Masterchef 2021, ekranların en çok izlenen yarış programlarından bir adedidir. Yarışta her ay birbirinden lezzetli ve farklı tarifler sunulur. Adeta yıldızlar geçidi olan bu ayki yemeklerin tanımı ise merak konusu olmuştur. Biz de eylül ayının iştah açan favori yemeklerini buraya listeledik. İşte, yarışta yapılan tanınan yemeklerin tanımları...
1. Dana Nuar Rosto Tanımı
Nuar, hayvanın but kısmında yer alır. Birçok farklı yemekte kullanılabilir ve kullanıldığı yemeklerde iştah kabartır. Masterchef'te yapılan dana nuar rosto tanımına ise bayılacaksınız!
Materyaller
1 kilogram dana nuar
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
1 yemek kaşığı karabiber
1'er tatlı kaşığı tuz ve kekik
5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı et suyu
2 diş sarımsak
2 tane defne yaprağı
Soğan, havuç, patates (isteğe göre)
Nuarı bir gece öncesinden dinlendirin. Baharatları bir kapta güzelce karıştırın. Etin iki tarafını baharatlarla harmanlayın. Tercihen ağzı kapaklı bir fırın kabının içerisine eti alın. Birkaç yerinden delik açın. İçerisine sarımsakları ek edin. Üzerinde sıvı yağ gezdirin. Et suyunu kaba ek edip üzerine defne yaprağını koyun. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 2 saat pişirin. Et 1 saat piştikten sonra sebzelerini ekleyin (soğan, patates, havuç). Piştikten sonra fırından çıkarıp bir mühlet dinlendirin. Sonra dilimlere ayırıp servis edebilirsiniz.
2. Patatesli Yumurta Tanımı
Her öğüne uygun ve doyurucu: Patatesli yumurta tanımı. Vaktiniz darsa; lezzetli ve pratik bu tanım tam size göre!
Materyaller
2 orta uzunluk patates
2 yumurta
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 adet yeşil biber
Patatesleri küp biçiminde doğrayın ve kızgın yağda pişirin. Patateslerin kızarmasına yakın biberini ek edin. Yumurtaları ekledikten sonra üzerine tuzu serpiştirin. Baharatları da ekleyip yeterlice karıştırın. Çeşitli mevsim zerzevatları ile servis edebilirsiniz.
3. Balık Köftesi Tanımı
Köfte sevenler burada mı? Ağızda dağılan yumuşacık kıvamlı balık köftesi tanımı. Masterchef yarışının en sevilen tanımlarından.
Gereçler
Yarım kilogram mezgit fileto
4 adet arpacık soğan
1 tatlı kaşığı dereotu
1 adet yumurta sarısı
6 adet taze soğan
Yarım çay bardağı galeta unu
Yarım demet maydanoz
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
1'er çay kaşığı köri, tuz, karabiber
1 su bardağı ayçiçeği yağı
Mezgit balığını yeterlice yıkayın ve incecik doğrayın. Dere otu ve maydanozu da incecik doğradıktan sonra taze soğanları doğrayın. Arpacık soğanları minik küpler halinde kesin. Balıkları derin bir kaba alın. Doğradığınız soğanları, yumurta sarısını, yeşillikleri, galeta ununu, rendelenmiş limon kabuğunu ve baharatları içerisine ek edin. Yeterlice harmanladıktan sonra yoğurun. Köfte harcından yuvarlak biçimler oluşturun. Elinizle bastırarak köfte halini verin ve bir tavaya, 1 su bardağı sıvı yağı dökün. Yağı uygunca kızdırdıktan sonra köfteleri önlü artlı kızartın. Bir kâğıt havlu üzerinde fazla yağını süzdürüp servis edebilirsiniz.
4. Ananaslı Pilav (Khao Pad Sapparot) Tanımı
Süper sunumlu ananaslı pilav, Tayland lezzetlerinden bir adedidir. Yemelere doyamayacağınız bu yemek, epey doyurucu.
Gereçler
3 su bardağı uzun taneli pirinç
1 adet yumurta
Yarım su bardağı bezelye
1 su bardağı jumbo karides
Yarım çay bardağı kuş üzümü
1 su bardağı küp doğranmış ananas
Yarım su bardağı kavrulmuş kaju fıstığı
1,5 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 adet kırmızı soğan
2 diş sarımsak
1 adet kırmızı acı biber
1 tatlı kaşığı zencefil rendesi
1 tatlı kaşığı esmer şeker
3 yemek kaşığı balık sosu
1 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı köri
1 adet salatalık
1 adet taze soğan
Uzun taneli pirinci pişirin ve bir kapta ayçiçeği yağı ile karıştırın. 1 yemek kaşığı sıvı yağı bir tavada kızdırın. Soğan, sarımsak, kırmızı biber ve zencefil ekleyin. Aroma verene kadar soteleyin. Yumurtayı ek edin. Karidesleri de ekledikten sonra 3 dakika kadar soteleyin. Bir kapta soya sosu, balık sosu, şeker ve köriyi uygunca karıştırın. Kaju fıstıklarını da ek edin. Sosla pilavı harmanlayın. Bezelye, ananas ve kuş üzümünü ekleyin. Tüm gereçleri yeterlice karıştırın ve ocaktan alın. Salatalık ve soğan ile servis edebilirsiniz.
5. Tavuk Kievski Tanımı
Ukrayna kökenli bir yemek: Tavuk kievski. Şinitzeli andıran bir yemektir. Tarihî yemek, Masterchef yarışında en sevilenler arasında!
Materyaller
2 adet tavuk göğsü
3 yemek kaşığı tereyağı
2 kol taze tarhun
Orta uzunluk 1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
2 diş sarımsak
1 adet yumurta
Yarım çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı panko (Japon ekmeği)
Yarım su bardağı sıvı yağ
Maydanoz ve tarhunu incecik kıyın. Sarımsakları ezin ve tereyağını oda sıcaklığında eritin. Tereyağı, ot, sarımsak, karabiber ve tuzu bir kabın içerisinde uygunca karıştırın. Tavuk göğüslerine cep açtıktan sonra içerisine tereyağlı karışımdan koyun. Kürdan yardımı ile tutturun. Unu bir kaba alın ve tuzla harmanlayın. Yumurtayı bir kase içerisinde çırpın ve ekmek kırıntılarını öbür bir kaba alın. Tavukları sırasıyla un, yumurta ve ekmek kırıntısına bandırın. Kızartmış olduğunuz yağda tavukları önlü artlı kızartın. Patates kızartması ile bir arada servis edebilirsiniz.
6. Peynirli ve Maydanozlu Kol Böreği Tanımı
Çay saatlerinizin yıldızı olacak çıtır çıtır dilimlenmiş kol böreği tanımı. Masterchef müsabakasına damga vuran lezzet.
Materyaller
6 adet yufka
500 gram lor peyniri
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Tuz
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 adet yumurta
Evvel iç harcını yapın. Bir kap içerisinde 500 gram lor peyniri, maydanoz, dereotu ve tuzu yeterlice harmanlayın. İç harcını hazırladıktan sonra sosu için; bir tavada süt, sıvı yağ ve yumurtayı çırpın. Yufkaları eşit modüllere bölün ve sarmadan evvel sosa bandırın. Akabinde iç harcından içerisine koyup rulo halinde sarın. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine ruloları dizin. Sosu üzerinde gezdirip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Biraz soğumasını bekleyip servis edebilirsiniz.
7. Pırasa Köftesi Tanımı
Her zevke ve damak tadına uygun bir tanım: Pırasa Köftesi. Biliyorsunuz ki köfte, içerisine ne konsa barındırır ve lezzetiyle baş döndürür.
Materyaller
150 gram kıyma
1-2 adet havuç
1 adet yumurta
2 adet pırasa
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
4 yemek kaşığı galeta unu
1 yemek kaşığı un
1'er çay kaşığı kırmızıbiber, karabiber ve tuz
Kızartmak için:
Pırasayı ince ince kıyın ve havuçları rendeleyin. Tavaya sıvı yağ ek edip havuç ve pırasayı pişirin. Bir kabın içerisinde galeta unu, karabiber, un, yumurta, kırmızıbiber, kıyma, sotelenmiş zerzevat, maydanoz ve tuzu güzelce karıştırın. Karıştırdıktan sonra yeterlice yoğurun. Köfte harcını buzdolabına alıp dinlendirin. Dinlenen harçtan ceviz büyüklüğünde modüller alın ve köfte biçimi verin. Sıvı yağ döktüğünüz bir tavada hepsini artlı önlü kızartın. Kızaran köftelerin fazla yağını almak için kâğıt havlu serili bir tabağa alın. Akabinde köfteleri dilediğiniz gereçlerle servis edebilirsiniz.
8. Islak Hamburger Tanımı
Sokak lezzetlerinin vazgeçilmez tadı: Islak hamburger. Tat olarak anne köftesini andıran köftesi ile bir oturuşta dört beş tane yedirir.
Materyaller
200 gram dana döşü eti
1 adet yumurta
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı galeta unu
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
4 adet hamburger ekmeği
Sosu için:
2 yemek kaşığı ketçap
2 diş sarımsak
4 adet domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Domates sosu ile başlayın. Domatesleri rendeleyin ve sarımsakları küp biçiminde doğrayın. Zeytinyağı koyduğunuz bir tavanın içerisinde sarımsakları ve domatesleri pişirin. Ketçap ve domates salçası ile aroma verin. Tuz ve karabiber serpiştirin. Suyunu çektikten sonra ocaktan alın. Köftesini hazırlamak için; soğan ve sarımsakları rendeleyin. Bir kabın içerisine dana döş etini alın. Akabinde soğan, sarımsak, galeta unu, karabiber ve tuz ek edip yoğurun. Hamburger büyüklüğünde köfte biçimleri verin. Yanmaz tavada köfteleri önlü artlı kızartın. Hamburger ekmeklerini fırında ısıtın ve sosa bandırın. Sosu yeterlice çeken hamburger ekmeklerinin ortasına köfteleri dizin. Köfte kızarttığınız tavaya yağlı kâğıt serin ve kâğıdın üzerini ıslatın. Yaklaşık 5 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edebilirsiniz.
9. Tavuk Şiş Tanımı
Mangalda yapmış üzere lezzetli: Tavuk şiş tanımı. Yumuşacık etlerine bayılacaksınız!
Materyaller
750 gram kuşbaşı tavuk
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1'er çay kaşığı pul biber ve karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
Tahta şişler
Bir kabın içerisine tavuk, sarımsak, yoğurt ve salçayı alın. Tuz, baharat ve zeytinyağı ek edin. Güzelce karıştırdıktan sonra karışımı tavuklara elinizle yedirin. Buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Tahta şişlere tavukları dizin. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Birinci 15 dakika pişirdikten sonra başka yüzüne çevirin. Fırından çıkarıp direkt servis edebilirsiniz.
10. Tom Yum Çorbası Tanımı
Tayland mutfağının sevilen lezzeti: Tom Yum çorbası tanımı. Çok besleyici ve sağlıklı!
Materyaller
12 adet karides
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet soğan
4 adet levrek fileto
6 su bardağı balık suyu
4-5 diş sarımsak
200 gram taze istiridye mantarı
20 gram zencefil ( taze)
1 demet taze kişniş
6 kısım limon otu
4 yemek kaşığı limon suyu
1'er çay kaşığı tuz ve karabiber
Soğanları küp formunda doğradıktan sonra sarımsakları ince ince kıyın. Sıvı yağ eklediğiniz bir tavada soğan ve sarımsakları kavurun. Zencefil, pul biber ve mantarları ek edin. Soteleme sürecinin akabinde balık suyunu ek edin. Kaynamasına yakın limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin. Küp küp doğradığınız levrek filetoları ek edin. Ayıklanmış karidesleri de katın. Karidesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Kişniş ve limon otunu ekleyip ocaktan alın. Tom Yum çorbası servise hazır.
11. Fırında Mezgit Tanımı
Ekonomik ve sağlıklı bir tarifle geldik: Fırında mezgit. İmali da pratik ve kolay.
Gereçler
5-6 adet kuru defne yaprağı
1 adet limon
1 su bardağı sıvı yağ
1'er tatlı kaşığı tuz ve pul biber
5 kol reyhan
5 adet köy biberi
3 adet domates
2 adet soğan
5 adet mezgit
4 adet çipura
Domates, biber ve soğanları halka formunda doğrayın. Kenarlarına reyhan serpiştirin. Balıkları geniş bir kabın içerisine alın. Baharat ve sıvı yağ ile sıkmadan harmanlayın. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerini de yağlı kâğıt ile kapatın. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Defne yaprağı ve limon ile servis edebilirsiniz.
12. Kabak Çiçeği Dolması Tanımı
En lezzetli zeytinyağlı yemekler ortasında yer alan kabak çiçeği dolması, hayli sağlıklıdır. Unutmayın! Kabak çiçekleri sabahın erken saatlerinde toplanır.
Materyaller
30 adet kabak çiçeği
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan
1 adet domates
1,5 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım çay kaşığı karabiber
Dereotlarını ince bir biçimde kıyın. Domatesleri rendeledikten sonra soğanları küp formunda doğrayın. Kabak çiçeklerini hazır hale getirin. Geniş bir tencere içerisinde zeytinyağını ısıtın. Soğanı kavurun ve yıkamış olduğunuz pirinçleri ek edin. Soğanlarla bir arada bir mühlet kavurun. Rendelenmiş domatesi ekleyin. Baharat ve tuzunu ek edip yeterlice pişirin. Suyunu çektikten sonra ocaktan alın ve dereotu ile harmanlayın. Hazırladığınız harcı kabak çiçeklerinin içerisine doldurun. Çiçekleri üst kısımlarından içe gerçek katlayın. Katladığınız yer alta gelecek halde tencereye yerleştirin. Üzerinde biraz zeytinyağı gezdirin. Ilık suyu da ek ettikten sonra kısık ateşte kapağı kapalı bir biçimde pişirin. Limon yahut yoğurt ile servis edebilirsiniz.