iltasyazilim
FD Üye
Marmarada üretim faaliyetleri
Marmara bölgesi üretimi hakkında data
a)tahıl
1)Buğday
Bilindiği gibi, buğday, verimsiz yerlerde halkın geçim kaynağıdır Marmara Bölgesi'nde Trakya kesimi verimsiz bir yer olduğundan Türkiye'nin bir kaç yeri gibi oradada buğday ekimi için kayda değer bir yerdir(Tekirdağ 800 bin ton ve Edirne 700 bin tonla üretimde ilk kez kazanç)
2)Arpa
Arpada buğday bitkisinin özelliklerini taşır Marmara Bölgesi'nde buğdayın yetiştiği Trakya'nın iç kesimlerinde arpada yetişir
3)Darı
Darı tarımı, Marmara Bölgesi'nde bilhassa Güney Marmara bölümünde, Balıkesir İli ve çevresinde yaygındır
Türkiye darı üretiminde Marmara Bölgesi'nin kayda değer bir yeri vardır Sadece Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nin takvim toplam darı üretimi, Türkiye toplam üretiminin, % 70 ile % 75'ini bulur
4)Çeltik
Çeltik üretimi, Marmara Bölgesi'nde en çok Edirne'de görülür Edirne'nin üretimi Türkiye'nin ortalamasının % 35'ini oluşturur (en büyük paya sahip il) Çeltik tarımı Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi Güney Marmara Bölümü illerinde de yapılır fakat buradaki üretimler, Edirne'nin Türkiye çeltik üretimine kattığı değere ulaşmaz
5)Yulaf
İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ gibi
Marmara illeri, Türkiye yulaf üretiminin %6070'ini vermektedir Yıllık
yulaf üretimleri 1015 biner tonu aşan iller içerisinde Balıkesir, Kocaeli, İstanbul gibi önemli Marmara illeri de vardır
b)sebzecilik
Marmara Bölgesi, Türkiye sebze üretiminde birinci bölgedir Bereketli alivyal toprakların ve sebze tarımına çok yerinde iklim özelliklerinin bu bölgede olması bu gelişmenin nedenidir
1)Patates
Ilk Kez,Marmara Bölgesi'nin Bursa, Balıkesir, Kocaeli ve Sakarya illeri almak üzere, patates üretimi bütün bölgelerimizde yapılmaktadır
2)Soğan ve Sarımsak
Yıllık kuru soğan üretiminin %90 gibi yüksek bir payı, sıra ile Güney Marmara bölümü illeri ile Ege bölümü, Akdeniz kıyı ovaları ve Orta Karadeniz bölümü illerinden sağlanır
Sarımsak sadece Marmara Bölgesinde değil tüm yurta eksik üretilir Çünku tuketimi soğan dek değildir
3)Domates
Domates Balkan ülkelerinden daha sonra yurdumuzda ilk önce Güney Marmara Bölümünde yetiştirilmeye başlanmıştır sonradan öteki bölgelere yayılmaya başlamıştır Yurdumuzda yetiştirilen domatesin büyük bir bölümü dış ülkelere satılmaktadır Ve ticarete yönelik domatesler ilk kez Güney Marmara Bölümü almak üzere öteki bölgelerde de yetiştirilir
c)endüstri (sanayi) bitkileri tarımı
1) Tütün
Marmara Bölgesi, nitelikli tütün üreten bölgeler aralarında, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi'nden daha sonra 3 sırayı alır Bölgede imal daha çok Güney Marmara Bölümü'nde yapılır Bölge üretimi Türkiye üretiminde, her yıl % 10 ila % 15 lik bir paya sahiptir Fakat Balıkesir ili, tüm bölge üretiminin % 60 ila % 65 ini verir Bu ili, Bursa ve Çanakkale illeri izler Balıkesir ilinin Altınova, Ayvalık, Edremit ve Burhaniye tütünleri ile Bursa'nın merkez ilçe ve İnegöl tütünleri, ihraç edilecek kalitede tütünlerdir Bölgede Kocaeli,Sakarya,Tekirdağ,Kırklareli ve Edirne'dede tütün tarımı yapılırLakin bu illerde üretim,öyle ekonomik değildir
2)Pamuk
Pamuk üretimi,sıcaklık koşullarının uygun olması ve verimli alivyal toprakların varlığı sebebiyle Güney Marmara'da da yapılır Marmara bölgesi, Ege ve Akdeniz bölgelerinden sonradan pamuk yetiştirmede 3 sırayı alır Bu bölgede en iyi üretimi yapan il Balıkesir'dir(yılda 67 bin ton)
3)Şeker pancarı
Şeker pancarı üretilen bölgeler arasına Marmara Bölgesi de girer 1926'da en çok şeker pancarı Kırklareli ve Uşak'ta üretilmiştir
d)yağlı tohumlar tarımı (pamukçiğiti ve ayçiçeği)
Pamukçiğiti pamukla beraber, benzer şartlarda yetişir
Gündöndü tarımının en gelişmiş olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir Bu ürünün tarımı ilk kez Trakya'da yapılmıştırBölgenin anında her ilinde tarımı yapılmaktadır Lakin Edirne ve Tekirdağ illeri ayrıca bölgede keza de yurdumuzda, maksimum üretim yapılan iller durumundadır Örneğin; 1990'da Türkiye ayçiçeği tarım arazisi 720 bin ha ve günebakan tohumu üretimi de, bin ton kadardı Oysa ekiliş alanlarının % 40'ı, ve üretimin % 5055'i bu bu iki ile aitti
e)meyvecilik
1)Fındık
Fındık, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri'nden daha sonra Doğu ve Güney Marmara Bölümleri illerinde yetiştirilirMarmara Bölgesi'nde fındık bahçeleri ve üretimi Sakarya ili ile temsilcilik edilir Bölge üretiminin (80 bin tonu azıcık aşar) % 90'dan fazlasını bu ilimiz verir Bereketli yıllarda, ilin kuru kabuklu meyve üretimi, 7075 bin tonu bulur Bölgede, bu ilden başka;Kocaeli (5 bin tonu aşar), Bilecik (3035 ton), Bursa (150 tonu bulur), Çanakkale (1520 ton), Tekirdağ (1,53 ton) ve Kırklareli (2530 ton) illerinde de, az çok fındık bahçelerine rastlanır İstanbul üretimi de 500 tonu aşar
2)Zeytin
Marmara Bölgesi, zeytin ağacı sayısı fazlalığı bakımından ikinci sırada gelir Türkiye zeytin ağacı sayısının % 25'ten fazlasını temsil eder Alan zeytin bahçelerinin hemen tamamı, Güney Marmara Bölümü illeri ile kısmen de Doğu Marmara illerinde toplanmıştır Trakya kesimi illerimizde de, ara sıra olan zeytin ağacına rastlanırLakin üretimi hesaplı değildir Güney Marmara Bölümü'nde özellikle Balıkesir ili, Okumuş ve İzmir illerinden sonradan Türkiye'nin en büyük üçüncü zeytincilik merkezi durumundadır Özellikle Edremit Körfezine dürüst geniş alanlar, zeytin bahçelerine ayrılmıştır Alan zeytin ağacı sayısının, % 45'e yakını bu illerdedirİlin,Bandırma ve Erdek dolayları da, geniş bahçelere sahiptirBursa ilinin en geniş zeytin bahçeleri, Gemlik ve Mudanya çevresinde toplanmıştır Batıda Çanakkale ve doğuda Kocaeli illerine dğru bahçeler, gitgide artarak azalır ve seyrekleşir
Türkiye zeytin ağacının yöresel dağılışı
Bölge Ağaç sayısı(milyon) Türkiye % si
Ege 496 573
Marmara 223 258
Akdeniz 94 109
Güneydoğu 43 50
Diğerleri 09 10
Toplam 865 1000
3)Turunçgiller
Güney Marmara'da Türkiye'de turunçgil ağaçları sayısının %1,5'i bulunmaktadır Bahçeler, büyük çoğunluğu ile ilk önce Balıkesir ili edinmek üzere, bu il ve Çanakkale ili kıyılarında yoğunlaşmıştır
4)Şeftali
Bahçe kültürü biçimindeki yetişme bölümlerinden birisi Güney Marmara Bölümüdür Yurdumuzun, en kaliteli ve pazar değeri en yüksek şeftali meyvesi, vaktiyle beri Bursa ili bahçelerinde yetişir Ülkemiz şeftali ağacı sayısı % 25'i bu ilde olup, bereketli yıllarda Bursa'nın üretimi 100 tonu aşar
5)Armut
Üretimi giderek yükselen bir meyvedir Bahçelerin birçok Güney Marmara Bölümü'ndedir *
Marmara bölgesi üretimi hakkında data
a)tahıl
1)Buğday
Bilindiği gibi, buğday, verimsiz yerlerde halkın geçim kaynağıdır Marmara Bölgesi'nde Trakya kesimi verimsiz bir yer olduğundan Türkiye'nin bir kaç yeri gibi oradada buğday ekimi için kayda değer bir yerdir(Tekirdağ 800 bin ton ve Edirne 700 bin tonla üretimde ilk kez kazanç)
2)Arpa
Arpada buğday bitkisinin özelliklerini taşır Marmara Bölgesi'nde buğdayın yetiştiği Trakya'nın iç kesimlerinde arpada yetişir
3)Darı
Darı tarımı, Marmara Bölgesi'nde bilhassa Güney Marmara bölümünde, Balıkesir İli ve çevresinde yaygındır
Türkiye darı üretiminde Marmara Bölgesi'nin kayda değer bir yeri vardır Sadece Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nin takvim toplam darı üretimi, Türkiye toplam üretiminin, % 70 ile % 75'ini bulur
4)Çeltik
Çeltik üretimi, Marmara Bölgesi'nde en çok Edirne'de görülür Edirne'nin üretimi Türkiye'nin ortalamasının % 35'ini oluşturur (en büyük paya sahip il) Çeltik tarımı Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi Güney Marmara Bölümü illerinde de yapılır fakat buradaki üretimler, Edirne'nin Türkiye çeltik üretimine kattığı değere ulaşmaz
5)Yulaf
İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ gibi
Marmara illeri, Türkiye yulaf üretiminin %6070'ini vermektedir Yıllık
yulaf üretimleri 1015 biner tonu aşan iller içerisinde Balıkesir, Kocaeli, İstanbul gibi önemli Marmara illeri de vardır
b)sebzecilik
Marmara Bölgesi, Türkiye sebze üretiminde birinci bölgedir Bereketli alivyal toprakların ve sebze tarımına çok yerinde iklim özelliklerinin bu bölgede olması bu gelişmenin nedenidir
1)Patates
Ilk Kez,Marmara Bölgesi'nin Bursa, Balıkesir, Kocaeli ve Sakarya illeri almak üzere, patates üretimi bütün bölgelerimizde yapılmaktadır
2)Soğan ve Sarımsak
Yıllık kuru soğan üretiminin %90 gibi yüksek bir payı, sıra ile Güney Marmara bölümü illeri ile Ege bölümü, Akdeniz kıyı ovaları ve Orta Karadeniz bölümü illerinden sağlanır
Sarımsak sadece Marmara Bölgesinde değil tüm yurta eksik üretilir Çünku tuketimi soğan dek değildir
3)Domates
Domates Balkan ülkelerinden daha sonra yurdumuzda ilk önce Güney Marmara Bölümünde yetiştirilmeye başlanmıştır sonradan öteki bölgelere yayılmaya başlamıştır Yurdumuzda yetiştirilen domatesin büyük bir bölümü dış ülkelere satılmaktadır Ve ticarete yönelik domatesler ilk kez Güney Marmara Bölümü almak üzere öteki bölgelerde de yetiştirilir
c)endüstri (sanayi) bitkileri tarımı
1) Tütün
Marmara Bölgesi, nitelikli tütün üreten bölgeler aralarında, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi'nden daha sonra 3 sırayı alır Bölgede imal daha çok Güney Marmara Bölümü'nde yapılır Bölge üretimi Türkiye üretiminde, her yıl % 10 ila % 15 lik bir paya sahiptir Fakat Balıkesir ili, tüm bölge üretiminin % 60 ila % 65 ini verir Bu ili, Bursa ve Çanakkale illeri izler Balıkesir ilinin Altınova, Ayvalık, Edremit ve Burhaniye tütünleri ile Bursa'nın merkez ilçe ve İnegöl tütünleri, ihraç edilecek kalitede tütünlerdir Bölgede Kocaeli,Sakarya,Tekirdağ,Kırklareli ve Edirne'dede tütün tarımı yapılırLakin bu illerde üretim,öyle ekonomik değildir
2)Pamuk
Pamuk üretimi,sıcaklık koşullarının uygun olması ve verimli alivyal toprakların varlığı sebebiyle Güney Marmara'da da yapılır Marmara bölgesi, Ege ve Akdeniz bölgelerinden sonradan pamuk yetiştirmede 3 sırayı alır Bu bölgede en iyi üretimi yapan il Balıkesir'dir(yılda 67 bin ton)
3)Şeker pancarı
Şeker pancarı üretilen bölgeler arasına Marmara Bölgesi de girer 1926'da en çok şeker pancarı Kırklareli ve Uşak'ta üretilmiştir
d)yağlı tohumlar tarımı (pamukçiğiti ve ayçiçeği)
Pamukçiğiti pamukla beraber, benzer şartlarda yetişir
Gündöndü tarımının en gelişmiş olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir Bu ürünün tarımı ilk kez Trakya'da yapılmıştırBölgenin anında her ilinde tarımı yapılmaktadır Lakin Edirne ve Tekirdağ illeri ayrıca bölgede keza de yurdumuzda, maksimum üretim yapılan iller durumundadır Örneğin; 1990'da Türkiye ayçiçeği tarım arazisi 720 bin ha ve günebakan tohumu üretimi de, bin ton kadardı Oysa ekiliş alanlarının % 40'ı, ve üretimin % 5055'i bu bu iki ile aitti
e)meyvecilik
1)Fındık
Fındık, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri'nden daha sonra Doğu ve Güney Marmara Bölümleri illerinde yetiştirilirMarmara Bölgesi'nde fındık bahçeleri ve üretimi Sakarya ili ile temsilcilik edilir Bölge üretiminin (80 bin tonu azıcık aşar) % 90'dan fazlasını bu ilimiz verir Bereketli yıllarda, ilin kuru kabuklu meyve üretimi, 7075 bin tonu bulur Bölgede, bu ilden başka;Kocaeli (5 bin tonu aşar), Bilecik (3035 ton), Bursa (150 tonu bulur), Çanakkale (1520 ton), Tekirdağ (1,53 ton) ve Kırklareli (2530 ton) illerinde de, az çok fındık bahçelerine rastlanır İstanbul üretimi de 500 tonu aşar
2)Zeytin
Marmara Bölgesi, zeytin ağacı sayısı fazlalığı bakımından ikinci sırada gelir Türkiye zeytin ağacı sayısının % 25'ten fazlasını temsil eder Alan zeytin bahçelerinin hemen tamamı, Güney Marmara Bölümü illeri ile kısmen de Doğu Marmara illerinde toplanmıştır Trakya kesimi illerimizde de, ara sıra olan zeytin ağacına rastlanırLakin üretimi hesaplı değildir Güney Marmara Bölümü'nde özellikle Balıkesir ili, Okumuş ve İzmir illerinden sonradan Türkiye'nin en büyük üçüncü zeytincilik merkezi durumundadır Özellikle Edremit Körfezine dürüst geniş alanlar, zeytin bahçelerine ayrılmıştır Alan zeytin ağacı sayısının, % 45'e yakını bu illerdedirİlin,Bandırma ve Erdek dolayları da, geniş bahçelere sahiptirBursa ilinin en geniş zeytin bahçeleri, Gemlik ve Mudanya çevresinde toplanmıştır Batıda Çanakkale ve doğuda Kocaeli illerine dğru bahçeler, gitgide artarak azalır ve seyrekleşir
Türkiye zeytin ağacının yöresel dağılışı
Bölge Ağaç sayısı(milyon) Türkiye % si
Ege 496 573
Marmara 223 258
Akdeniz 94 109
Güneydoğu 43 50
Diğerleri 09 10
Toplam 865 1000
3)Turunçgiller
Güney Marmara'da Türkiye'de turunçgil ağaçları sayısının %1,5'i bulunmaktadır Bahçeler, büyük çoğunluğu ile ilk önce Balıkesir ili edinmek üzere, bu il ve Çanakkale ili kıyılarında yoğunlaşmıştır
4)Şeftali
Bahçe kültürü biçimindeki yetişme bölümlerinden birisi Güney Marmara Bölümüdür Yurdumuzun, en kaliteli ve pazar değeri en yüksek şeftali meyvesi, vaktiyle beri Bursa ili bahçelerinde yetişir Ülkemiz şeftali ağacı sayısı % 25'i bu ilde olup, bereketli yıllarda Bursa'nın üretimi 100 tonu aşar
5)Armut
Üretimi giderek yükselen bir meyvedir Bahçelerin birçok Güney Marmara Bölümü'ndedir *