nicebayan
FD Üye
- Etkileşim
- 2
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Olur Ya döner diye sabaha kadar,
Bekledim de nazlı canan gelmedi
Söndürmeden sigaramı ucuca,
Ekledim de nazlı canan gelmedi
Duyan yoktur Mazlumi ’nin zarını,
Kaybetti bulamaz şifâkarını,
Bir günde bin kere tren garını,
Yokladım da nazlı canan gelmedi
1956 Yılında Sivas'ın Divriği ilçesine ast Ödek köyünde doğdu İlkokul 4 sınıfa değin köyünde okudu 1968 ’de ailesiyle birlikte Ankara ’ya göçtüler İlkokul, Ortaokul, Lise ve Yüksek Okulu Ankara ’da bitirdi ve kısa bir süre öğretmenlik yaptı
Saza söze ise 196768 yıllarında merak sardı O yıllarda babası Ankara ’da çalışmaktaydı ve köye izinli gelirken o günkü ozanların (Mahzuni, Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Nesimi Çimen vb) plaklarını getirirdi Mazlumi bu plakları dinler, onları ezberler, soba maşasını saz gibi tutarak bunları söylerdi Yeniden o yıllarda birincil şiirlerini yazmaya da başladı Maraşlı Mahrumi Baba 196970'li yıllarda Mazlumi mahlasını verdi Böylece kendisini sanatçıçırak ilişkisi içinde buldu Şiirlerinin birçok o dönemin Dergi ve Antolojilerinde yayımlandı Ozanlığının yanı sıra öykü yazmayı da deneyen Ballıktaş, Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi hikaye yarışmasına katıldı
“Vuranlar da Belli Vurduranlar da adlı birincil şiir kitabını kendi olanaklarıyla bastırarak okuyucularla buluşturdu sonradan kendi şiirlerini v e Divriği ’de yaşamış (ancak birçok eserleri okuyucuya sunulmamış) ozanların şiirlerini kapsayan bir Antoloji hazırladı
1999 yılında ozan arkadaşlarıyla birlikte kurdukları THT (Tüm Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Topluluğu) adlı derneğin ilk genel başkanı oldu ve bu görevini birincil genel kurula dek sürdürdü
Mazlumi deyişlerinde herkesi ilgilendirecek konulara, toplumsal olaylara önem vermiş; yalın, duru bir dil kullanmıştır Bu yüzden şiirlerinde okuyanların kolay anlayacağı, tez etkileneceği bir akıcı anlatım vardır
Bu güne değin yayımlananların haricen, 3 kitap olacak dek şiiri bulunan ozanımız acilen Ankara ’da yaşamakta ve bir millet kuruluşunda idare yapmaktadır
Eserlerinden bazıları:
DERT SIRALANIR
Yürekten gelenler tele yansırsa
Mızrap aciz kalır tasa sıralanır
Bir hoş ki ikrarından dönerse
Sevgi iflas eder aşk yaralanır
Çobanın koyunu koşmazsa sese
Çalamaz kavalı gelmez hevese
Maşuk aşığını anlamaz ise
Yürek derde düşer dil parelenir
Eğer ancak binersen yularsız ata
Alırda götürür menzilden öte
Ehil olmayanla dalsan sohbete
Muhabbet değil olur laf aralanır
Varmı ola bu mananın sahibi
İnleyen hastanın hani tabibi
Bir zalim elinde manâsız kağıt gibi
Görseniz Mazlumi her zaman karalanır
DAHA ÇİĞDİR BIRAZ OLSUN DEDİLER
Çektiler ana beni erenler
Bir süre rahat da kalsın dediler
Toplandı cem oldu o yüce pirler
Daha çiğdir birazcik olsun dediler
Dediler: Bizimle kalsın can cana
Olgunluk uygu kamil insana
Nefsi Emareyiatıp bir yanlamasına
Gönlünden kibiri silsin dediler
Dediler: Bu an vefalı er ister
Benlik zincirini hemencecik kır ister
Bu yol çetin yoldur fazla dayanıklılık ister
Kılı kırk yararız bilsin dediler
Dediler:Kırk boğum desin sözünü
Mazlumi bu nedenle bulsun özünü
Aşka gelip aşkla gönül sazını
Kuranı Natık'açalsın sazını *
Bekledim de nazlı canan gelmedi
Söndürmeden sigaramı ucuca,
Ekledim de nazlı canan gelmedi
Duyan yoktur Mazlumi ’nin zarını,
Kaybetti bulamaz şifâkarını,
Bir günde bin kere tren garını,
Yokladım da nazlı canan gelmedi
1956 Yılında Sivas'ın Divriği ilçesine ast Ödek köyünde doğdu İlkokul 4 sınıfa değin köyünde okudu 1968 ’de ailesiyle birlikte Ankara ’ya göçtüler İlkokul, Ortaokul, Lise ve Yüksek Okulu Ankara ’da bitirdi ve kısa bir süre öğretmenlik yaptı
Saza söze ise 196768 yıllarında merak sardı O yıllarda babası Ankara ’da çalışmaktaydı ve köye izinli gelirken o günkü ozanların (Mahzuni, Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Nesimi Çimen vb) plaklarını getirirdi Mazlumi bu plakları dinler, onları ezberler, soba maşasını saz gibi tutarak bunları söylerdi Yeniden o yıllarda birincil şiirlerini yazmaya da başladı Maraşlı Mahrumi Baba 196970'li yıllarda Mazlumi mahlasını verdi Böylece kendisini sanatçıçırak ilişkisi içinde buldu Şiirlerinin birçok o dönemin Dergi ve Antolojilerinde yayımlandı Ozanlığının yanı sıra öykü yazmayı da deneyen Ballıktaş, Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi hikaye yarışmasına katıldı
“Vuranlar da Belli Vurduranlar da adlı birincil şiir kitabını kendi olanaklarıyla bastırarak okuyucularla buluşturdu sonradan kendi şiirlerini v e Divriği ’de yaşamış (ancak birçok eserleri okuyucuya sunulmamış) ozanların şiirlerini kapsayan bir Antoloji hazırladı
1999 yılında ozan arkadaşlarıyla birlikte kurdukları THT (Tüm Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Topluluğu) adlı derneğin ilk genel başkanı oldu ve bu görevini birincil genel kurula dek sürdürdü
Mazlumi deyişlerinde herkesi ilgilendirecek konulara, toplumsal olaylara önem vermiş; yalın, duru bir dil kullanmıştır Bu yüzden şiirlerinde okuyanların kolay anlayacağı, tez etkileneceği bir akıcı anlatım vardır
Bu güne değin yayımlananların haricen, 3 kitap olacak dek şiiri bulunan ozanımız acilen Ankara ’da yaşamakta ve bir millet kuruluşunda idare yapmaktadır
Eserlerinden bazıları:
DERT SIRALANIR
Yürekten gelenler tele yansırsa
Mızrap aciz kalır tasa sıralanır
Bir hoş ki ikrarından dönerse
Sevgi iflas eder aşk yaralanır
Çobanın koyunu koşmazsa sese
Çalamaz kavalı gelmez hevese
Maşuk aşığını anlamaz ise
Yürek derde düşer dil parelenir
Eğer ancak binersen yularsız ata
Alırda götürür menzilden öte