Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Menopoz dönemi ve beslenme

Menopoz dönemi ve beslenme
0
140

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Menopoz; 48-55 yaşları arasında gözlenir. Kadınlığın sonu değildir, doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu periyottur. Menopoz 2. baharolarak değerlendirilmelidir.

Bu devirde vücutta oluşan birtakım değerli değişiklikler;

Adet düzensizlikleri görülür.

Baş ağrısı, sonluluk, uyku bozuklukları, depresyon, haddinden fazla terleme, halsizlik ve yorgunluk artar.

Deride gevşeme, incelme, transparan bir görünüm, damarların bariz hale gelmesi, yaraların geç uygunlaşması ve morluklar oluşur.

Güç harcamasında azalma oluşur. Bunun sonucu olarak şişmanlık görülür.

Fizikî aktivitenin azalması ve hormon seviyelerindeki azalma nedeniyle vücut kompozisyonu değişir.

Menopozu denetim edemezsiniz lakin tesirlerini denetim edebilirsiniz. Devrin getirdiği sıhhat meselelerine dikkat edilmelidir. Ortaya çıkan sıhhat problemlerinden kimileri; şişmanlık, kalp-damar illetleri, osteoporoz, göğüs kanseridir.

Osteoporoz;kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılması illetidir. 30’lu yaşlardan sonra kemik kaybı başlar. Menopoz devrinde kıymetli ölçüde artar.

Kalp damar marazları nedenleri; östrojen zayıflığı, menopoz öncesi beslenme durumu, şişmanlık, sigara tasarrufu, menopoza giren bayanların birçoklarında kanda bulunan yağların seviyelerinde değişikliler olabilmektedir. Kan kolesterolü ve trigliseridin yükselmesi damar sertliğine neden olan kalp buhranı riskini artırmaktadır.

Şişmanlık ;yaşın ilerlemesi ile birlikte kişinin hareket azlığı nedeniyle vücut metabolik suratı azalır. Kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır.

Menopoz periyodunda nasıl beslenmeliyiz?

Al et olarak yağsız dana eti tercih edilmelidir. Sıklıkla beyaz et ( tavuk, balık ve hindi eti ) kullanılmalıdır.

Yağlı yiyeceklerden (kaymak, krema, mayonez, çikolata, et ve tavuk suları, sucuk, pastırma, salam, sosis üzere et eserleri ve kuru yemişler ) kaçınılmalıdır.

Yemek pişirirken kızartma metodu konumuna haşlama yahut ızgara formunda pişirme tercih edilmelidir.

Katı yağlar ( tereyağı ve margarin üzere ) kullanılmamalıdır.

Tam yağlı süt, yoğurt ve peynir bölgesine yarım yağlı olanları tercih edilmelidir.

Kalsiyum için en âlâ kaynak süt ve süt eserleridir.

Mineral içeriği yüksek suların içilmesi tercih edilmelidir.

D vitamini gereksinimi güneş ışınlarından karşılanır. Kış aylarında öğlen vakitleri, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde güneşlenilmelidir.

Yemeklere çok tuz eklemekten ve tuzlanmış besinleri haddinden fazla tüketmekten kaçınılmalıdır.

Şeker ve şekerli yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.

Omega 3 ve omega 6 ( elzem yağ asitleri ) 'nın daha çok tüketilmesi kalsiyum emilimini artırarak kemikte kalsiyum birikmesini sağlar.Omega 3 ve 6’nın en çok taraf aldığı besinler; kuru yemişler ve tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yağlı balıklar, ayçiçeği ve zeytin yağlarıdır.

Birtakım besinlerin yapısında hormon üzere tesir gösteren fitoöstrojenler bulunmaktadır. Bunların menopoz devrindeki sıcak basması, gece terlemeleri, uykusuzluk, bitkinlik ve cinsî isteğin azalması üzere şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunlardan kimileri;keten tohumu, susam, mercimek, soya fasulyesi üzere filizlenen tohumlar, badem, fındık ve ceviz üzere sert kabuklu yemişler, elma, muz, kivi ıspanak, brokoli, tere, roka vb. üzere yeşil yapraklı sebzeler ile kereviz, sarımsak ve turpgiller, zencefil, adaçayı, ısırgan otu ve rezenedir.

Sigara, alkol, ilaçlar, direkt ateşe maruz kalarak pişen besinler, besin ek hususları, güneş ışınları, kirli hava ve zararlı kimyasallar üzere kimseyi yaşlandıran ve ömrünü kısaltan bu unsurların zararlarını antioksidanların önlediği bilinmektedir. Antioksidanlar en çok zerzevat ve meyvelerde bulunur.

Egzersiz hayatın bir modülü haline gelmelidir. Etkin ve tempolu yürüme, haftada en az 3-4 gün, 30 ila 40 dakika yapılması önerilmektedir.




 
858,497Konular
982,543Mesajlar
30,280Kullanıcılar
xirtermSon üye
Üst Alt