iltasyazilim
FD Üye
Mayalı Ekmek (Bazlama) Tarifi İçin Malzemeler
*Yarım paket instant (kuru) maya
*5 su bardağı un
*2 5 su bardağı ılık su
*1 tatlı kaşığı tuz
*Yarım çay kaşığından az şeker
Mayalı Ekmek (Bazlama) Tarifi Yapılışı Yumuşacık üzerlerine tereyağı sürülmüş kahvaltılıklarınızla çok lezzetli birliktelik sağlayacak missss gibi mayalı ekmekler Ayrıca önceden yapıp derin dondurucuda saklayabilrisiniz Kullanmadan 1 saat önce çıkarıp fırında yada tavada ısıtıp sıcak sıcak tüketebilirsiniz, mikrodalga fırında ısıtmanızı tavsiye etmem ekmekleriniz nemlenecektir
5 bardak unun 2 bardağını tam buğday unu kullandım evinizde bulunuyorsa daha lezzetli ekmekleriniz olacaktır Eğer yoksa hepsini pastalarımızda kullandığımız normal undan kullanabilirsiniz
3 su bardağı unumuzu, mayamızı, tuzumuzu, şekerimizi karıştırma kabımıza alıyoruz havuz gibi açıp ortasına ılık suyumuzu döküp karıştırıyoruz Kalan 2 bardak unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz Hamurumuz ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olacak Hamurunuz cıvık olursa açamazsınız, sert olursa puf puf yumuşak ekmekleriniz olmaz Hamurumuzun kıvamı unumuzun kalitesine suyumuzun ılıklık derecesine göre değişir un yada su ölçülerimde biraz oynama yapabilirsiniz
Hamurumuzu yoğurdurduktan sonra üzerini kapatıp 2 saat mayalanmaya bırakıyoruz, eğer aceleniz varsa hamurunuzun 2 katı büyüklüğüne ulaşana kadar bekletmeniz de yeterli olacaktır Hamurumuz mayaladığında kabımızın içerisine yayılıyor biraz un serpip hamurumuzu tekrar toparlıyoruz Hamurumuzdan avuç içimize sığacak büyüklükte hamur alıp yuvarlayıp bezeler haline getiriyoruz Ekmeklerimizi yapmaya başlarken tavamızı ocağımızın orta bölümüne koyuyoruz önce altı kısık oluyor, ekmeğimizi pişireceğimiz zaman orta ateşte pişiriyoruz Tezgahımızı biraz unluyoruz bezemizi unun üzerine koyup biraz da üzerine un serpiyoruz Oklava yada merdane yardımı ile bezemizi 1 cm kalınlığında açıyoruz Isınmış olan tavamıza koyup iki tarafıda iyice kızarıp içini çekene kadar pişiriyoruz Aynı zaman da diğer bezelerimizi açıp arka arkaya hep yapıp hem pişiriyoruz Eğer bunu beceremem henüz acemiyim diyorsanız Hamurunuzu bezelere ayırın ekmeklerinizi ister elinizle ister merdane ile açıp, unladığınız başka bir tezgaha alın üzerini temiz bir bezle kapatın 3 veya 4 tane yapıp arka arkaya pişirip aynı işlemi tekrarlarsınız, pişirirken fazlalık unları elinizle alıp öyle pişirin ve hepsini kolayca yapıp pişirirsiniz Orta büyüklükte 8 tane ekmeğimiz çıkıyor yada benim gibi bir kısmını ekmek bir kısmını börek yaparsınız Afiyet olsun
*Yarım paket instant (kuru) maya
*5 su bardağı un
*2 5 su bardağı ılık su
*1 tatlı kaşığı tuz
*Yarım çay kaşığından az şeker
Mayalı Ekmek (Bazlama) Tarifi Yapılışı Yumuşacık üzerlerine tereyağı sürülmüş kahvaltılıklarınızla çok lezzetli birliktelik sağlayacak missss gibi mayalı ekmekler Ayrıca önceden yapıp derin dondurucuda saklayabilrisiniz Kullanmadan 1 saat önce çıkarıp fırında yada tavada ısıtıp sıcak sıcak tüketebilirsiniz, mikrodalga fırında ısıtmanızı tavsiye etmem ekmekleriniz nemlenecektir
5 bardak unun 2 bardağını tam buğday unu kullandım evinizde bulunuyorsa daha lezzetli ekmekleriniz olacaktır Eğer yoksa hepsini pastalarımızda kullandığımız normal undan kullanabilirsiniz
3 su bardağı unumuzu, mayamızı, tuzumuzu, şekerimizi karıştırma kabımıza alıyoruz havuz gibi açıp ortasına ılık suyumuzu döküp karıştırıyoruz Kalan 2 bardak unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz Hamurumuz ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olacak Hamurunuz cıvık olursa açamazsınız, sert olursa puf puf yumuşak ekmekleriniz olmaz Hamurumuzun kıvamı unumuzun kalitesine suyumuzun ılıklık derecesine göre değişir un yada su ölçülerimde biraz oynama yapabilirsiniz
Hamurumuzu yoğurdurduktan sonra üzerini kapatıp 2 saat mayalanmaya bırakıyoruz, eğer aceleniz varsa hamurunuzun 2 katı büyüklüğüne ulaşana kadar bekletmeniz de yeterli olacaktır Hamurumuz mayaladığında kabımızın içerisine yayılıyor biraz un serpip hamurumuzu tekrar toparlıyoruz Hamurumuzdan avuç içimize sığacak büyüklükte hamur alıp yuvarlayıp bezeler haline getiriyoruz Ekmeklerimizi yapmaya başlarken tavamızı ocağımızın orta bölümüne koyuyoruz önce altı kısık oluyor, ekmeğimizi pişireceğimiz zaman orta ateşte pişiriyoruz Tezgahımızı biraz unluyoruz bezemizi unun üzerine koyup biraz da üzerine un serpiyoruz Oklava yada merdane yardımı ile bezemizi 1 cm kalınlığında açıyoruz Isınmış olan tavamıza koyup iki tarafıda iyice kızarıp içini çekene kadar pişiriyoruz Aynı zaman da diğer bezelerimizi açıp arka arkaya hep yapıp hem pişiriyoruz Eğer bunu beceremem henüz acemiyim diyorsanız Hamurunuzu bezelere ayırın ekmeklerinizi ister elinizle ister merdane ile açıp, unladığınız başka bir tezgaha alın üzerini temiz bir bezle kapatın 3 veya 4 tane yapıp arka arkaya pişirip aynı işlemi tekrarlarsınız, pişirirken fazlalık unları elinizle alıp öyle pişirin ve hepsini kolayca yapıp pişirirsiniz Orta büyüklükte 8 tane ekmeğimiz çıkıyor yada benim gibi bir kısmını ekmek bir kısmını börek yaparsınız Afiyet olsun