iltasyazilim
FD Üye
Maraş Tarhanası Yapımı (Hem Çorbalık Hem Çerezlik) Tarifi İçin Malzemeler
*25 kg buğday(döğme)
*15 kg tarhana yoğurdu(maraşta katık deniyor)
*bir kg un
*yarım kilo tuz
*bir su bardağı toz şeker
*bir su bardağı çörek otu
*sermek için çığ
*kaynatmak için büyük kazan ve odun parçaları
Maraş Tarhanası Yapımı (Hem Çorbalık Hem Çerezlik) Tarifi Yapılışı Hazırlanışı, buğdaylar yani döyme yıkanır, maraşta tarhana zamanı değirmenlerde bolca satılır, en az beş saat kadar kaynatacağınız büyük ocak kazanında sıcak su ile ıslatılır, sonra döğme su çekeceği için üzerine su takviyesi yapılıp altına odunlar konup bahçede büyükçe kazanlarda kaynatılır, kaynarken tuzu bırakılır yarım kilo yazdım ama tuz çok gelmesin gözünüze baya küçük paket tuzların hepsi anca geliyor, yinede ayarlayın tuzunu, ocağın altını çok harlamayın kaynayınca yeterli oluyor çünkü soğuyana kadar kazanda kalıyor ve sıcağıylada pişiyor, daha sonra büyükçe leğenlere buğday yavaş yavaş alınır el yakmayacak ayara gelmiştir, kontrollü şekilde yoğurdu yani tarhana katığı ara ara verilerek yoğrulur, çörek otunu katmayı unutmayalım yerkn harika bir lezzet veriyor şekeride ekleyelim ve yoğurma işlemimiz bitince büyük tarhanamız büyükçe telüs şeker veya un torbalarına bırakılıp suyu süzdürülür ve mayalandırılır bu arad tarhanamız ekşir ve mis gibi kokmaya başlar, eğer ekşi olmasını istersek üç gün yoksa iki gün yeterli olur, bu işlemde bitince maraşta çığ adı verilen adece tarhana sermeye yarayan özel çubuklardan yapılmış telüslere tarhanalar birer yemek kaşığı bırakılarak serilir, hafif kurumaya başlayınca adına firik denir yenmeye başlar esas olarak tıkır tıkır kuruyunca çok lezzetli olur şu anda elbistan halkı yavaş yavaş tarhanalarını yapmaya başladılar sokaklar damlarda serili mis gibi tarhana kokusuyla dolu, elbistanın kışı çok ağır ve uzun geçer uzun kış gecelerinde çayın yanının vazgeçilmezidir, çerez gibi yeniyor misafire ikram ediliyoır aynı zamanda şeker pancarıyla beraber nefis çorbası yapılıyor işallah size onun tarifinide vereceğim malesef az yapmak isteyenler için veya denemek isteyenlr için az ölçü veremiyorum çünkü bu daha en az ölçü elbistanlılara göre
*25 kg buğday(döğme)
*15 kg tarhana yoğurdu(maraşta katık deniyor)
*bir kg un
*yarım kilo tuz
*bir su bardağı toz şeker
*bir su bardağı çörek otu
*sermek için çığ
*kaynatmak için büyük kazan ve odun parçaları
Maraş Tarhanası Yapımı (Hem Çorbalık Hem Çerezlik) Tarifi Yapılışı Hazırlanışı, buğdaylar yani döyme yıkanır, maraşta tarhana zamanı değirmenlerde bolca satılır, en az beş saat kadar kaynatacağınız büyük ocak kazanında sıcak su ile ıslatılır, sonra döğme su çekeceği için üzerine su takviyesi yapılıp altına odunlar konup bahçede büyükçe kazanlarda kaynatılır, kaynarken tuzu bırakılır yarım kilo yazdım ama tuz çok gelmesin gözünüze baya küçük paket tuzların hepsi anca geliyor, yinede ayarlayın tuzunu, ocağın altını çok harlamayın kaynayınca yeterli oluyor çünkü soğuyana kadar kazanda kalıyor ve sıcağıylada pişiyor, daha sonra büyükçe leğenlere buğday yavaş yavaş alınır el yakmayacak ayara gelmiştir, kontrollü şekilde yoğurdu yani tarhana katığı ara ara verilerek yoğrulur, çörek otunu katmayı unutmayalım yerkn harika bir lezzet veriyor şekeride ekleyelim ve yoğurma işlemimiz bitince büyük tarhanamız büyükçe telüs şeker veya un torbalarına bırakılıp suyu süzdürülür ve mayalandırılır bu arad tarhanamız ekşir ve mis gibi kokmaya başlar, eğer ekşi olmasını istersek üç gün yoksa iki gün yeterli olur, bu işlemde bitince maraşta çığ adı verilen adece tarhana sermeye yarayan özel çubuklardan yapılmış telüslere tarhanalar birer yemek kaşığı bırakılarak serilir, hafif kurumaya başlayınca adına firik denir yenmeye başlar esas olarak tıkır tıkır kuruyunca çok lezzetli olur şu anda elbistan halkı yavaş yavaş tarhanalarını yapmaya başladılar sokaklar damlarda serili mis gibi tarhana kokusuyla dolu, elbistanın kışı çok ağır ve uzun geçer uzun kış gecelerinde çayın yanının vazgeçilmezidir, çerez gibi yeniyor misafire ikram ediliyoır aynı zamanda şeker pancarıyla beraber nefis çorbası yapılıyor işallah size onun tarifinide vereceğim malesef az yapmak isteyenler için veya denemek isteyenlr için az ölçü veremiyorum çünkü bu daha en az ölçü elbistanlılara göre