Mutfakta sıkça kullanılan maya, süt eserlerini etkinleştirmek ve hamurlu yiyecekleri daha yumuşak hale getirmek için tercih edilir. Yaş, paket, kuru maya çeşitleri üzerine merak edilen tüm soru işaretleri gelin birlikte giderelim. Maya nedir ve maya nasıl kullanılır? Instant maya ile yaş maya ortasındaki farklar neler? Tüm soruların cevabı haberimizde:
Maya tek hücreli bir mikroorganizmadır. Tabiatta ekseriyetle meyve, çiçek üzere şeker olan ortamlarda yaygın olarak bulunur. Bir çeşit mantar olan mayanın pek çok çeşidi vardır. En değerli maya tipi ise bira mayası olarak bilinen "Saccharomyces cerevisiae"dır. Başta ekmek olmak üzere çeşitli unlu mamullerin üretiminde kullanılır. Zengin bir içeriğe sahip olan Türk mutfağında, mayalı yiyeceklerin yeri büyüktür. Hem yiyecek hem içecek çeşitlerinde, hem de soslarda tarih boyunca mayadan faydalanılmıştır. Ülkemizde 1950’li yıllardan beri fenni(endüstriyel) maya üretimi gerçekleştirilmektedir. Maya üretimi ülkemizde yavaş başlamıştır lakin sağlam adımlarla ilerlemiştir. 1960’lardan itibaren maya üretimi konusunda büyük bir atılım yaşanmıştır. Piyasada birçok marka ismi altında maya satılmaktadır. Reyonlara göz attığınızda, birbirinden farklı maya tiplerini görebilirsiniz.
Soğuk zincirde saklanan yaş maya, raflarda yerini alan instant ve kuru maya yemek telaşında size epey kolaylık sağlamaktadır. Pofuduk poğaçaların sırrı, tam kıvamında yoğurdun olmazsa olmazı, kimi peynirlerin değerli bir materyali olan maya bu sayfada sizlere tüm çeşitleri ile açıklanıyor.
PEKALA MAYA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Yaş maya, kuru maya ve instant maya olarak 3 çeşit maya bulunmaktadır.
YAŞ MAYA; Ekseriyetle fırın ve pastanelerde kullanılan yaş maya mesken kullanımı için 42 gramlık küçük küpler halinde de satılmaktadır. Buzdolabında 4 derecede saklamak gerekir. Dayanma müddeti üretim tarihinden itibaren yaklaşık 3-4 haftadır. Yapısında %70 su içeriği bulunduğu için yaş maya olarak isimlendirilen bu maya çeşidi, 4 derece soğukta saklanır. Dayanma müddeti ise 3-4 haftadır. Kullanımı ise evvel ılık suda biraz şeker ile çözülene kadar karıştırılır. 15 dakika ılık bir yerde bekletilir, yumuşayıp eridikten sonra una eklenir.
ETKİN KURU MAYA; Yaş mayanın uzun müddet dayanması için su yüzdesi azaltılarak, iri zerrecikler halinde kuru olarak paketlenmiş halidir. Buzdolabında kapalı olarak saklanırsa 4 hafta dayanır. Kullanımı, maya ölçüsünün en az 4 misli ılık suda tuz ve toz şeker karıştırılırarak eritilir. 15 dakika bekledikten sonra una eklenir.
INSTANT MAYA; Kuru granül yapıdaki bu süratli mayayı suyla evvelce karıştırmaya ve bekletmeye gerek yoktur. Kullanımı çok kolaydır, kabartma tozu kullanır üzere başka gereçlerle birlikte direk hamur kabına katılır. Tek kullanımlık paketler halinde olduğu için bayatlama ve saklama sorunu da yoktur.
NE KADAR MAYA KULLANMALIYIZ?
Maya kullanırken paketin üzerinde üreticinin belirttiği ölçüye uyulmalıdır. Fazla ölçüde maya kullanımı mayalanma suratını arttırmakta, lakin buna karşılık beğenilen olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. En güzel sonucu almak için genel kural olarak mayayı mümkün olduğunca az kullanmalı, buna karşılık mayalanma mühleti uzun tutulmalıdır.
100 gram Yaş Maya = 50 gram Faal Kuru Maya = 33 gram İnstant Maya
MAYA ÇEŞİTLERİ ORTASINDAKİ FARKLAR
Yaş maya mı kuru maya mı kullansam diyorsanız; öncelikle size ikisi ortasındaki farkı belirtelim:
Şayet 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tanım varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz. Yaş mayanın kullanılması gereken yerlerde, 14 gramlık instant mayayı da ekleyebilirsiniz.
Tüm maya tipleri ortasında yalnızca instant mayanın etkin olması için beklemenize gerek olmuyor. Kabartma tozu kullanır üzere harcınıza ekleyerek hamur hazırlayabilirsiniz.
Mayaların lezzet farkına da değinmek gerekiyor.
Ekşi mayayı tatlı bir hamur harcında kullanmanız önerilmez. Ekşi maya hamura çıtırlık verir.