nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Marmara Bölgesinin Bölgesel Yemekleri
Marmara Bölgesine Ait Yemekler
Marmara Bölgesine Özgü Yemek Tarifleri
Marmara Bölgesinin Hangi Yemekleri Ünlü
Bozüyük (Bilecik)
1,5 kg un
2 adet yumurta
250 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuzlu
1 kg ceviziçi
1 su bardağı susam
50 gr Hindistan cevizi
400 gdr nişasta
6 su bardağı tozşeker (ravak için)
5 su bardağı su(ravak için)
Hamur olmak için, yukarıda açıklanmış miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur ayrıntılarıyla yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için tatmin edici miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar her tarafta oklavaya dikkatle sarılır Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe tarafından kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten daha sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya dek kaynatılır Ravak 15 dakika dek bekletildikten daha sonra tepsinin üstüne dökülerek soğumaya bırakılır bundan başka 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır
Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)
1 tavuk göğüs eti
4 su bardağı tavuk suyu
15 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çarliston biber
1 çuska biber
1 ufak havuç
1 minik kabak
Tuz, karabiber
1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuzlu ve karabiber ekleyin
2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp biçiminde doğrayın Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin Sıcak olarak servis yapın
Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)
6 parça kemikli kuzu eti
45 sap taze soğan
4 pazı yaprağı
23 diş sarımsak
45 gr tereyağı
1 su bardağı su
Tuz
1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın
2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayınlama
3 Sarımsakları soyup ikiye muhakkak ve etlerin üstüne serpiştirin Suya bir miktar tuzlu ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın
Kaysepi (Kocaeli)
2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
1 su bardağı su
15 su bardağı tozşeker
30 gr tereyağı
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir arz su ekleyip yumuşayana değin pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin Üstüne şekeri ek edip pişirin
2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın
Pırasa Böreği (Kırklareli)
1 kg pırasa
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Hamur için:
500 gr un
Su
Sıvıyağ
Tuz
1 Pırasaları temizleyin Yıkayıp ufak ufak doğrayın Tavada sıvıyağı kızdırıp pırasaları ek edip yumuşayana değin kavurun Salçayı ekleyip karıştırın Tuzunu ilave edip tavayı ocaktan alın
2 Unu hamur yoğurma kabına alın Tuzlu ekleyip harmanlayın gitgide su ek edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun Hamurdan 10 tane beze hazırlayın Tezgâha un serpip bezeleri tepsiden azıcık daha büyük olacak şekilde açın Tepsiyi yağlayın ve yufkaları aralarına yağ sürerek tekrar tekrar yerleştirin Hazırladığınız pırasalı malzemeyi en üste yayıp hamurun dışa taşan kenarlarını derinlemesine kıvırın Yufkanın kenarlarına sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 4550 dakika pişirin Dilimleyip sıcak olarak servis yapın
Poğaça (Kırklareli)
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr) yaş maya
Yarım su bardağı sıvıyağ
Aldığı dek un
Tuzlu
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 dere kaşığı susam
1 akarsu kaşığı çörekotu
1 Mayayı ılık sütle ezip iyice karıştırın ve kabarana dek bekletin Unu hamur yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın Mayalı süt, sıvıyağ ve tuzlu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun Üzerini ıslak bezle örtün Ilık ortamda hamur 2 misli kabarana kadar yarım saat bekletin
2 Hamurdan yumurtadan birazcık daha büyük parçalar koparıp bezeler hazırlayın Her bir bezeyi tezgâhın üstünde elinizle yuvarlayıp uzatın ve iki yöne içten bükün Hamuru kendi civarda sarıp uçlarını kıvırın Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün Hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin Mayalanması için 1015 dakika daha bekletin Üzerlerine yumurta sarısı sürün Susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafif kızarana değin pişirin
İstanbul Pilavı
MALZEMELER
450 gr pirinç
125 gr Tereyagi
1 adet Hindi Fileto
1 su bardagi konserve bezelye
1 tutam safran
1 nehir kasigi toz zencefil
50 gr iç badem
50 gr kabuksuz antepfistigi
Tuzlu
Yapılış Tarifi
Pirinci tuz kaynar suda 30 dk beklettikten daha sonra yikayip süzün
Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2
bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz
safsani hindi suyuna ek edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve
zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik
ateste suyunu çekene değin pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini
ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin *
Marmara Bölgesine Ait Yemekler
Marmara Bölgesine Özgü Yemek Tarifleri
Marmara Bölgesinin Hangi Yemekleri Ünlü
Bozüyük (Bilecik)
1,5 kg un
2 adet yumurta
250 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuzlu
1 kg ceviziçi
1 su bardağı susam
50 gr Hindistan cevizi
400 gdr nişasta
6 su bardağı tozşeker (ravak için)
5 su bardağı su(ravak için)
Hamur olmak için, yukarıda açıklanmış miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur ayrıntılarıyla yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için tatmin edici miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar her tarafta oklavaya dikkatle sarılır Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe tarafından kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten daha sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya dek kaynatılır Ravak 15 dakika dek bekletildikten daha sonra tepsinin üstüne dökülerek soğumaya bırakılır bundan başka 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır
Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)
1 tavuk göğüs eti
4 su bardağı tavuk suyu
15 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çarliston biber
1 çuska biber
1 ufak havuç
1 minik kabak
Tuz, karabiber
1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuzlu ve karabiber ekleyin
2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp biçiminde doğrayın Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin Sıcak olarak servis yapın
Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)
6 parça kemikli kuzu eti
45 sap taze soğan
4 pazı yaprağı
23 diş sarımsak
45 gr tereyağı
1 su bardağı su
Tuz
1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın
2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayınlama
3 Sarımsakları soyup ikiye muhakkak ve etlerin üstüne serpiştirin Suya bir miktar tuzlu ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın
Kaysepi (Kocaeli)
2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
1 su bardağı su
15 su bardağı tozşeker
30 gr tereyağı
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir arz su ekleyip yumuşayana değin pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin Üstüne şekeri ek edip pişirin
2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın
Pırasa Böreği (Kırklareli)
1 kg pırasa
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Hamur için:
500 gr un
Su
Sıvıyağ
Tuz
1 Pırasaları temizleyin Yıkayıp ufak ufak doğrayın Tavada sıvıyağı kızdırıp pırasaları ek edip yumuşayana değin kavurun Salçayı ekleyip karıştırın Tuzunu ilave edip tavayı ocaktan alın
2 Unu hamur yoğurma kabına alın Tuzlu ekleyip harmanlayın gitgide su ek edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun Hamurdan 10 tane beze hazırlayın Tezgâha un serpip bezeleri tepsiden azıcık daha büyük olacak şekilde açın Tepsiyi yağlayın ve yufkaları aralarına yağ sürerek tekrar tekrar yerleştirin Hazırladığınız pırasalı malzemeyi en üste yayıp hamurun dışa taşan kenarlarını derinlemesine kıvırın Yufkanın kenarlarına sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 4550 dakika pişirin Dilimleyip sıcak olarak servis yapın
Poğaça (Kırklareli)
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr) yaş maya
Yarım su bardağı sıvıyağ
Aldığı dek un
Tuzlu
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 dere kaşığı susam
1 akarsu kaşığı çörekotu
1 Mayayı ılık sütle ezip iyice karıştırın ve kabarana dek bekletin Unu hamur yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın Mayalı süt, sıvıyağ ve tuzlu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun Üzerini ıslak bezle örtün Ilık ortamda hamur 2 misli kabarana kadar yarım saat bekletin
2 Hamurdan yumurtadan birazcık daha büyük parçalar koparıp bezeler hazırlayın Her bir bezeyi tezgâhın üstünde elinizle yuvarlayıp uzatın ve iki yöne içten bükün Hamuru kendi civarda sarıp uçlarını kıvırın Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün Hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin Mayalanması için 1015 dakika daha bekletin Üzerlerine yumurta sarısı sürün Susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafif kızarana değin pişirin
İstanbul Pilavı
MALZEMELER
450 gr pirinç
125 gr Tereyagi
1 adet Hindi Fileto
1 su bardagi konserve bezelye
1 tutam safran
1 nehir kasigi toz zencefil
50 gr iç badem
50 gr kabuksuz antepfistigi
Tuzlu
Yapılış Tarifi
Pirinci tuz kaynar suda 30 dk beklettikten daha sonra yikayip süzün
Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2
bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz
safsani hindi suyuna ek edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve
zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik
ateste suyunu çekene değin pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini
ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin *