iltasyazilim
FD Üye
Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler*
Hamuru için:
*Yarım çay bardağı yoğurt
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
*2 yemek kaşığı kuru maya
*1 yemek kaşığı tuz
*3 su bardağı ılık su
*Aldığı kadar elenmiş un (yaklaşık 68 su bardağı kadar, ununu azar azar ekleyin, ölçüsünü ortalama yazdım, yumuşak ama ele yapışmayacak bir hamur olması gerekiyor)
Üzeri için:
*1 çay bardağı yoğurt
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
*Yarım çay bardağı su
Mayalı Ekmek Tarifi Yapılışı
Hamurun malzemelerini karıştırılıp, yumuşak bir hamur elde ediyoruz Üzerine ıslak bez örtüp iki saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz
Sonra hamuru yaklaşık 68 parçaya bölüp bezeliyoruz (büyüklüğünü isteğe göre ayarlarsınız, veya pişireceğiniz tavanın büyüklüğüne göre) Bezelerin kurumaması için üzerlerini ıslak bezle örtüyoruz
Tabanı kalın bir tavayı (veya sacda olabilir) ocak üzerinde orta ateşte ısıtıyoruz
Derin bir kapta üzerinin malzemelerini karıştırıyoruz: yoğurdu, sıvı yağını ve suyu çırpıyoruz, hazırda bekletiyoruz
Elimizi yoğurt karışımına batırıp bezeleri tavanın genişliği kadar açıyoruz (kalınlığı bir cm kadar olsun) bezeleri açarken mümkün olduğu kadar oklava kullanmıyoruz, elimizle açınca ekmeğimiz puf puf yumuşacık olur Bir yandan pişirirken bir yandanda bezeleri açmaya devam edin, birazda bu şekilde beklerse mayası tekrar gelir, pişerken daha yumuşak olur İki tarafı iyice pişene kadar orta ateşte çevirerek pişiriyoruz Kahvaltılık yiyeceklerle servis yapıyoruz Sade tereyağı ile servis yapılsa bile nefis bir ekmek oluyor Eğer ertesi gün yenecekse, mikrodalgada ısıtmayın, fırında veya tost makinesinde daha lezzetli oluyor Fazlasını tabi ki buzlukta uzun süre muhafaza edebilirsiniz Sonra buzunu çözdürüp fırında ısıtın, taze gibi olur Şimdiden afiyet olsun
NOT: videoda iki ölçek malzeme kullanıldı
h 4Mayalı Ekmek Videolu Anlatımı
Hamuru için:
*Yarım çay bardağı yoğurt
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
*2 yemek kaşığı kuru maya
*1 yemek kaşığı tuz
*3 su bardağı ılık su
*Aldığı kadar elenmiş un (yaklaşık 68 su bardağı kadar, ununu azar azar ekleyin, ölçüsünü ortalama yazdım, yumuşak ama ele yapışmayacak bir hamur olması gerekiyor)
Üzeri için:
*1 çay bardağı yoğurt
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
*Yarım çay bardağı su
Mayalı Ekmek Tarifi Yapılışı
Hamurun malzemelerini karıştırılıp, yumuşak bir hamur elde ediyoruz Üzerine ıslak bez örtüp iki saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz
Sonra hamuru yaklaşık 68 parçaya bölüp bezeliyoruz (büyüklüğünü isteğe göre ayarlarsınız, veya pişireceğiniz tavanın büyüklüğüne göre) Bezelerin kurumaması için üzerlerini ıslak bezle örtüyoruz
Tabanı kalın bir tavayı (veya sacda olabilir) ocak üzerinde orta ateşte ısıtıyoruz
Derin bir kapta üzerinin malzemelerini karıştırıyoruz: yoğurdu, sıvı yağını ve suyu çırpıyoruz, hazırda bekletiyoruz
Elimizi yoğurt karışımına batırıp bezeleri tavanın genişliği kadar açıyoruz (kalınlığı bir cm kadar olsun) bezeleri açarken mümkün olduğu kadar oklava kullanmıyoruz, elimizle açınca ekmeğimiz puf puf yumuşacık olur Bir yandan pişirirken bir yandanda bezeleri açmaya devam edin, birazda bu şekilde beklerse mayası tekrar gelir, pişerken daha yumuşak olur İki tarafı iyice pişene kadar orta ateşte çevirerek pişiriyoruz Kahvaltılık yiyeceklerle servis yapıyoruz Sade tereyağı ile servis yapılsa bile nefis bir ekmek oluyor Eğer ertesi gün yenecekse, mikrodalgada ısıtmayın, fırında veya tost makinesinde daha lezzetli oluyor Fazlasını tabi ki buzlukta uzun süre muhafaza edebilirsiniz Sonra buzunu çözdürüp fırında ısıtın, taze gibi olur Şimdiden afiyet olsun
NOT: videoda iki ölçek malzeme kullanıldı
h 4Mayalı Ekmek Videolu Anlatımı
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.