Yaz aylarında yapılması en keyifli aktivitelerden biri elbet ki mangal. İşte size mangal keyfinizi ikiye katlayacak birbirinden hoş tarifler.
1. Patatesli Biberiyeli Et Şiş:
2 su bardağı bebek patates
1 yemek kaşığı taze kekik
1 yemek kaşığı biberiye
1/2 su bardağı balzamik sirke
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı et baharatı
3 diş sarımsak
500 gr kırmızı et
Patatesleri 10 dk tuzlu suda haşlayın. Daha sonra et ve patates dışındaki materyalleri karıştırın. Etleri marine sosunun içinde en az 1 saat bekletin. Daha sonra sıcak haşlanmış patateslere de başka bir kapta sosu ekleyin. Son olarak ıslatılmış şişlere dizip ızgaraya atın.
2. Acı Soslu Tavuk Kanat:
1/2 kg tavuk kanadı
5 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı acı sos
4 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı kuru acı biber
1/2 yemek kaşığı karabiber
Bütün materyalleri güzelce karıştırıp en az 1 saat dinlendirin. Daha sonra mangalda kanatları artlı önlü pişirin.
3. Soslu Somon Izgara:
4 Adet Somon Fileto
Tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 Adet Sarımsak, ezilmiş
7-8 Diş Taze Kekik, kıyılmış
2 yemek kaşığı Pesto Sos
1 Adet Limonun suyu
Bir kapta somon dışında tüm materyalleri karıştırın. Somonların üzerlerine fırça yardımıyla sosu sürün. Izgarada 15-20 dakika kadar pişirdikten sonra servis edin.
4. Anne Köftesi:
500 gr dana kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı galeta yahut ekmek içi
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı köfte baharatı
Tuz
Derin bir kaba soğanı rendeleyin. Üzerine yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş sarımsak, baharatlar, tuz, ekmek içi yahut galeta unu ekleyin. Yeterlice yoğurun. Pürüzsüz bir hale gelince, en az yarım saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp elinizle biçim verin ve ızgarada güzelce pişirin.
5. Zerzevat Şiş:
6 adet mantar
6 adet cherry domates
6 adet arpacık soğan
1 adet patates
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1 adet patlıcan
1 adet kabak
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz biber
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Soğan ve mantarları soyun ve bütün halinde bir kaba alın. Domatesleri yıkayıp saplarını kopararak kabın içine ekleyin. Yıkayıp temizlediğiniz başka zerzevatları de şiş için istediğiniz formda keserek kaba ekleyin. Tüm sebzeler eklendikten sonra zeytinyağı ve baharatları ekleyerek yeterlice karıştırın. Tahta çubuk şişlere zerzevatları istediğiniz formda dizin. Izgarada pişirin.
6. Kalamar Izgara Tanımı:
8 modül halka kalamar
1 çay kaşığı soda
Bir tutam tuz
1/4 limonun suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Birinci olarak soda, tuz, limon suyu ve zeytinyağını karıştırın. Kalamarları bu marinelenmiş haliyle 1-2 saat bekletin. Şişlere takıp, ızgarada pişirin.
7. Soslu Izgara Mısır:
4 diş sarımsak
4 adet mısır koçanı
1 adet misket limonu
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı beyaz peynir
1 yemek kaşığı mayonez
Tuz
Karabiber
Toz biber
Izgarayı ısıtıp mısırları üzerine koyun. Daha sonra tereyağını, peyniri, mayonezi ve sarımsakları mutfak robotuna atıp pürüzsüz olana kadar çalıştırın. Kalan gereçleri rondodan geçirdiğiniz karışım ile karıştırıp bir macun elde edin. Mısırlar sıcakken düzgünce üzerine sürüp yedirin.
8. Mantar Dolması:
10 adet iri mantar
2 diş sarımsak rendelenmiş
Beyaz ya da lor peynir
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kimyon
Sıvı yağ.
Kaşar peyniri rendesi.
Mantarları sap kısımlarından ayırın. Rendelenmiş sarımsak, lor peynir ve baharatları karıştırıp mantarın içini doldurun. Mangalın üzerine dizin. Pişmeye başladıktan sonra üzerlerine kaşar peyniri rendesinden serpiştirin onlar eriyince servis edin.
9. Köz Patlıcan Salatası:
3 adet patlıcan
1 baş sarımsak
2 adet kapya biber
2 adet domates
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Zerzevatları ızgarada düzgünce közleyin. Közlenen zerzevatları soğumaya alın. Soğuduktan sonra üzerlerini soyun. Tüm gereçleri ince ince doğrayın. Tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi döküp güzelce karıştırın. Maydanoz ve lor peynir ile servis edebilirsiniz.
10. Ananaslı Karides Çubukları:
2-3 dilim ananas
10-15 adet karides
Tuz
Zeytinyağı
Ananasları küp küp doğrayın. Karidesleri çok az tuz ve zeytinyağı ile harmanlayın. Çöp şişe 1 adet ananas 1 adet karides biçiminde dizin. İster tavada ister ızgarada çevirerek pişirin.
11. Şeftali ve Hellimli Salata:
5 adet şeftali
4 dilim hellim peyniri
2 yemek kaşığı bal
Bir tutam tuz
3 yemek kaşığı limon
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 bağ roka
Ceviz
Şeftalileri elma dilimi halinde kesin. Hellim peynirini dilimleyin. Mangalda iki yüzünü de izleyin. Roka yapraklarını elinizle koparın. Limon suyu, tuz ve zeytinyağını karıştırın. Rokaları, şeftalileri ve hellim peynirini tabağa alın. Üzerine sosu ve balı gezdirin. Ceviz ile süsleyip servis edin.
12. Muz Sandviç:
Muz, dilediğiniz kadar
Marshmallow, dilediğiniz kadar
Damla Çikolata, dilediğiniz kadar
Şekerleme, dilediğiniz kadar
Muzları kayık formunda yerleştirip, üzerlerine çizik atıp kabuklarını ortadan ikiye yarın. İçini bir çatal yardımıyla biraz ezerek yumuşatın. Dilediğiniz gereçler ile doldurun. Izgarada her birinin altına alüminyum folyo koyarak ısıtın. Gereçler hafif erimeye başlayınca servis edin.