Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, e-devlet üzerinden yapılan müracaatla maskelerin vatandaşa fiyatsız dağıtılacağını ve maske satışının yasaklandığını açıklamıştı. Karar üzerine eczaneler maske satışını durdururken fiyatsız dağıtılacak maskelerin de gecikmesi fırsatçıları harekete geçirdi. Yurttaşlar bir müddettir ne fiyatsız maske temin edebiliyor ne de satın alabiliyor.
Merdiven altı üretilen eserleri elinde kalan kimi firmalar ise, maske satışında hijyenik paket fırsatçılığına başladı. Birtakım internet siteleri yaptıkları kampanyalarla kolonya, eldiven, antibakteriyel jel, siperlik, gözlük ve maskeleri paket ismi altında fahiş fiyatlara satıyor. Set içinde maske ismi geçmiyor.
İsmi kullanılmadan maske satışının yapıldığını söyleyen Tüketiciyi Muhafaza Derneği TÜKODER İzmir Şube Lideri Cevdet Uçan, "Bir paket hazırlanıyor ve bu paketin içerisinde çeşitli izolasyon materyalleri var. Yalnız maskeyi temin edemedikleri için vatandaşlar da küme eserleri almak zorunda kalıyor. Yasak olduğu halde bu maskenin paket içine dahil edilmesi çok yanlış. Bu bir nevi vatandaşı kandırmaktır. 'Ben size maskeyi veriyorum, yok demiyorum ancak karşılığında yanında yüksek fiyatlarla birtakım eserler takdim ediyorum' demektir. İnsanların sıhhatlerini muhafazaları konusunda birçok temel şeye gereksinimi olduğu devirde bunu fırsata çevirenlerin cezalandırılması gerekiyor" dedi.
'YAPTIĞINIZ ALIŞVERİŞTEN SORUMLU DEĞİLLER'
Bu satışların çoklukla internet siteleri üzerinden yapıldığını söyleyen Uçan, "Özellikle internet sitelerinin bu üslup paketler oluşturup, sattığını görüyoruz. Tüketici aralıklı yapılan satışlarda 14 gün içerisinde almış olduğu eserde rastgele bir ayıp gördüğü takdirde iade etme hakkına sahiptir. Şayet maske hedefine uygun değilse, koruyuculuğu düşükse iade etme hakkına sahipsiniz. Alışveriş yapılan internet sitesinin bu mevzuda ticari bir unvanı yoksa bu bireylerin kesinlikle cezalandırılması gerekiyor. Bu bireyler sizin yaptığınız alışverişten sorumlu da olmuyor" formunda konuştu.