iltasyazilim
FD Üye
Marmara bölgesinde yetiştirilen tarım ürünleri
Marmara bölgesi tarımı
Marmara bölgesinde hayvancılık
Marmara Bölgesi, alan yüzölçümüne göre ekili dikili alanları oranının maksimum olduğu bölgemidir
Bölgede yapılan tarımda çağdaş yöntemler yaygın olarak kullanılır Tarımda verim yüksektir Oysa bölge nüfusu pozitif olduğundan imal tüketimi karşılamaz
Bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım mahsul çeşidini artırmıştır
Bölgede yetiştirilen esas tarım ürünleri;
Ayçiçeği
Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir Bilhassa Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası 'nda yetiştirilmektedir
Pirinç
Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir Özellikle Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir
Zeytin
Bölgenin bilhassa Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney kıyılarında yetiştirilir Gemlik zeytinleri ülkemizin en kaliteli sofralık zeytinlerini oluşturur
Buğday
Buğday, bölgenin neredeyse boyunca yetiştirilir Değişik endüstri bitkileri ile (özellikle şekerpancarı) nöbetleşe ekilir
Darı
Darı, sulandırma imkanı olan yerler ile Karadeniz ikliminin görüldüğü bölgenin kuzey kıyılarında tarımı yapılmaktadır
Şeker pancarı
Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir
Tütün
Bölgenin farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir
Bölgede ayrıca fındık, keten, sebze ve meyve tarımı yapılmaktadır
Marmara Bölgesinde hayvancılık
Marmara ahır ve kümes hayvancılığının maksimum geliştiği bölgemizdir Bu şart bölgede alıcı nüfusun fazlalığı ve pazarlama sorununun açılmış olması ile ilgilidir
Bölgede Yıldız Dağları Bölümü ile Tekirdağ, Balıkesir ve Çanakkale çevresinde mera hayvancılığı biçiminde büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılır
Bölgede keza Güney Marmara Bölümünde ipekböcekçiliği, boğazlarda balıkçılık yoğun olarak yapılmaktadır
Balıklar mevsime kadar sıcak denizlerden soğuk denizlere, soğuk denizlerden sıcak denizlere göçerler Bu göçlerin yapıldığı boğazlar balıkçılığa kullanışlı alanları oluşturur *
Marmara bölgesi tarımı
Marmara bölgesinde hayvancılık
Marmara Bölgesi, alan yüzölçümüne göre ekili dikili alanları oranının maksimum olduğu bölgemidir
Bölgede yapılan tarımda çağdaş yöntemler yaygın olarak kullanılır Tarımda verim yüksektir Oysa bölge nüfusu pozitif olduğundan imal tüketimi karşılamaz
Bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım mahsul çeşidini artırmıştır
Bölgede yetiştirilen esas tarım ürünleri;
Ayçiçeği
Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir Bilhassa Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası 'nda yetiştirilmektedir
Pirinç
Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir Özellikle Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir
Zeytin
Bölgenin bilhassa Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney kıyılarında yetiştirilir Gemlik zeytinleri ülkemizin en kaliteli sofralık zeytinlerini oluşturur
Buğday
Buğday, bölgenin neredeyse boyunca yetiştirilir Değişik endüstri bitkileri ile (özellikle şekerpancarı) nöbetleşe ekilir
Darı
Darı, sulandırma imkanı olan yerler ile Karadeniz ikliminin görüldüğü bölgenin kuzey kıyılarında tarımı yapılmaktadır
Şeker pancarı
Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir
Tütün
Bölgenin farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir
Bölgede ayrıca fındık, keten, sebze ve meyve tarımı yapılmaktadır
Marmara Bölgesinde hayvancılık
Marmara ahır ve kümes hayvancılığının maksimum geliştiği bölgemizdir Bu şart bölgede alıcı nüfusun fazlalığı ve pazarlama sorununun açılmış olması ile ilgilidir
Bölgede Yıldız Dağları Bölümü ile Tekirdağ, Balıkesir ve Çanakkale çevresinde mera hayvancılığı biçiminde büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılır
Bölgede keza Güney Marmara Bölümünde ipekböcekçiliği, boğazlarda balıkçılık yoğun olarak yapılmaktadır
Balıklar mevsime kadar sıcak denizlerden soğuk denizlere, soğuk denizlerden sıcak denizlere göçerler Bu göçlerin yapıldığı boğazlar balıkçılığa kullanışlı alanları oluşturur *