Kalori bakımından oldukça düşük, farklı yemeklerde de kullanılabilen mantar formuna dikkat etmesi gerekenler için ideal besin. Sizlere mantarla hazırlanabilen muhteşem bir yemek tarifini veriyoruz. Yapımı çok basit olan mantar sote hem doyurucu hem de besleyici. Türk mutfağında sık sık pişirilen mantar sotenin tarifi ve püf noktaları bugünkü yazımızda.
Mantar, dünyanın birçok ülkesinde üreyebilen latince fungi olarak adlandırılan besin gruplarından sebze grubuna dahil edilen oldukça faydalı bir besindir. Özellikle son dönemlerde sofralarda sıklıkla karşımıza çıkan mantar, enfes sebzelerle birleşerek sote şeklinde sofralarda yerini alıyor. Günün her saati kolayca pişirebileceğiniz mantar sote, makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz. Peki mantar sote nasıl yapılır, mantar sotenin püf noktaları nelerdir?
MANTAR SOTE TARİFİ:
MALZEMELER
1 kilogram mantar
2 adet kuru soğan
4-5 adet çarliston biber
1 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
Tuz, karabiber ve pul biber
YAPILIŞI
Mantarların kabuklarını soyarak güzelce yıkayın. Daha sonra suyunu süzüp, iri iri doğrayın.
Geniş bir teflon tencereye, tereyağı ve sıvı yağı koyarak tüm mantarları kavurun.
Mantarlar suyunu çekip hafif kızarmaya dönünce halka halka doğranmış soğanları, sarımsağı ve çarliston biberleri de ekleyip kavurmaya devam edin.
Soğanlar pembeleşip mantarlar kızarmaya dönünce küp küp doğranan domatesleri, tuzu ve baharatları ilave edin.
Domatesler pişinceye kadar karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
MANTAR SOTENİN PÜF NOKTALARI
- Mantarlarınızı doğradıktan sonra beyazlaşması için limonlu suda bekletebilirsiniz.
- Mantar sote yaparken diğer işlemler için mantarların ilk olarak suyunu salmasını ve daha sonra çekmesini beklemelisiniz.
- Tereyağı yerine margarin ya da sadece sıvı yağ kullanabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak mantar sotenizin içerisine kapya biber ekleyebilir, baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
MANTAR SOTE KALORİSİ
Orta büyüklükte porsiyon mantar sote yaklaşık olarak 188 kaloriye denk gelmektedir.