maydanoz (Petersilie Persil Parsley Midenuvaz Petroselinum sativum) Agustoseylül aylari arasinda, beyaz renkli çiçekler açan, kazik köklü, 30100 cm boylarinda, iki yillik otsu bir bitki Birincil yil bir yaprak rozeti, ikinci yil ise bir karoser meydana getirir Rutubetli ve sulak topraklari sever Gövdeleri düşey, tüysüz, köseli, içi bos ve çok dalli, yapraklari sapli, parçali ve koyu yesil renklidir Çiçekler semsiye seklinde toplanmistir Yapraklari tüysüz, yesilimsi, esmer renkli, armut seklinde ve özel kokuludur Kullanildigi yerler: Kökü ve yapraklari kullanilir Yapraklarda uçucu yag ve glikozit, köklerinde ise uçucu yag, seker, müsilaj ve glikozit vardir Yapraklar vitamin (A,C,K) bakimindan zengindir Yapraklar idrar söktürücü olarak kullanilir Ayrica, Iltihapli yaralarin iyilesmesine yardim eder aybasi sancilarini keser Yüksek tansiyonu düsürür Kansizligi giderir Mide ve barsaklarda gaz birikmesini önler Cinsel istekleri artirici (Afrodizyak) özelligi vardir Görme gücünü artirir Kök de ayni özelliklere sâhiptir Tâze yapraklar, papagan ve diger kuslar için tehlikelidir alıntıdır