Stillwater
FD Üye
Maun suresi adını, son ayetinde geçmekte olan “maun” kelimesinden almaktadır. Maun kelimesi muhtaç olana zekat vermek, maddi açıdan yardım etmek gibi anlamlara gelmektedir . Maun suresi başka isimlerle de anılmaktadır. Bu isimler şöyledir.
(2-3) İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir.
4 – Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki,
5 – Onlar namazlarını ciddiye almazlar.
6 – Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar.
7 – Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.
- Eraeyte Suresi.
- Era-eytellezi Suresi.
- Din Suresi.
- Tekzib Suresi.
- Yetim Suresi.
Maun Suresinin Suresi Temel Konuları ve Mesajları
Surenin temel konusu ise yetim ve yoksullara sahip çıkmak ve Namazı gösteriş için kılmamak gibi konulardır.- Allah’ın vermiş olduğu nimetleri inkar eden ve hesap gününü yalan sayan kafirlerden bahsedilmiştir.
- Yaptığı ameller (özellikle namaz ile) Allah’ın rızasını kazamaya çalışmaktansa derdi gösteriş insanlardan bahsedilmektedir.Maun Suresinde zikrettiğimiz bu iki sınıf insanı azap ve helak ile tehdit etmektedir.
- Surede özellikle yetim ve yoksullara sahip çıkmanın, onları yedirmenin, giydirmenin, yetimlere büyüyene kadar sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğu zikredilmektedir.
- Bu konular ile birlikte namaz ibadetini insanlara gösteriş için kılanların durumu zikredilmiş ve kınanmıştır. Ashabı kiramdan Hazreti İbni Abbas’ın açıklamasına göre Maun suresinde namazları ile kınanan kimseler münafıklardır.
- Belkide surede zikredilen ve önemle dikkat çekilen en önemli nokta samimi bir şekilde ibadet edenlerin yetim ve yoksulu hor görmesi veya yardım etmemesi mümkün değildir. Zira samimi kullar Mevla’nın yer yüzünde ki muhtaç kullara Mevla(larının rızası için yardım ederler. Zira içlerinde taşımış oldukları iman aksi bir şekilde davranmalarına izin vermez ve onlar bu bir zorumluluktan ziyade içlerinden geldiği için yaparlar.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Maun Suresinin Meali
1 – Gördün mü, o hesap ve ceza gününü yalanlayanı!(2-3) İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir.
4 – Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki,
5 – Onlar namazlarını ciddiye almazlar.
6 – Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar.
7 – Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.