Matematik Öğreten Şarkılar, TÜBİTAK Projesi matematik ile ilgili şarkılar matematik şarkısı ile ilgili şarkı şarkıları matematikle şarkılar İzmir'de esas sınıfı öğretmeni Mustafa Duran'ın şarkı sözlerinden toplamayı çıkarmayı öğreten ‘Şarkılarla matematik’ yöntemini benimseyen Milli Eğitim Bakanlığı, bunu TÜBİTAK destekli proje olarak, İzmir'de pilot okullarda uygulamaya koydu Sınıf öğretmeni Mustafa Duran, birkaç sene önce devir yaptığı okulunda öğrencilerine şarkılarla matematik aydınlatmak için besteler yapmaya başladı Uygulanan, denenen bütün yöntemlere karşın sevilmeyen, sevdirilemeyen hatta korkulan, bu yüzden de öğretilemediği gibi başarının da yükseltilemediği matematik dersini kabus olmaktan çıkaracak ‘Müzikle matematik öğreniyorum’ projesi geliştirildi Sınıf öğretmenliğinin yanı sıra müziğe büyük ilgisi olan Mustafa Duran, birkaç sene önce tahsis yaptığı okulunda öğrencilerine şarkılarla matematik öğretmek için besteler yapmaya başladı Mustafa öğretmenin şarkılarla matematik yöntemini öğrencileri benimsedi Öğrenciler matematik korkusu yaşamadı, tersine bu dersi sevdi Meslektaşı olan eşiyle ünitelere yerinde söz yazıp besteler yapmaya başlayan Mustafa Duran, bu yöntemin geliştirilip yaygınlaştırılabileceği düşüncesiyle İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de başvurdu Yöntemi ilgiyle karşıladıklarını ve matematik öğretimi için bir çıkış olabileceği düşüncesiyle Ulusal Eğitim Bakanlığı'na götürmeye karar verdiklerini bildiren İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar Ge Eğitim, Milletlerarası İlişkiler ve AB Projeler Bölümü'nden sorumluluk sahibi Şube Müdürü Zahide Mutlukan, şunları söyledi: Bakanlığımız da olumlu karşıladı Proje hazırlandı ve TÜBİTAK takviye verdi 550 bin YTL bütçesi olan ‘Müzikle matematik öğreniyorum' projesi TÜBİTAK'ın Milli Eğitim Bakanlığı ile halk araştırmaları kapsamında işbirliğine gittiği birincil proje olması açısından da kayda değer ve örnek Yürütücülüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yaptığı, 36 ay süreli bu proje matematiğin öğretiminde kullanılacak olan müziksel etkinliklerin geliştirilmesi, geliştirilen etkinliklerin uygulanması ve Ege Bölgesi'ne yaygınlaştırılmasını kapsıyor Pilot kullanım Buca'da Şerif Tikveşli, Atatürk, Gazi, Akıncılar, Çakabey, Recep Ersayın, 30 Ağustos ve Cengiz Topel ilköğretim okullarında yapılıyor Projenin pilot çalışmalarındaki matematik derslerinde kavramlar müziksel ve ritmik melodilerle öğretilmeye çalışılıyor ve öğrencilerin bu kavramları öğrenip öğrenmediği test ediliyor Üç yılın sonunda öğrencilerin matematik derslerine karşısında negatif tutumlarının değişip değişmediği, matematik derslerindeki başarının artıp artmadığı saptanacak Alınacak sonuçlarla olur ya de üç yıl daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılıp müzikle matematik öğretimi başlayacak 15 Eylül 2007'de başlangıç verdiğimiz projeden bugüne kadar alınan geri bildirimler başarılı, öğrenciler matematik dersini sevdiklerini, öğrendiklerini söylüyor'' Flüt eşliğinde matematik öte taraftan projenin zihin babası Duran, evinde yaptığı matematik bestelerini pilot okullardan Buca Şerif Tikveşli İlköğretim Okulu 3 B sınıfındaki öğrencilerine flüt eşliğinde öğretiyor Öğrenciler tempo tutarak şarkıları söylüyor, şarkı sözlerinde gizli komutlarla hangi işlemi nasıl yapacağını öğreniyor Bugüne dek eşiyle birlikte 70 matematik bestesi yaptığını belirten Duran, Şarkının melodisi öğrencilerin seveceği türden Öğrencilerim sahiden bu yöntemle matematiği sevdi, eğlenerek öğreniyorlar Neşe içinde ders işliyoruz Öğrencim tahtada ya da sınavda soruyu görür görmez şarkıyı içinden söylüyor, ne yapacağını hatırlıyor ve işlemini yapıyor Bu projenin hedefine ulaşıp Türkiye genelinde uygulanması en büyük dileğim'' dedi Öğretmenlerine alkışlarla teşekkür eden Buca Şerif Tikveşli İlköğretim okulu 3 B sınıfı öğrencileri, Kim korkar matematikten Şarkılarla öğreniyor, eğleniyoruz'' diyor Çarpma işlemi şarkısı Süt içmeyi severim Hem de günde üç kadeh Acaba bilir miyim? Beşinci gün kaç kadeh Bir litre süt kaç kadeh? Bana düşen ölçmektir Sonucunu söyleyip Kana kana içmektir Birleştirme şarkısı Sayının kendisini Fazla sayıda yazarak Sevinçle sonucunu Bulursun, toplayarak Benzer işi çarparak Yorulmadan bulursun Yaptığın bu işlemle Başarılı olursun Milliyet