Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mayanın etanol verimi yükseltildi

Mayanın etanol verimi yükseltildi

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Mayanın etanol verimi yükseltildi


Yeni bir genetik teknik sayesinde, mayanın alkole direnci artırıldı Bu sayede, mısır ve bitkisel atıklardan etanol üretimi daha verimli hale gelecek Ayrıca bira ve şarap gibi mayalı içkilerin de alkol oranları artırılabilecek

LONDRA Maya doğası gereği yan etki olarak alkol çıkarıyor Bilim insanları bu alkolü daha sonra işleyerek petrol yerine geçecek şekilde dönüştürebiliyor Ancak söz konusu alkolü çıkarırken maya aynı zamanda zarar da görüyor Bira ve şarap gibi distile olmayan alkollü içeceklerin düşük alkollü olmasının nedeni de bu Alkolün mayayı silmesi sorunu aynı zamanda, biyoyakıtların üretiminde de verimi düşürüyor Örneğin, mısır veya bitki atıklarının dönüştürülmesinde alkol mayayı bozuyor ve etanol süreci sekteye uğruyor
ABD'nin prestijli araştırma kurumu Massachusetts Institude of Technology kimya mühendisliği profesörlerinden Greg Stephanopoulos ve Whitehead Biyomedikal Araştırmalar Enstitüsü, alkol direncinin artırılmasında diğer genleri kontrol edebildiği anlaşılan SPT15 adlı bir gen olduğunu keşfetti BİR PROTEİN İŞLEYİŞİ DEĞİŞTİRDİ
Stephanopoulos, mayanın alkole direncinin yükseltilmesinin hala ciddi bir sorun olarak durduğunu belirtiyor Alkolun genetik açıdan yarattığı etkiyi Stephanopoulos şöyle özetliyor: Mayanın genetik dönüştürülmesinde genleri teker teker ayrı seferlerde değiştirebiliyoruz Ancak alkole direncin artırılması birçok geni bir arada dönüştürmeyi gerektiriyor, bu durumda klasik metodlar işlemiyor

Araştırmacılar, SPT15'in mutasyonunu yapmak için mayanın önceden bilinen bir genom dizisini temel aldı Bu genin genom dizisi içindeyken ürettiği bir protein, metabolizmadaki diğer genleri kontrol etmesini sağlıyor Daha önce bakterilerde denenen bu teknik ilk kez mayaya uygulanmış oldu ETANOL ÜRETİMİ YÜZDE 50 ARTTI
Araştırmada protein üzerinden dönüştürülen maya hücrelerinin alkole karşı daha yüksek direnç gösterdiği tespit edildi Bu sayede etanol dönüşümünde 21 saatlik bir sürede yüzde 50 daha fazla etanol üretildiği ortaya çıktı MIT uzmanları bu dönüşümün nedenini henüz bilimsel olarak tanımlayamadıklarını belirtiyor

Stephanopoulos, çok sayıda geni bir arada dönüştürmeye çalışmanın hücreyi zayıflatacağını tahmin ettiklerini vurguluyor Ancak deneyde ortaya çıkan mayanın mutant ve normal genlerin dengeli bir melezi olduğunu belirten Stephanopoulos, Deney öncesi 'normal' genle melez genler arasında akla yatan bir uyum çıkması bizi de şaşırttıdiyor

Yeni tekniğin şimdiye dek sadece laboratuvar ortamında denendiğini vurgulayan Stephanopoulos, tekniğin mayadan seri etanol üretimi için endüstriyel olarak uygulanabilmesi gerektiğini belirtiyor ŞARABIN DA ALKOLÜ YÜKSELTİLEBİLİR
Mevcut tekniklerde mısırı fermente ederken, maya, alkol yüzde 12 ila 15 seviyesine geldiğinde ölüyor Dönüştürülmüş maya ise, daha yüksek alkol derecelerine kadar direnç gösterebiliyor Stephanopoulos Alkole dayanıklılığı biraz daha yükseklere çekebilirsek, biyoyakıt üretiminde büyük mesafe katetmiş olacağız

Stephanopoulos, yeni tekniğin bira veya şarap gibi alkollü içkilerin mayalanmasında da kullanılabileceğini ve yüksek alkollü şarapların üretilebileceğini ifade ediyor Ancakdiyor Stephanopoulos, Teknik mayanın tadı değiştireceği için bu içkilerin tadı biraz kötü olabilir

Kaynak:Ntvmsnbc
 
858,505Konular
982,701Mesajlar
33,053Kullanıcılar
gakgunSon üye
Üst Alt