iltasyazilim
FD Üye
Mantı nasıl yapılır tarifi
Malzemeler İçi:
250 gram kıyma 1 büyük zirve soğan (rendelenecek) yarım demet maydanoz(ince doğranmış)
Hamuru:
2 su bardağı un 1 yumurta tuz aldığı değin su
Sosu:
Yoğurt, sarımsak, kırmızı biber, tereyağı, nane, sumak
Hamurunu Hazırlanması
Una bir yumurta kırılır Su ile hamur kıvamına gelene değin yoğurulur Hamur okalava ile 5mm kadar ya da en ince şekilde açılır Hamur, üstüne hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (ya da masa üstünde de bu işlemi yapabilirsiniz)
Büyük yuvarlak açılan hamur düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve daha sonra boylamasına yaklaşık 34cm aralılar ile kesilir Sonuçta hamur 34 cm kareler biçiminde kesilmiş olur Kare biçiminde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna biçiminde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara konulur
Mantının İçinin Hazırlanması
Kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve fazla ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlayınız (Soğanı kavurmayın)
Pişirme, Sos Hazırlama ve Servis
Bir tencere suya tuzlu ekleyip hafif hafif orta ateşte kaynatın
Kıyma karışımını küçük parçalar halinde (minik zeytin taneleri şeklinde) kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirin Mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzakta köşelerinden birleştirip, kenarlarını sımsıkı kapatınız Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin
Çokça yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsak karıştırılır Karışım bütün mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir vahşi yayılır
Mantı taneleri kaynayan suya boca edilir ve orta ateşte takriben 15 dakika pişirilir Mantıların açılmamasına dikkat edilerek kevgir yardımı ile pişirme suyundan süzülür Süzülen mantı içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş barbar eklenir ve güzelce karıştırılır
En son olarak bir tavada tereyağı eritilip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber eklenir Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alınır ve yoğurlu mantı üzerine efendice gezdirilir Arzuya tarafından mantıya nane veveya sumak ek edilir Soğumadan sağlık durumu ile yenilir
Mantı lezzetli bir hamur yemeğidir ve iştahla yenildiği için karını şişirir Bu neden ile öğle yemeği ya da erken akşam yemeği olarak yenmesi daha sağlıklıdır
Bu hoş tarifi aldığımız sayın 'NADİRE BERENT' hanımefendiye fazla teşekkür ediyoruz Ellerinize sıhhat, çok teşekkür ediyoruz
Sıhhat olsun *
Malzemeler İçi:
250 gram kıyma 1 büyük zirve soğan (rendelenecek) yarım demet maydanoz(ince doğranmış)
Hamuru:
2 su bardağı un 1 yumurta tuz aldığı değin su
Sosu:
Yoğurt, sarımsak, kırmızı biber, tereyağı, nane, sumak
Hamurunu Hazırlanması
Una bir yumurta kırılır Su ile hamur kıvamına gelene değin yoğurulur Hamur okalava ile 5mm kadar ya da en ince şekilde açılır Hamur, üstüne hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (ya da masa üstünde de bu işlemi yapabilirsiniz)
Büyük yuvarlak açılan hamur düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve daha sonra boylamasına yaklaşık 34cm aralılar ile kesilir Sonuçta hamur 34 cm kareler biçiminde kesilmiş olur Kare biçiminde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna biçiminde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara konulur
Mantının İçinin Hazırlanması
Kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve fazla ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlayınız (Soğanı kavurmayın)
Pişirme, Sos Hazırlama ve Servis
Bir tencere suya tuzlu ekleyip hafif hafif orta ateşte kaynatın
Kıyma karışımını küçük parçalar halinde (minik zeytin taneleri şeklinde) kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirin Mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzakta köşelerinden birleştirip, kenarlarını sımsıkı kapatınız Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin
Çokça yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsak karıştırılır Karışım bütün mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir vahşi yayılır
Mantı taneleri kaynayan suya boca edilir ve orta ateşte takriben 15 dakika pişirilir Mantıların açılmamasına dikkat edilerek kevgir yardımı ile pişirme suyundan süzülür Süzülen mantı içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş barbar eklenir ve güzelce karıştırılır
En son olarak bir tavada tereyağı eritilip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber eklenir Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alınır ve yoğurlu mantı üzerine efendice gezdirilir Arzuya tarafından mantıya nane veveya sumak ek edilir Soğumadan sağlık durumu ile yenilir
Mantı lezzetli bir hamur yemeğidir ve iştahla yenildiği için karını şişirir Bu neden ile öğle yemeği ya da erken akşam yemeği olarak yenmesi daha sağlıklıdır
Bu hoş tarifi aldığımız sayın 'NADİRE BERENT' hanımefendiye fazla teşekkür ediyoruz Ellerinize sıhhat, çok teşekkür ediyoruz
Sıhhat olsun *