Hoşluklarla dolu memleketimizin en meşhur ve Kayseri bölgemizin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mantı, adeta bir kaşığı kendine hayran bırakıyor. Yurt dışından gelen turistlerin odak noktası olan mantının mesken imalatı olan tadı bir öteki. Analarımızın elinden çıkmış üzere lezzetli mantı yapmak istiyorsanız hazırladığımız habere göz atmalısınız. Mantı nasıl yapılır? Mantıyı buzlukta saklamanın püf noktaları nelerdir? Detaylar metnimizde.
Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur kesimlerinin içine konulması ve bu hamur modüllerinin suda haşlanması ile yapılan yemektir. Türk mutfağında meşhur olduğu kadar Orta Asya mutfaklarının da bir kesimi olan mantı, hem doyurucu hem de lezzetiyle damaklarda iz bırakıyor. Osmanlı sultanlarının bize mirası olarak kalan mantı buharda, suda, yağda ya da fırında pişiriliyor. Haftanın beş günü Fatih Sultan Mehmed'in sabah sofrası için mantı pişirildiği bilinenler arasında. Pekala bu kadar meşhur olan mantı meskende nasıl yapılır? Meskende mantı yaparken nelere dikkat etmelidir? Mantı çok olunca buzlukta nasıl saklanır?
MANTI TANIMI:
MATERYALLER
3, 5 su bardağı un
1, 5 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
İçi için;
200 gram yağsız kıyma
1 adet soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
YAPILIŞI
Öncelikle derin bir kabın içerisine unu alarak ortasını havuz biçiminde yapın. Daha sonra yavaş yavaş tuz ve yumurtayı koyup karıştırın. Hamurun durumuna nazaran makul ölçüde da yavaş yavaş su ek etmeyi unutmayın.
Hazırladığımız hamurun sert olması bu adımda çok değerlidir. Hamuru hazırladıktan sonra 2 eşit modüle bölün. Yarım saat kadar dinlenmesini sağlayın.
Bu sırada iç gereçleri hazırlayabilirsiniz. Kıymayı bir kaba alıp, minik minik doğranmış soğanları üzerine ek edin. Baharatları da ekledikten sonra elinizle yoğurun.
Dinlenen hamuru börekten biraz daha kalın olacak halde açın. Açılan hamuru eşit kesimler halinde kare kare kesin.
Kare kare modüllere böldükten sonra hazırladığınız iç harcı karelerin orta kısmına yerleştirip, 4 ucu birbirine gelecek halde katlayın.
Geniş bir tepsiye un serpip hazır hale gelen mantıları içine atın. Tüm hamur için tıpkı süreci yapıp bitirdikten buz dolabının dondurucu kısmında bir vade bekletin.
Yaklaşık yarım saat sonra buz dolabı poşetine koyarak derin dondurucuda uzun müddet saklayabilirsiniz.
İstediğiniz vakit kaynayan suyun içine atarak pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun...
MANTI YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Mantı hamuru, rahat form verebilmeniz için sert yapıda olmalıdır. Hazırladığınız hamur bezelerini, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde açın.Haşlama esnasında açılmaması için; mantıları sıkı bir biçimde kapatın.
Hamura ekleyeceğiniz unu azar azar kıvamına nazaran ek edin. Piyasada satılan unların sertlik raddesi farklı olduğu için kıvamına gelmesi için eklemeniz gereken un ölçüsü değişebilir.
Mantı harcına koyulan soğan katiyetle rendelenmemelidir. (soğan suyu mantı tadını bozuyor). Soğanlar bıçak yardımıyla çok küçük olacak biçimde kesilmelidir.