nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Mantar çeşitlerinin isimleri
Mantar çeşitleri
Mantarlar maya mantarları, küf mantarları, şapkalı mantarlar ve enfeksiyon yapan mantarlar olarak gruplandırılır
Maya mantarları; genel olarak tek gözenekli olan organizmalar olup, hücresel çeperleri kitinden yapılmıştır Mayaların en manâlı özelliği eşeysiz üremelerinin tomurcuklanma yolu ile olmasıdırÖzellikle şekerli ortamlarda, toprakta, hayvan atıklarında bolca görülür Hamurun mayalanmasında, bira üretiminde maya mantarlarından yararlanılır
Küf mantarları; çürümekte olan haşere, balık, kuş artıkları üstünde saprofit olarak yaşarlar Eşeyli ve eşeysiz ürerler Besinlerin küflenmesine neden olurlar Mantarların sporları peynir, salça, ekmek, limon ve yemekler üzerinde çoğalarak besinlerin küflenmesine niçin olur
Şapkalı mantarlar; genel olarak ağaç altlarında, çayırlarda yetişen tipik şemsiye biçiminde olan mantarlardır Bu mantarların zehirli ve zehirsiz türleri vardır Zehirsiz türlerinin kültürü yapılarak zahmetsizce yetiştirilir Şapkalı mantarlar; demir, bakır, fosfor, vitamin ve protein açısından zengin olduklarından gıda olarak tüketilir
Enfeksiyon mantarları; insanda ağız ve boğaz hastalıkları, üreme organları ve deride enfeksiyonlara niçin olan mantarlardır Bebeklerde görülen pamukçuk, saç dökülmesine niçin olan saçkıran misal verilebilir
Ülkemizde yetişen yenen mantarlar aşağıdaki gibidir:
Tirmit Çörek Mantarı Kuzu Göbeği Mantarı Doru Renkli Mantar Mera Mantarı İstiridye Mantarı Biftek Mantarı Kükürt Mantarı Karakız Mantarı Pullu Mantarı Sığır Dili Dede Sakalı Kayın Mantarı Yumurta Mantarı Borazan Mantarı Kıvırcık Mantarı İmparator Mantarı Şemsiye Mantarı Posteki Mantarı Çam Kabara Mantarı Kar Çanı Bal Mantarı Akışkan Renkli Kaypak Mantar Melez Mantarı Kaypak Mantar Öküz Mantarı Kuzu Mantarı Domalan Sütsüz Mantar Kanlıca Mantarı *
Mantar çeşitleri
Mantarlar maya mantarları, küf mantarları, şapkalı mantarlar ve enfeksiyon yapan mantarlar olarak gruplandırılır
Maya mantarları; genel olarak tek gözenekli olan organizmalar olup, hücresel çeperleri kitinden yapılmıştır Mayaların en manâlı özelliği eşeysiz üremelerinin tomurcuklanma yolu ile olmasıdırÖzellikle şekerli ortamlarda, toprakta, hayvan atıklarında bolca görülür Hamurun mayalanmasında, bira üretiminde maya mantarlarından yararlanılır
Küf mantarları; çürümekte olan haşere, balık, kuş artıkları üstünde saprofit olarak yaşarlar Eşeyli ve eşeysiz ürerler Besinlerin küflenmesine neden olurlar Mantarların sporları peynir, salça, ekmek, limon ve yemekler üzerinde çoğalarak besinlerin küflenmesine niçin olur
Şapkalı mantarlar; genel olarak ağaç altlarında, çayırlarda yetişen tipik şemsiye biçiminde olan mantarlardır Bu mantarların zehirli ve zehirsiz türleri vardır Zehirsiz türlerinin kültürü yapılarak zahmetsizce yetiştirilir Şapkalı mantarlar; demir, bakır, fosfor, vitamin ve protein açısından zengin olduklarından gıda olarak tüketilir
Enfeksiyon mantarları; insanda ağız ve boğaz hastalıkları, üreme organları ve deride enfeksiyonlara niçin olan mantarlardır Bebeklerde görülen pamukçuk, saç dökülmesine niçin olan saçkıran misal verilebilir
Ülkemizde yetişen yenen mantarlar aşağıdaki gibidir:
Tirmit Çörek Mantarı Kuzu Göbeği Mantarı Doru Renkli Mantar Mera Mantarı İstiridye Mantarı Biftek Mantarı Kükürt Mantarı Karakız Mantarı Pullu Mantarı Sığır Dili Dede Sakalı Kayın Mantarı Yumurta Mantarı Borazan Mantarı Kıvırcık Mantarı İmparator Mantarı Şemsiye Mantarı Posteki Mantarı Çam Kabara Mantarı Kar Çanı Bal Mantarı Akışkan Renkli Kaypak Mantar Melez Mantarı Kaypak Mantar Öküz Mantarı Kuzu Mantarı Domalan Sütsüz Mantar Kanlıca Mantarı *