iltasyazilim
FD Üye
Kahraman Maraş Dondurması,
Dondurma tarifi,
Malzemeler:
5 su bardağı Süt (Tercihen koyun sütü )
1 bardaktan azıcık artı şeker ( 250 gram)
3 gram ( 1 tatlı kaşığı ) SAF sahlep
Yapılışı:
Sütü çorba tenceremize alıp kaynatalım Kaynayan süte şekerimizi ilave edip her tarafta kaynatalımBu nadiren kase suyun içinde sahlebimizi eritelim ( su eksik olacak; ancak 1 tatlı kaşığı sahlep için bir kase su tatmin edici )Kaynayan şekerli sütümüze bir yandan erimiş sahlebimizi yavaşça akıtırken, bir yandan da süratli süratli sütümüzü karıştıralım (Bu aşamada karıştırırken, azıcık savurarak çırpar giib karıştırmakta üstünlük var )Sütümüz kaynadıktan 5 dakika kadar sonra tenceremizi ateşten alalım Ateşten aldığımız sütümüzün, önce bir 5 dakika dek kepçe ile karıştırıp savurarak ilk sıcaklığının çıkmasını sağlayalımSonra sık sık ( her 5 dkda bir) aynı şekilde soğuyana dek kepçe ile savurup karıştıralım Bu operasyon sütümüz soğuyana dek devam ederSoğuyan malzememizi dondurucuya girebilecek bir vahşi aktarıp, Buzlukta ya da derin dondurucuya donması için bırakalım15 20 dakikada bir çıkarıp, kabın kenarında donmuş olan kısımları ortaya sıyırarak karıştırıp her tarafta dolaba kaldıralım (Bu karıştırma işlemini tahta kaşıkla ve döverek yaparsak dondurmamız daha da sakızlanır Dondurmamız katı, sakız gibi olunca dolaptan alıp servis yapabilirizAfiyet olsun
*
Dondurma tarifi,
Malzemeler:
5 su bardağı Süt (Tercihen koyun sütü )
1 bardaktan azıcık artı şeker ( 250 gram)
3 gram ( 1 tatlı kaşığı ) SAF sahlep
Yapılışı:
Sütü çorba tenceremize alıp kaynatalım Kaynayan süte şekerimizi ilave edip her tarafta kaynatalımBu nadiren kase suyun içinde sahlebimizi eritelim ( su eksik olacak; ancak 1 tatlı kaşığı sahlep için bir kase su tatmin edici )Kaynayan şekerli sütümüze bir yandan erimiş sahlebimizi yavaşça akıtırken, bir yandan da süratli süratli sütümüzü karıştıralım (Bu aşamada karıştırırken, azıcık savurarak çırpar giib karıştırmakta üstünlük var )Sütümüz kaynadıktan 5 dakika kadar sonra tenceremizi ateşten alalım Ateşten aldığımız sütümüzün, önce bir 5 dakika dek kepçe ile karıştırıp savurarak ilk sıcaklığının çıkmasını sağlayalımSonra sık sık ( her 5 dkda bir) aynı şekilde soğuyana dek kepçe ile savurup karıştıralım Bu operasyon sütümüz soğuyana dek devam ederSoğuyan malzememizi dondurucuya girebilecek bir vahşi aktarıp, Buzlukta ya da derin dondurucuya donması için bırakalım15 20 dakikada bir çıkarıp, kabın kenarında donmuş olan kısımları ortaya sıyırarak karıştırıp her tarafta dolaba kaldıralım (Bu karıştırma işlemini tahta kaşıkla ve döverek yaparsak dondurmamız daha da sakızlanır Dondurmamız katı, sakız gibi olunca dolaptan alıp servis yapabilirizAfiyet olsun
*