boya, komur uretmede kullanılan makine, demir uretmek icin kullanılan komur yardımcı maddelerdir
3 İşcilik: Uretimin gercekleşmesi icin insanların yaptıkları beden ve beyin faaliyetleri icin odenen ucretlere işcilik denirMaliyet uzerinde iki ceşit işcilik bulunur
a) Direkt işcilik: Malın uretimi icin sarf edilen ucret ve uretim zamanın carpımı ile bulunabilen işciliktir
b) Endirekt İşcilik: Uretilenmal uzerinde olmayan, işletme faaliyetlerinde odenen ucretlerdir Taşıma, temizlik, guvenlik ucretleri gibi
4 Genel Giderler: İşletme faaliyetlerini devam edebilmesi icin yapılan, aydınlatma, ısıtma, taşıma, haberleşme, kırtasiye, vb icin yapılan harcamalardır
5 Amortismanlar: İşletmenin uretim yapabilmesi icin birtakım makine arac ve gerecler kullanılır Kullanılan bu arac gerecler zamanla yıpranır ve ekonomik omurlerini tamamladıkları zaman kullanılamazlarBundan dolayı uretimin maliyetinde kaybolan bu sermaye icin malın fiyatına eklenen miktara amortisman denir
6 Bakım ve onarım Giderleri: Uretimde kullanılan makine arac gereclerin belirli surelerde bakımları yapılır, zaman zaman da arızalanırlar bu masraflar maliyete eklenir
7 Genel İşletme Giderleri: Uretilen malın uzerinde gorulmeyen ancak işletmenin faaliyeti icinde yapılan masraflardır Kira ve sigorta giderleri gibi
Yukarıda yazılı maliyete etki eden faktorler direkt ve endirekt giderler olarak sınıflandırılır Direkt masrafların urunun maliyetine ne kadar etki ettikleri hesaplamalarla belirlenir Endirekt masraflar belli donemlerde uygun bicimde uretilen mal veya hizmetler uzerine boluşturulerek eklenir