iltasyazilim
FD Üye
Besinlerin bozulmasında temel neden, küf mantarları adı verilen bazı organizmalardır Oysa, ekmek, şarap ve daha diğer bazı şeylerin yapımında da bir çeşit mantardan yararlanılır
Mayalanmaolayına sebep olan bu tek gözenekli olan mantarlar mayadiye tanımlanırlar Mayalar çok ufak, gözle görülemeyecek kadar minik tek hücreli yapıya sahiptir Bir Takım hallerde guruplar halinde bulunurlar Bazan da tomurcuklanıp bölünür, böylelikle çoğalırlar Dekstroz ve yarı şekerleri alkol ve karbondiokside dönüştüren maya hücreleri oksijensiz ortamda yaşarlar Kapalı şişelerin içinde dinlenmeye bırakılan meyva sularındaki şeker, mayanın etkisiyle gitgide artarak alkole dönüşür Bira, şarap gibi içkilerin yapımı bu işlemle olur
Mayanın kendine has bir kokusu vardır Maya hücrelerinin ölmüş veya diri olduğunu iyi anlamak için,bir tedarik su içine birazcık un, birazcık da şeker katılır Mayayla karıştırılır Bir vakit sonra hamurun üstünde minik kabarcıklar oluşur Zamanla hamur kabarır ve köpüklenerek şişkinleşir,yükselir Bunun birazını alıp mikroskop altında bakarsak, mayayla karmakarışık kütlenin hareket halinde olduğu görülür Başka türlü söylemek gerekirse,maya hücrecikleri çoğalmakta, büyümektedirlerYani fermantasyon olayı sözkonusudurHamurun kabarması,bu olay sırasında karbonik gazın meydana gelmesi yüzündendir
Yerinde şartlarda, maya hücreleri bir saatlik vakit sonunda ikiye bölünürler Bu Nedenle,kuramsal olarak, bir tek hücreden iki günde üç trilyon maya hücresi oluşmaktadırOysa,bu vesileyle ortaya meydana çıkan içki üreme hızını yavaşlatır Ekmek yapımında esas madde un,maya,tuz ve sudur Maya, ekmeğin kabarmasını sağlamak nedeniyle kullanılır *
Mayalanmaolayına sebep olan bu tek gözenekli olan mantarlar mayadiye tanımlanırlar Mayalar çok ufak, gözle görülemeyecek kadar minik tek hücreli yapıya sahiptir Bir Takım hallerde guruplar halinde bulunurlar Bazan da tomurcuklanıp bölünür, böylelikle çoğalırlar Dekstroz ve yarı şekerleri alkol ve karbondiokside dönüştüren maya hücreleri oksijensiz ortamda yaşarlar Kapalı şişelerin içinde dinlenmeye bırakılan meyva sularındaki şeker, mayanın etkisiyle gitgide artarak alkole dönüşür Bira, şarap gibi içkilerin yapımı bu işlemle olur
Mayanın kendine has bir kokusu vardır Maya hücrelerinin ölmüş veya diri olduğunu iyi anlamak için,bir tedarik su içine birazcık un, birazcık da şeker katılır Mayayla karıştırılır Bir vakit sonra hamurun üstünde minik kabarcıklar oluşur Zamanla hamur kabarır ve köpüklenerek şişkinleşir,yükselir Bunun birazını alıp mikroskop altında bakarsak, mayayla karmakarışık kütlenin hareket halinde olduğu görülür Başka türlü söylemek gerekirse,maya hücrecikleri çoğalmakta, büyümektedirlerYani fermantasyon olayı sözkonusudurHamurun kabarması,bu olay sırasında karbonik gazın meydana gelmesi yüzündendir
Yerinde şartlarda, maya hücreleri bir saatlik vakit sonunda ikiye bölünürler Bu Nedenle,kuramsal olarak, bir tek hücreden iki günde üç trilyon maya hücresi oluşmaktadırOysa,bu vesileyle ortaya meydana çıkan içki üreme hızını yavaşlatır Ekmek yapımında esas madde un,maya,tuz ve sudur Maya, ekmeğin kabarmasını sağlamak nedeniyle kullanılır *