Bağış kampanyasına iştirak daveti yapan Erdoğan, "İmkanı olan her vatandaşımız sadaka-i cariye olarak dilediği yerde, ister derslik ister okul biçiminde katkıyla bu kampanyaya iştirak edebilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Stant Salonu’nda gerçekleştirilen “Okullardan Yarınlara” programında konuşma yaptı.
'Kentsel dönüşümde vatandaş bize tıpkı biçimde cevap vermiyor'
Zelzele hasebiyle Van’da vefat edenlere rahmet, yaralılara şifa dileyen Erdoğan, “Afetlere hazırlık çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Vatandaşlarımızdan sarsıntıya dayanıksız yapıların dönüştürülmesi noktasına bilhassa vurgu yaparak bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Devlet lakin vatandaşının takviyesiyle bu türlü bir yükün altından kalkabilir. Kentsel dönüşüm, değişim diyoruz lakin kentsel dönüşüm için kapısını çaldığımız vatandaşlarımız bize tıpkı formda yanıt vermiyorlar. Burada önemli düşünceler yaşıyoruz” dedi.
'13 bin yeni okula muhtaçlık var'
İktidarları periyodunda eğitim ve öğretimi önceliklerinin en başına yerleştirdiklerini, eğitim-öğretim bütçesini arttırdıklarını söyleyen Erdoğan, üniversite sayısını 76’dan 207’ye, akademik işçi sayısını 70 binden 170 bine, üniversite öğrencisi sayısını ise 1,6 milyondan 8 milyona yükseldiğini belirtti.
Erdoğan, birinci ve ortaöğretimde 343 bin olan derslik sayısını 590 bine yükselttiklerini, öğretmen sayısını atadıkları 652 bin yeni öğretmenle 946 bin yaptıklarını lisana getirdi.
“Milli Eğitim Bakanlığımızın bunlara ek olarak 21 bin dersliğe sahip 13 bin yeni okula muhtaçlığı bulunuyor” diyen Erdoğan, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Ayrıca mevcut okulların bir kısmında da sarsıntıya karşı güçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Bu akşam burada birlikte olduğumuz ülkemizin seçkin iş insanları ve hayırseverlerinin takviyesiyle Ulusal Eğitim Bakanlığımızın okul gereksinimini büsbütün çözmeyi hedefliyoruz. ‘1 yıl sonrasını düşünüyorsanız tohum ekin, 10 yıl sonrasını düşünüyorsanız fidan dikin, 100 yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştirin’ kelamına uygun biçimde bu kampanyada ben sizlerin yerinizi alacağınıza inanıyorum.”
'Deprem riski olan alanlara öncelik vermenizi rica ediyorum'
Bağışçıların diledikleri yerdeki okulun inşasını yahut güçlendirmesini üstlenebileceklerine söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim sizlerden ricam şu, sarsıntı riski yüksek alanlara öncelik vermenizdir, zira bu bölgelerde yapılan okullar öğrencilerimiz için inançlı çatılar olmanın yanında zelzele sonrasında vatandaşlarımızın sığınacakları, az evvel Bakanımın da söz ettiği üzere, barınma alanları olarak da kullanılabilecek. Gerek ağır hasarlı binaların büsbütün boşaltılması gerek artçı sarsıntılar sebebiyle başka binalara bir süre girilememesi sebebiyle bu üslup yerlere muhtaçlık duyuluyor” tabirlerini kullandı.
Erdoğan, Elazığ’da okullardan spor salonlarına kadar sarsıntıya güçlü olarak inşa edilmiş tüm kamu binalarının uzunca bir müddet bu gayeyle kullanıldığına işaret ederek, “Masalara bırakılmış olan kartlara yazacağınız bağışlarınız buradaki ekranlarda da gözükecek. Böylelikle kimin, nerede, hangi okulun yahut okulların inşasını üstlendiğini tüm Türkiye buradan takip edebilecek” diye konuştu.
'MEB'e yapılan bağışlar vergiden düşülebiliyor'
Herkese kampanyaya katılma daveti yapan Erdoğan, “İmkanı olan her vatandaşımız sadaka-i cariye olarak dilediği yerde, ister derslik ister okul halinde katkıyla bu kampanyaya iştirak edebilir. Unutmayınız ki bağışlarınızla inşa edilecek okullarda eğitim-öğretim görecek öğrencilerin her biri sizin manevi evlatlarınız olacaktır. Ulusal Eğitim Bakanlığımıza yapılan her türlü birebir ve nakdi bağışın tamamı gelir vergisinden düşürülebiliyor. Ayrıyeten bağışçı takviyesiyle yapılan okul ve yurtların inşaatındaki tüm masrafları KDV’den muaf tuttuk. Şimdiden hayırlarınızın Allah katında kabul ve makbul olmasını niyaz ediyorum” dedi.