iltasyazilim
FD Üye
Chimichuri Soslu Dana Fileto
Mutfak Meksika
Porsiyon 2 kişilik
Malzemeler Miktar
Dana fileto 2x150gr
tuz yeterince
karabiber yeterince
kekik yeterince
sıvı yağ yeterince
Yapılışı :
Filetoları yağlayın Tuz ve karabiberle baharatlayıp, Yarım saat bekletin
Izgaraya yerleştirin Baklava dilimi şekli vermek için aynı yüzü 45 derece çevirerek yerleştirip biraz daha pişirin Arka yüzününe de aynı işlemi uygulayın
Chimmichuri Sosu
Malzemeler Miktar
Yeşil dolmalık biber 3 adet
Kırmızı dolmalık biber 3 adet
Kuru soğan 1 adet
Sirke 3 yk
Sıvı yağ 1 çay bardağı
Tuz 1 yk
Yapılışı:
Biberleri ve soğanı küçük küp şeklinde doğrayın Bunları bir tavaya yağ koyup hafif sote edin Sirkeyi ekleyip ocaktan alın
Tabaklara etleri yerleştirip üzerlerine bu sosu yayın
Bu etin yanında Guacomole ve kırmızı şarap iyi gider İşte guacomole tarifi:
Malzemeler Miktar
Avakado 4 adet
Marul yaprağı 3 adet
Yeşil limon 1 adet
Domates 1 adet
Kuru soğan 1 adet
Yapılışı:
Avakadoların çekirdeklerini çıkarıp, bir kabın içine rendeleyin Limonun kabuğunu da üzerine rendeleyin Yarım limon suyu ekleyin Marul yapraklarını incecik kıyın Orta boy domatesin çekirdeğini çıkarın, bunu ve kuru soğanın yarısını küçük küp şeklinde doğrayın Hepsini karıştırın Yeşil bir püre gibi görünecektir Etin yanına iki kaşık koyun ve servis yapın
Meksika Köftesi
Malzemeler :
500 gr dana kıyma
250 gr koyun kıyması
1 yumurta
1 soğan
5 domates
1 dilim ekmek
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapilisi:
Bir kasede kıymaları, ufalanmış ekmeği, yumurta, tuz, karabiberi ve naneyi karıştırarak iyice yoğurun
Kıymadan ceviz büyüklüğünde köfteler yapın
Yağı derin bir tavaya koyup köfteleri kızartın Delikli kepçeyle kenara çıkarın Soğanları tavaya atarak altın sarısı bir renk alana kadar kavurun
Diğer yanda domatesleri rendeleyin Domates püresini ve sarımsağı soğanlara ekleyerek kapağını kapatıp, hafif ateşte 30 dakika pişirin
Tadına bakıp gerekirse tuz ve karabiber ekleyin
Köfteleri servis tabağına yerleştirip üstüne hazırladığınız sosu dökün
Sicak servis yapin
Soguk Sebze Corbası
Malzemeler:
3 adet Domates
2 adet Yeşil biber
2 adet Salatalık
1 adet Kırmızı soğan
14 su bardağı Sızma zeytinyağı
Soğuk su
2 diş Sarımsak
Tuz
Kırmızı biber
Maydanoz
Reyhan
Fesleğen
Taze soğan (yeşil kısmı)
Limon suyu
Yapilisi:
Domates, biber ve tüm yeşillikleri robota koyup çektikten sonra salatalık, zeytinyağı, limon, tuz, biber ve arzu edilen koyuluğu elde edecek kadar su ilave ettikten sonra buzdolabında bekletin
Servis yaparken her tabağa birer buz atın ve maydanozla dekore edin
Sıcak yaz günleri için ideal bir başlangıç olacaktır
Sabana Steak
Malzemeler:
1 kisilik
1 tatli kasigi margarin
200 gr dana biftek
1 çorba kasigi soya sosu
Sosu için:
4 dilim ince dogranmis jambon
1 adet yesil biber
10 adet mantar
12 adet sogan
3 çorba kasigi aci sos
yeterli miktarda kasar rendesi
Yapilisi:
Dana bonfileyi yagda kizartin
Iki tarafin rengi de koyulasinca soya sosunu ekleyin
Servis tabagina yerlestirin
Jambonlari ve mantarlari ince ince dograyin
1 tatli kasigi yagda kavurun
Içine ince kiyilmis sogan ve dogranmis yesil biberi de ekleyin ve biraz daha kavurun
Domates suyu ve aci biber sosunu da ekleyin
23 dakika kaynattiktan sonra sosu etin üzerine dökün
Eti kapatacak kadar kasar rendesi serpin
Sicak servis edin
Tako
Malzemeler:
4 kisilik
4 adet tako (büyük marketlerde paket olarak bulabilirisniz)
25 gr margarin
aci biber sosu
1 adet orta boy sogan
675 gr dana kiyma
175 gr domates salçasi
400 gr domates
1'er çay kasigi tarçin ve toz seker
2 çorba kasigi kirmizi sarap
bir tutam kuru üzüm
biraz karanfil
2 adet aci biber (ince kiyilmis)
Yapilisi:
Margarini tavaya alin ve kiyilmis soganla birlikte kavurun
Isiyi yükselterek kiymayi da üzerine ekleyin
Kirmizi biber ve aci biber sosu hariç tüm malzemeyi ekleyin ve karistirin Yaklasik 8590 dakika kapagi açik olarak pisirin
Kirmizi biberi ve aci sosu ekleyin, takolarin içlerine paylastirin
Sicak servis yapin
Guakamole
Malzemeler:
3 tane olgunlasmis avokado
1 orta boy domates
12 sogan (orta boy)
2 aci sivri biber
1 çorba kasigi zeytinyag
34 damla tabasco (aci istenirse)
1 tatli kasigi krema veya avokado çekirdegi
tuz
Yapilisi:
Olgunlasmis avokadolar bir kasikla kabuklarindan ayrilir ve çatalla iyice ezilirDomatesin kabugu soyulur ve küçük küçük dogranir, yarim sogan çok ince kiyilir, ezilir
Aci biberler ince ince dogranir ve hepsi avokadoya eklenir
Zeytinyag ve tabasco eklenir
Guakamolenin kararmamasi için bir tatli kasigi krema ilave edilir, yok ise; en son avokadonun çekirdegi sosun ortasina yerlestirilebilinir
(Ayni zamanda dekoratif bir görünüm saglar)
Hepsi karistirilir
Tuz ayari istege göre yapilir
Panço veya cips ile yenmek üzere servis yapilir
Baharli Barbunya Fasulyesi
Malzemeler:
Barbunya fasulyesi Yarım kilo
Soğan (Kıyılmış) 1 adet
Sarmısak (Dövülmüş) 1 diş
İç yağı 50 gr
Biber , Tuz
Yapilisi:
Fasulyeyi soğan, sarımsakla birlikte bir genis bir tencereye koyun ve fasulyeyi kaplayacak kadar su doldurun Kaynatın, sonra hafif ateşte 20 dakika kadar veya fasulyelerin kabukları buruşuncaya kadar pisirin
Gerekirse yine fasulyeleri örtecek kadar su ekleyin Fasulye yumuşayınca tuz ve biber ilavesi yapın
Fasulyeyi tencerenin kapağını örtmeden 30 dakika daha pişirin
Yaklaşık 3 çorba kaşığı dolusu fasulyeyi küçük bir kaseye koyun, yumuşak bir püre yapmak için fasulyeyi ezerken içine fasulyenin suyundan katın
Fasulye püresini, suyu koyulaştırmak için fasulyenin suyuna ilâve edin Fasulyeler biraz suluca olabilir, ama suyu fazla olmamalıdır
Kış Armudu Kreması
Malzemeler:
Kış armudu 2 adet (İri, önce dondurulmuş, sonra soyularak çekirdekleri temizlenmiş ve küp şeklinde küçük parçalar halinde doğranmış)
Limon suyu 2 çorba kaşığı
Toz şeker 5 çorba kaşığı
Yarım Limon (Dört ince dilime ayrılmış)
Yapilisi:
Bir kaşığın tersiyle küp halinde kesilmiş kış armudunu bir elekten ezerek geçirin Elde ettiğiniz armut suyuna şekeri katın Limonata bardağıyla, üzerini limon dilimleri ile süsleyerek, servis yapın
Tortilla
Malzemeler:
25 çorba kaşığı mısır unu
2 bardak ılık su
1 çay kaşığı tuz
Yapilisi:
Mısır unu bir kaba konur ve ılık su azar azar dökülerek katıca bir hamur yapılır Tuz katılırYapılan hamurdan golf topu büyüklüğünde bir parça koparılır
Hamur parçası iki yağlı kağıdın arasına konulur ve oklavayla inceltilerek yaklaşık 10 santimlik bir yufka haline getirilir Sonra kuru bir tavada veya saç üstünde her iki tarafı da 1 dakika pişirilir Tortillanın alt yüzünde yanık lekeleri belirdiği zaman ters çevirilir Kenarları hafifçe kendiliğinden kıvrılacak olan tortilla Meksika yemeklerinde ve pizza olarak kullanılabilir
Meksikan KarnıBahar
Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
1 doğranmış soğan
50 gr margarin
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çorba kaşığı kapari
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
200 gr beşamel sos
Yapılışı:
Karnabahar çiçeklerini tuzlu ve limonlu kaynar suda 10 dakika kadar haşlayın Tuzlu ve limonlu sudan çıkararak süzdürün Bir tencerede margarini eritin Soğanı katarak pembe renk alıncaya kadar karıştırarak kavurun Salça, biber, kapari, maydanoz, tuz ve suyunu katarak kaynatın Karnabahar çiçeklerini koyun Karıştırarak 10 dakika pişirin Isıya dayanıklı bir kaba alın ve üzerine beşamel sos ile kaşar rendesini serpin 1015 dakika üzeri hafif kızarana dek fırında bekletin Ve sıcak olarak servis yapın
Meksika Usulü Nohut
Malzemeler:
300 gr nohut
1,5 tatlı kaşığı tuz
6 dilim pastırma
1 büyük soğan
1 diş sarımsak
1 küçük kırmızı dolmalık biber
1 kahve kaşığı karabiber
1 kahve kaşığı pul kırmızıbiber
1 çay kaşığı kekik
75 gr domates salçası
Yapılışı:
1 tatlı kaşığı tuz ile nohutları orta boy bir tencereye koyup, üstlerini örtene kadar su ekleyiniz Tencereyi orta ateşe ayarlayip, suyu kaynatınız Kaynayınca ateşin altını kısıp 1 saat, nohutlar yumuşayana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indirip, nohutları süzerek bir kenara bırakınız Orta boy bir tencerede, pastırmaları tereyağla hafifçe kavurup, soğan, sarmısak ve kırmızı dolmalık biberi ekleyerek 56 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz Kalan 12 tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul kırmızıbiber, kekik, domates salçası ve nohutları ekleyip 10 dakika, arasıra karıştırarak pişiriniz Tencereyi ateşten indirip, yemeği ısıtılmış bir servis tabağına boşaltarak servis yapınız
Mutfak Meksika
Porsiyon 2 kişilik
Malzemeler Miktar
Dana fileto 2x150gr
tuz yeterince
karabiber yeterince
kekik yeterince
sıvı yağ yeterince
Yapılışı :
Filetoları yağlayın Tuz ve karabiberle baharatlayıp, Yarım saat bekletin
Izgaraya yerleştirin Baklava dilimi şekli vermek için aynı yüzü 45 derece çevirerek yerleştirip biraz daha pişirin Arka yüzününe de aynı işlemi uygulayın
Chimmichuri Sosu
Malzemeler Miktar
Yeşil dolmalık biber 3 adet
Kırmızı dolmalık biber 3 adet
Kuru soğan 1 adet
Sirke 3 yk
Sıvı yağ 1 çay bardağı
Tuz 1 yk
Yapılışı:
Biberleri ve soğanı küçük küp şeklinde doğrayın Bunları bir tavaya yağ koyup hafif sote edin Sirkeyi ekleyip ocaktan alın
Tabaklara etleri yerleştirip üzerlerine bu sosu yayın
Bu etin yanında Guacomole ve kırmızı şarap iyi gider İşte guacomole tarifi:
Malzemeler Miktar
Avakado 4 adet
Marul yaprağı 3 adet
Yeşil limon 1 adet
Domates 1 adet
Kuru soğan 1 adet
Yapılışı:
Avakadoların çekirdeklerini çıkarıp, bir kabın içine rendeleyin Limonun kabuğunu da üzerine rendeleyin Yarım limon suyu ekleyin Marul yapraklarını incecik kıyın Orta boy domatesin çekirdeğini çıkarın, bunu ve kuru soğanın yarısını küçük küp şeklinde doğrayın Hepsini karıştırın Yeşil bir püre gibi görünecektir Etin yanına iki kaşık koyun ve servis yapın
Meksika Köftesi
Malzemeler :
500 gr dana kıyma
250 gr koyun kıyması
1 yumurta
1 soğan
5 domates
1 dilim ekmek
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapilisi:
Bir kasede kıymaları, ufalanmış ekmeği, yumurta, tuz, karabiberi ve naneyi karıştırarak iyice yoğurun
Kıymadan ceviz büyüklüğünde köfteler yapın
Yağı derin bir tavaya koyup köfteleri kızartın Delikli kepçeyle kenara çıkarın Soğanları tavaya atarak altın sarısı bir renk alana kadar kavurun
Diğer yanda domatesleri rendeleyin Domates püresini ve sarımsağı soğanlara ekleyerek kapağını kapatıp, hafif ateşte 30 dakika pişirin
Tadına bakıp gerekirse tuz ve karabiber ekleyin
Köfteleri servis tabağına yerleştirip üstüne hazırladığınız sosu dökün
Sicak servis yapin
Soguk Sebze Corbası
Malzemeler:
3 adet Domates
2 adet Yeşil biber
2 adet Salatalık
1 adet Kırmızı soğan
14 su bardağı Sızma zeytinyağı
Soğuk su
2 diş Sarımsak
Tuz
Kırmızı biber
Maydanoz
Reyhan
Fesleğen
Taze soğan (yeşil kısmı)
Limon suyu
Yapilisi:
Domates, biber ve tüm yeşillikleri robota koyup çektikten sonra salatalık, zeytinyağı, limon, tuz, biber ve arzu edilen koyuluğu elde edecek kadar su ilave ettikten sonra buzdolabında bekletin
Servis yaparken her tabağa birer buz atın ve maydanozla dekore edin
Sıcak yaz günleri için ideal bir başlangıç olacaktır
Sabana Steak
Malzemeler:
1 kisilik
1 tatli kasigi margarin
200 gr dana biftek
1 çorba kasigi soya sosu
Sosu için:
4 dilim ince dogranmis jambon
1 adet yesil biber
10 adet mantar
12 adet sogan
3 çorba kasigi aci sos
yeterli miktarda kasar rendesi
Yapilisi:
Dana bonfileyi yagda kizartin
Iki tarafin rengi de koyulasinca soya sosunu ekleyin
Servis tabagina yerlestirin
Jambonlari ve mantarlari ince ince dograyin
1 tatli kasigi yagda kavurun
Içine ince kiyilmis sogan ve dogranmis yesil biberi de ekleyin ve biraz daha kavurun
Domates suyu ve aci biber sosunu da ekleyin
23 dakika kaynattiktan sonra sosu etin üzerine dökün
Eti kapatacak kadar kasar rendesi serpin
Sicak servis edin
Tako
Malzemeler:
4 kisilik
4 adet tako (büyük marketlerde paket olarak bulabilirisniz)
25 gr margarin
aci biber sosu
1 adet orta boy sogan
675 gr dana kiyma
175 gr domates salçasi
400 gr domates
1'er çay kasigi tarçin ve toz seker
2 çorba kasigi kirmizi sarap
bir tutam kuru üzüm
biraz karanfil
2 adet aci biber (ince kiyilmis)
Yapilisi:
Margarini tavaya alin ve kiyilmis soganla birlikte kavurun
Isiyi yükselterek kiymayi da üzerine ekleyin
Kirmizi biber ve aci biber sosu hariç tüm malzemeyi ekleyin ve karistirin Yaklasik 8590 dakika kapagi açik olarak pisirin
Kirmizi biberi ve aci sosu ekleyin, takolarin içlerine paylastirin
Sicak servis yapin
Guakamole
Malzemeler:
3 tane olgunlasmis avokado
1 orta boy domates
12 sogan (orta boy)
2 aci sivri biber
1 çorba kasigi zeytinyag
34 damla tabasco (aci istenirse)
1 tatli kasigi krema veya avokado çekirdegi
tuz
Yapilisi:
Olgunlasmis avokadolar bir kasikla kabuklarindan ayrilir ve çatalla iyice ezilirDomatesin kabugu soyulur ve küçük küçük dogranir, yarim sogan çok ince kiyilir, ezilir
Aci biberler ince ince dogranir ve hepsi avokadoya eklenir
Zeytinyag ve tabasco eklenir
Guakamolenin kararmamasi için bir tatli kasigi krema ilave edilir, yok ise; en son avokadonun çekirdegi sosun ortasina yerlestirilebilinir
(Ayni zamanda dekoratif bir görünüm saglar)
Hepsi karistirilir
Tuz ayari istege göre yapilir
Panço veya cips ile yenmek üzere servis yapilir
Baharli Barbunya Fasulyesi
Malzemeler:
Barbunya fasulyesi Yarım kilo
Soğan (Kıyılmış) 1 adet
Sarmısak (Dövülmüş) 1 diş
İç yağı 50 gr
Biber , Tuz
Yapilisi:
Fasulyeyi soğan, sarımsakla birlikte bir genis bir tencereye koyun ve fasulyeyi kaplayacak kadar su doldurun Kaynatın, sonra hafif ateşte 20 dakika kadar veya fasulyelerin kabukları buruşuncaya kadar pisirin
Gerekirse yine fasulyeleri örtecek kadar su ekleyin Fasulye yumuşayınca tuz ve biber ilavesi yapın
Fasulyeyi tencerenin kapağını örtmeden 30 dakika daha pişirin
Yaklaşık 3 çorba kaşığı dolusu fasulyeyi küçük bir kaseye koyun, yumuşak bir püre yapmak için fasulyeyi ezerken içine fasulyenin suyundan katın
Fasulye püresini, suyu koyulaştırmak için fasulyenin suyuna ilâve edin Fasulyeler biraz suluca olabilir, ama suyu fazla olmamalıdır
Kış Armudu Kreması
Malzemeler:
Kış armudu 2 adet (İri, önce dondurulmuş, sonra soyularak çekirdekleri temizlenmiş ve küp şeklinde küçük parçalar halinde doğranmış)
Limon suyu 2 çorba kaşığı
Toz şeker 5 çorba kaşığı
Yarım Limon (Dört ince dilime ayrılmış)
Yapilisi:
Bir kaşığın tersiyle küp halinde kesilmiş kış armudunu bir elekten ezerek geçirin Elde ettiğiniz armut suyuna şekeri katın Limonata bardağıyla, üzerini limon dilimleri ile süsleyerek, servis yapın
Tortilla
Malzemeler:
25 çorba kaşığı mısır unu
2 bardak ılık su
1 çay kaşığı tuz
Yapilisi:
Mısır unu bir kaba konur ve ılık su azar azar dökülerek katıca bir hamur yapılır Tuz katılırYapılan hamurdan golf topu büyüklüğünde bir parça koparılır
Hamur parçası iki yağlı kağıdın arasına konulur ve oklavayla inceltilerek yaklaşık 10 santimlik bir yufka haline getirilir Sonra kuru bir tavada veya saç üstünde her iki tarafı da 1 dakika pişirilir Tortillanın alt yüzünde yanık lekeleri belirdiği zaman ters çevirilir Kenarları hafifçe kendiliğinden kıvrılacak olan tortilla Meksika yemeklerinde ve pizza olarak kullanılabilir
Meksikan KarnıBahar
Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
1 doğranmış soğan
50 gr margarin
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çorba kaşığı kapari
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
200 gr beşamel sos
Yapılışı:
Karnabahar çiçeklerini tuzlu ve limonlu kaynar suda 10 dakika kadar haşlayın Tuzlu ve limonlu sudan çıkararak süzdürün Bir tencerede margarini eritin Soğanı katarak pembe renk alıncaya kadar karıştırarak kavurun Salça, biber, kapari, maydanoz, tuz ve suyunu katarak kaynatın Karnabahar çiçeklerini koyun Karıştırarak 10 dakika pişirin Isıya dayanıklı bir kaba alın ve üzerine beşamel sos ile kaşar rendesini serpin 1015 dakika üzeri hafif kızarana dek fırında bekletin Ve sıcak olarak servis yapın
Meksika Usulü Nohut
Malzemeler:
300 gr nohut
1,5 tatlı kaşığı tuz
6 dilim pastırma
1 büyük soğan
1 diş sarımsak
1 küçük kırmızı dolmalık biber
1 kahve kaşığı karabiber
1 kahve kaşığı pul kırmızıbiber
1 çay kaşığı kekik
75 gr domates salçası
Yapılışı:
1 tatlı kaşığı tuz ile nohutları orta boy bir tencereye koyup, üstlerini örtene kadar su ekleyiniz Tencereyi orta ateşe ayarlayip, suyu kaynatınız Kaynayınca ateşin altını kısıp 1 saat, nohutlar yumuşayana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indirip, nohutları süzerek bir kenara bırakınız Orta boy bir tencerede, pastırmaları tereyağla hafifçe kavurup, soğan, sarmısak ve kırmızı dolmalık biberi ekleyerek 56 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz Kalan 12 tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul kırmızıbiber, kekik, domates salçası ve nohutları ekleyip 10 dakika, arasıra karıştırarak pişiriniz Tencereyi ateşten indirip, yemeği ısıtılmış bir servis tabağına boşaltarak servis yapınız