Marul (Lactuca Lettuce Laitue Gartenlattich Sommerenie Kopfsalat Laitue) 30100 cm boylarinda, tüysüz, sari renkli çiçekler açan, beyaz bir süt tasiyan iki yillik otsu bir bitki Kültür formlari ve degisik varyeteleri, çok eskiden beri yetistirilmektedir Bostan marulu olarak da bilinir Türkiye’de yetistigi yerler: Anadolu’nun her yerinde yetistirilmektedir Kullanildigi yerler: Sebze olarak kullanilir Tâze yapraklari bas agrisina karsi, süt arttirici, hafif müshil ve idrar arttirici olarak kullanilir Marul tohumu da yatistirici, hafif müshil etkiye sâhiptir Erkeklerde bilhassa ergenlik döneminde olusan asiri cinsel istekleri frenler Diger bir marul da yabânî marul (Lactuca serriola)dir Aci marul, esek marulu, yag marulu gibi isimlerle de bilinir Anadolu’da yaygindir Bitkinin çiçekli dallari idrar arttirici, antispazmodik ve yatistirici etkilere sahiptir Kurutulmus sütü de uyusturucu ve uyutucu etkilere sâhiptir Anadolu’da 10 kadar marul (Lactuca) türü yayilmis bulunmaktadir