Meksikanın Yemek Ceşitleri
Meksikanın Yemekleri Hakkında Bilgi
Meksika yemekelri icinden Kucucuk kuru insanı yerinden zıplatacak kadar acı biberler acı soslarla pişirilmiş barbunya fasulyesi mısır ve mısır unundan yapılmış hamur işleri tortilla ve taco ve de et yemeği olarak fajita ilk akla gelenler
Bol acılı sosları ve baharatlarıyla Turk damak zevkine en yakın mutfaklardan biridir Meksika mutfağı
Meksika mutfağının simgesi tortilla
Tortillanın gecmişi tam 12000 yıl onceye dayanır Maya efsanesine gore ilk tortilla bir koylu tarafından ac kralın karnını doyurmak icin yapılmış
İsmini İspanyolca yuvarlak pasta anlamına gelen torta kelimesinden alan tortilla; mısır veya buğday unundan yapılan kucuk boyda ince yuvarlak bir yufkadır Ekmek yerine her oğunde yenir Meksika mutfağının simgesi; Turklerin ekmeği pidesi Cinlilerin pirinci gibidir Tortillalar yalnızca ekmek olarak değil aynı zamanda ustu ceşitli malzemelerle suslenerek pizza olarak da kullanılır
Tortilla ayrıca katlanıp ici değişik malzemelerle doldurularak da yenir Boylece tortillanız icindeki malzemelerin kızarıp fırınlanlanmasıyla yeni yeni isimler alır ve tabağınızda tamale flauto buritto ya da quesadilla oluverir
*Tamale Meksikada oldukca populer olan bir yiyecektir Yapıldığı bolgeye gore kırmızı yeşil biber konarak yapılabilir Tatlı olanı da vardır Tavuk et ya da meyveler muz yaprağı veya mısır kabuğuna sarılarak yapılır
Buritto tortilla her yanı kapalı olacak şekilde sarılarak yapılır Yani silindir şeklin iki ucu da kıvrılıp icine konur İcine kavrulmuş et ya da tavuk siyah fasulye pilav domates marul ve sos konarak yenir
*Ouesadilla i cinde neredeyse her şeyin bulunduğu yumuşak tortilladan yapılan bir ceşit durumdur Etli tavuklu ya da peynirli olabilir ama genellikle tavuklusu tercih edilir Salsa acı krema ve istenilirse guacamole ve acı biberle servis edilir
*Enchilada; genellikle gevrek mısır unundan yapılmış tortillanın ici ceşitli malzemelerle doldurulmuş şeklidir İcine et tavuk ya da peynir konulabilir secilen malzemeye gore soslar da değişebilir
Meksikada genc kızlar yıllarını mukemmel tortillayı yapmanın sırlarını oğrenmekle gecirirler Gunumuzde tortillalar hala eski zamanlardaki tariflerle hazırlanmaktadır yalnız tek bir farkla: Artık Meksikalı kadınların yerini makineler almıştır
Tortilladan yapılan yemeklerin en yaygını olan taco tortillanın ikiye katlanıp icinin marul rende peynir yeşil biber ve domates gibi malzemelerle doldurulmasıyla oluşur Yumuşak ya da gevrek olabilen tacolar iclerine konan malzemelere gore de ceşitli isimler alırlar
Meksikanın Yemekleri Hakkında Bilgi
Meksika yemekelri icinden Kucucuk kuru insanı yerinden zıplatacak kadar acı biberler acı soslarla pişirilmiş barbunya fasulyesi mısır ve mısır unundan yapılmış hamur işleri tortilla ve taco ve de et yemeği olarak fajita ilk akla gelenler
Bol acılı sosları ve baharatlarıyla Turk damak zevkine en yakın mutfaklardan biridir Meksika mutfağı
Meksika mutfağının simgesi tortilla
Tortillanın gecmişi tam 12000 yıl onceye dayanır Maya efsanesine gore ilk tortilla bir koylu tarafından ac kralın karnını doyurmak icin yapılmış
İsmini İspanyolca yuvarlak pasta anlamına gelen torta kelimesinden alan tortilla; mısır veya buğday unundan yapılan kucuk boyda ince yuvarlak bir yufkadır Ekmek yerine her oğunde yenir Meksika mutfağının simgesi; Turklerin ekmeği pidesi Cinlilerin pirinci gibidir Tortillalar yalnızca ekmek olarak değil aynı zamanda ustu ceşitli malzemelerle suslenerek pizza olarak da kullanılır
Tortilla ayrıca katlanıp ici değişik malzemelerle doldurularak da yenir Boylece tortillanız icindeki malzemelerin kızarıp fırınlanlanmasıyla yeni yeni isimler alır ve tabağınızda tamale flauto buritto ya da quesadilla oluverir
*Tamale Meksikada oldukca populer olan bir yiyecektir Yapıldığı bolgeye gore kırmızı yeşil biber konarak yapılabilir Tatlı olanı da vardır Tavuk et ya da meyveler muz yaprağı veya mısır kabuğuna sarılarak yapılır
Buritto tortilla her yanı kapalı olacak şekilde sarılarak yapılır Yani silindir şeklin iki ucu da kıvrılıp icine konur İcine kavrulmuş et ya da tavuk siyah fasulye pilav domates marul ve sos konarak yenir
*Ouesadilla i cinde neredeyse her şeyin bulunduğu yumuşak tortilladan yapılan bir ceşit durumdur Etli tavuklu ya da peynirli olabilir ama genellikle tavuklusu tercih edilir Salsa acı krema ve istenilirse guacamole ve acı biberle servis edilir
*Enchilada; genellikle gevrek mısır unundan yapılmış tortillanın ici ceşitli malzemelerle doldurulmuş şeklidir İcine et tavuk ya da peynir konulabilir secilen malzemeye gore soslar da değişebilir
Meksikada genc kızlar yıllarını mukemmel tortillayı yapmanın sırlarını oğrenmekle gecirirler Gunumuzde tortillalar hala eski zamanlardaki tariflerle hazırlanmaktadır yalnız tek bir farkla: Artık Meksikalı kadınların yerini makineler almıştır
Tortilladan yapılan yemeklerin en yaygını olan taco tortillanın ikiye katlanıp icinin marul rende peynir yeşil biber ve domates gibi malzemelerle doldurulmasıyla oluşur Yumuşak ya da gevrek olabilen tacolar iclerine konan malzemelere gore de ceşitli isimler alırlar