Mahkeme, Akın'ın 99 bin lirasını alan Suriyeli Ali Hammud El Casım'a, 7 yıl 3 ay 15 gün mahpus cezası verdi.
Prof. Dr. Ömer Akın, geçen yıl Temmuz ayında konut telefonunu arayıp, kendisini polis olarak tanıtarak, "Kimlik bilgilerinizle Kuzey Irak, ABD, Suriye’de çeşitli bankalardan süreç yapılmış. Kimlik bilgilerini çalarak süreç yapan bu bireylere yönelik operasyon yapacağız. Bu operasyonun deşifre olmaması için söylediğimiz her şeyi yapın" diyen şahsa inandı.
Akın, arabasını satarak, aldığı 99 bin lirayı Pursaklar Saray İmam Hatip Lisesi önünde kimliği bilinmeyen bir şahsa teslim etti. Akın, yeniden telefondaki şahısların yönlendirmesiyle banka şubesinden 20 bin lira çekti. Akın, bu parayı da dolandırıcılara teslim etmek üzereyken, arabanın satıldığını öğrenip, durumu fark eden oğlu, babasının parayı teslim etmesine pürüz oldu.
Oğlunun haber vermesi üzerine polis, bölgede güvenlik kamera kayıtlarını inceleyerek 99 bin lirayı Akın'dan teslim alan Suriyeli Ali Hammud El Casım'ı tespit edip, yakaladı. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Casım hakkında, 'dolandırıcılık' hatasından dava açıldı.
'ADANA'YA GİDİP TESLİM ETTİM'
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına tutuklu sanık Casım ile Prof. Dr. Ömer Akın katıldı. Sanık Casım savunmasında, "Adana’dan şahidim Suriyeli bir kişi, beni arayıp, verdiği adresten çantayı teslim almamı istedi. Ben de çantayı alıp, birebir gün Adana’ya gidip, teslim ettim. Bana bin 100 lira para verdiler. Bunun dışında kimseyi dolandırmadım" dedi.
'ÜLKE SORUNU DEDİKLERİ İÇİN İNANDIM'
Prof. Dr. Akın ise, "Bunun bir ülke sorunu olduğunun ve operasyonun deşifre olmaması gerektiğinin söylenmesi nedeniyle dolandırıcılara inandım. Kabahat nedeniyle ortaya çıkan ziyanım karşılanmadı. Şikâyetçiyim, sanığın cezalandırılmasını istiyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. Ömer Akın, geçen yıl Temmuz ayında mesken telefonunu arayıp, kendisini polis olarak tanıtarak, "Kimlik bilgilerinizle Kuzey Irak, ABD, Suriye’de çeşitli bankalardan süreç yapılmış. Kimlik bilgilerini çalarak süreç yapan bu bireylere yönelik operasyon yapacağız. Bu operasyonun deşifre olmaması için söylediğimiz her şeyi yapın" diyen şahsa inandı.
Cezalandırılmasını isteyen savcının mütalaasına karşı tekrar savunma yapan sanık, "5 yıl evvel Türkiye’ye geldim. Hiçbir suça karışmadım. Yaptığımın cürüm olduğunu bilmiyordum. Yalnızca bana 'çanta teslim alacaksın' dediler. Olanlardan ötürü pişmanım. Beratımı istiyorum" halinde konuştu. Sanık avukatı da, müvekkilinin güç durumundan yararlanıldığını, asıl dolandırıcıların yakalanmadığını belirterek, "Beratını talep ediyorum. Mahkeme aksi kanaatteyse verilecek ceza, dolandırıcılık kabahatinden olmamalı" tabirlerini kullandı.
Mahkeme heyeti sanık Casım'a 'dolandırıcılık' hatasından 7 yıl 3 ay 15 gün mahpus cezası vererek tutukluluk halinin devamına karar verdi.