Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ait düzenleme ile sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.Kabul edilen kanun teklifinde şu sözler yer aldı:
Heyet üyelikleri, heyet, değerlendirmeye temel alınan raporlar ve müracaat sonucu ilgililere elektronik ortamda açılır.
Meslek Yüksek Okullarının öğretim vazifelisi takımına başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olma kuralı aranacak.
Araştırma vazifelisi takımına başvurabilecek için imtihanın yapılacağı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle otuz beş yaşını aşmamak gerekir.
Açık öğretim öğrencileri katkı hissesi ve tahsil fiyatlarını ödemeleri ve her devir başında kayıtları yenilemeleri şartıyla bu müddetlerle kısıtlı değildir.
ÜNİVERSİTEDE DEĞİŞİKLİK
Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere döner sermaye hesabından yönetici hissesi olarak ayrılan fiyattan yapılan ek ödemelere ait düzenleme yapılacak.
Vakıf yükseköğretim kurumları ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora seviyesindeki her bir diploma programında tahsil gören öğrencilerden; ilgili programın en yüksek merkezi yerleştirme puanına sahip en az yüzde 15'i kadar öğrenciyi, kelam konusu programın tahsil mühleti boyunca fiyatsız okutmakla yükümlü olacak. Bu öğrencilerden eğitim ve öğretim süreçlerine ait fiyat talep edilmeyecek.
Yükseköğretim kurumlarının uygulamalı ünitelerinde misyon yapan ve kanunla takımları öğretim vazifelisi takımlarına dönüştürülen uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı öğretim elemanlarına ders verme imkânı sağlanacak.
Rektör tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, üniversite disiplin şurasına yapılacak. Uyarma ve kınama disiplin cezalarına karşı itiraz müracaatının yapılacağı disiplin şuralarının oluşumu ve idaresi tekrar belirleniyor.
Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına ödenen fiyat, devlet yükseköğretim kurumlarında çalışan emsallerinden daha düşük olamayacak.
MEB ÖĞRETMENLERİN MÜSAADELERİNİ KISITLAYABİLECEK
Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız 2 ay müsaadeli olacak lakin bu 2 aylık müsaade müddetlerine dokunulmadan kalan tatil vakitlerinde yönetmelikte saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü olacaklar.
İlçe, vilayet yahut ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava şartları üzere nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla müddetle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı durumlarda, yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle, Ulusal Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin müsaadeleri kısaltılabilecek. Bu durumda öğretmenlerin müsaadeleri bir aydan az olamayacak.