Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mardinin Yemekleri

Mardinin Yemekleri
0
157

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Mardinin Yemek Yemek kültürü,
mardinin meşhur yemekleri,
mardinin yöresel yemekleri nelerdir

MARDİNİN YEMEKLERİ

Mardin'in kendine has yemekleri muhtelif yiyecek maddelerinin severek oluşturduğu bir tat yumağıdırYemek bir kültür olayıdır Kültür,bir yöre halkının,belirli bir toplumun yarattığı fiziksel ve manevi değerlerin toplamıdır Bu değerler tarihi kalıntılarda olabileceği gibi,yasamın en kayda değer halkalarından biri olan yemeklerde de yer bulabilirYöremizde yetişen bitkilerin yardımıyla, hava şartlarının ve yaşam tarzının belirleyiciliğiyle,yemekler geleneksel bir boyut kazanır Mardin mutfağının zenginliği, gelmiş geçmiş milletlerin kültür birikimlerinden Mardinlilerin medeniyetteki tekamül sürecinde kendilerini yenilemedeki yetenekleri ve sosyal açıdan sahip oldukları açılımla ilgilidir Dağıtılmış dinlerin dinsel törenleri için hazırlanan yemekler, doğum ve vefat sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak oluşturulan hayratlar

Mardin yemekleri aşağıdaki şekilde listelenebilir;

Çorbalar: Lebeniye,Un Corbası,Mercimek Corbası,Kelle Paca,Nohut Corbası,Corten,Ginedir Corbası,Domates Corbası

Kebablar: Soğan Kebabı, Patates Kebabı

Et Yemekleri: Malzum,Kibbe,Mardin Çiğköftesi,Kelle Paca,Dobo,Firkiye,Güvec,Havuc Türlüsü

4TavalarKızartmalarKavurmalar: Semizotu Tavası,Patates,Patlıcan,Biber,Kabak,Havuc Kızartması
Köfteler: İçli Köfte (İkbebet), Avuç Içi Köfte (Irok), Çiğköfte, Mercimekli Köfte (Bello) ,Cevizli İçli Köfte ,Kitel Raha

DolmalarSarmalar: Patlıcan Dolması,Biber Dolması,İşkembe Dolması,Kaburga Dolması,Kabak Dolması,Hindi Dolması,

Kuzu Dolması,Güvercin Dolması,Domates Dolması,Tavuk Dolması

Pilavlar: Sehriyeli Bulgur Pilavı,Kınepleli Pilav,Mercimekli Pilav,Gasore,Ihşene,Coban Pilavı

Hamur İşleri: Sembusek,Cevizli Börek,Susamlı Patates Böreği,Lor Böreği

Zeytinyağlı Yemekler: Zeytinyağlı Yaprak Sarması,Kıneble,Melemen,Nohut Meftunesi

PiyazlarSalatalar: Patates Salatası,Çoban Salatası,Beyin Salatası,Acur Salatası

TatlılarPastalar: Sütlaç,Davk Bi Dips,Peynir Helvası,Harire,Asure,Zerde,Un Helvası,Zingil,Kahıyye,Davk İl May,Tahinli Helva

Tuzlular: Icce,Kişnişli ve Kırmızı Pul Biberli Tandır Cöregi

Cerezler: Leblebi,Sekerli Leblebi,Badem,Badem Sekeri,Ibzor,Kavun Cekirdeği,Karpuz Cekirdeği,Kabak Cekirdeği,Bıtım,

Mahlep,Pestil,Cevizli ve Bademli Sucuk (Ikude)

İçecekler: Mırra,Likör,Üzüm Suyu,Nar Suyu,Sumak

Turşular: Rami,Hıyar,İşfelleh,Yeşil Zeytin,Dag Hıyarı,Yeşil Nohut Tursusu

Bazı Özel Kahvaltılıklar: Kaymak,Bal,Yeşil Zeytin,Otlu peynir *
 
858,496Konular
981,800Mesajlar
29,868Kullanıcılar
bethesdaSon üye
Üst Alt