Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Medreselerin Kaldırılması

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Medreselerin Kaldırılması Nasıl Oldu
Medreseler Nasıl Kaldırıldı

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, diğer kurumlar gibi eğitim kurumları da büyük bir depresyon içinde idi Osmanlı Devleti'ndeki eğitim kurumları olan medreseler, Kuruluş ve Yükseliş dönemlerinde lüzum eğitim kadrosu, gerekse programları bakımından fazla ileri bir seviyedeydi
Ama 17 yüzyıldan itibaren, devletin diğer kurumlarındaki gerilemeye paralel olarak eğitim kurumları da geriledi

Devletin yıkılışını durdurmak amacıyla yapılmaya başlanan yenilikler çerçevesinde, eğitim kurumları da bitmiş düzenlendi 18 yüzyılın sonlarında ordunun subay, teknik eleman ve doktor ihtiyacını yerine getirmek üzere, çağın gereklerine uygun okulların açılmasına başlandı Tanzimat Dönemi'nde, askerî okullardan diğer, Avrupa'dakilere aynı çağdaş eğitim kurumları açıldı Medrese ve çağdaş devlet okulları dışında, kendi dillerinde eğitim yapan azınlık ve yabancı okulları da vardı Bu okullarda okutulan bambaşka dersler sebebiyle bambaşka duygu ve zihin, değişik kültür ve davranışa sahip halk yetişti Bu dilekçe, ülkede millî kültürün gelişmesine büyük ölçüde engel olmaktaydı Bu sebeple millî bir kültür oluşturulamıyordu

Kurtuluş Savaşı'nın amacı millî birliğin sağlanması ve çağdaşlaşma olduğu için, Osmanlı eğitim sistemi devam ettirilemezdi Daha Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal, eğitim konusunda da çalışmalara başlamıştı 16 Temmuz 1921'de yaptığı bir konuşmada millî kültürün önemi ve gerekliliğinden bahsederek, eğitim ve kültür konusundaki bölünmüşlüğün kaldırılmasını savundu Osmanlı Devleti'nde var olan, mektepmedrese ayrımının kaldırılacağını söyledi Eğitimin yaygınlaştırılarak bilgisizliğin değil edilmesi gerektiğini vurguladı

Büyük zaferden daha sonra modern bir eğitim sisteminin kurulması için düşündüklerini uygulamaya koydu Bu amaçla Türkiye Büyük Ahali Meclisi'nde 3 Mart 1924'te Tevhidi Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu kabul edildi Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlandı Bu Nedenle eğitim kurumlarının bir çatı aşağı toplanması ve eğitimin millî bir özellik kazanması sağlandı

2 Mart 1926'da maarif teşkilâtı hakkındaki kanun kabul edildi Bu kanunla lâik eğitime yerinde, birincil ve ortaöğretim programlan belirlendi Eğitim hizmetleri, çağdaş bir hâle getirildi Bundan sonra millî ve lâik eğitimi yaygınlaştırmak için, çabuk ilkokullar, ortaokullar, liseler ve yüksek okullar açıldı Bunların yanı sıra meslek okulları da açıldı İlkokul gerekli hâle getirildi *

858,496Konular
981,870Mesajlar
29,907Kullanıcılar
Ahmet120938Son üye
Üst Alt