

Gezegenimizdeki birtakım bitkiler o kadar dayanıklı ki, ne oksijensiz kalmaya ne de yakıcı sıcaklara boyun eğiyor.
Bilim kişileri, buradan yola çıkarak iklim değişikliği sonucu azık kıtlığı yaşanmaması için hangi eserlerin değişen hava koşullarına daha kolay koordinasyon sağladığını inceliyor.
Pekala bir bitkinin başkasından daha dayanıklı olmasını sağlayan nedir?
Almanya'da bilim kişilerinin Mars'ta hayatta kalabilecek kadar dirençli olabileceğini söylediği iki tip bitki var: Yosun ya da kaya mantarları ile fotosentez yapabilen siyanobakteriler.
Araştırmacılar, İsviçvre ve Antarktika'dan bu iki bitkinin örneklerini alarak, ölçüsüz kuraklık, düşük hava basıncı, güneş ışınımları ve sıklıkla değişen hava sıcaklıkları üzere Kızıl Gezegen'e ilişkin koşulları yarattıkları bir ortama koydular.
Bu iki ilkel bitki çeşidi, yalnızca yaşama tutunmakla kalmadı, birebir devranda fotosenteze devam ederek bitkilerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebildiler.

Ama bitkiler için sahiden uzun ömürlü diyebilmemiz için, klonlama prosedürüne başvurmamız gerekiyor.
Bu metotta, ağaçlar klonlanarak, genetik olarak türdeşleri olan ve tıpkı kök sistemiyle birbirine bağlanan aaçlarla birlikte ömrünü sürdürebiliyor.
Klonlanmış koloniler binlerce yıl yaşayabiliyor. Örneğin ABD'nin Utah eyaletindeki Pando kolonisinin yaklaşık 80 bin yıllık olduğu, California'daki Jurupa meşe ağaçlarının da yaklaşık 13 bin yıllık olduğu düşünülüyor.

Güneydoğu Afrika kökenli bu inanılmaz organizmalar için "kılık değiştiriyorlar" denebilir. Böylelikle gayri canlılar tarafından ısırılmamak ismine kendilerini gizleyebiliyor, kayalık tabanlarda ya da çöl koşullarında da ayakta kalabiliyorlar.
Bu bitkilerin, büyük kısmı mekan altında olsa da, tepe kısımları toprağın dışında olduğu için, güneş ışığını alıp kuvvete çevirebiliyorlar.
Araştırmacılar, altıntaşların daima toprağın altına hem de üstüne parlak ışık sistemi kurulursa gelecekte daha da dirençli bitkilere dönüşebileceklerini umuyor.

Bilim kişileri kahve yapraklarının sıcaklara dayanmakta zorlandığını, sıcaklıklar arttıkça kaliteli kahve çekirdeği üretmenin de zorlaştığını söylüyor. Bu da binlerce kişinin gelir kaynağını kaybedebileceği mealine geliyor.
Öte yandan El Salvador ve Nikaragua üzere birtakım memleketler çoktan kakaoya geçti bile.
Birkaç yıl sonra sabah kahvesi sipariş ettiğinizde konumuna bir 'shot' sıcak çikolata verilirse şaşırmayın.