Protein deposu tahılımız mercimek ile neler neler yapılıyormuş diyeceksiniz! Yüksek lif oranı ve besin kıymeti ile mercimeğin birbirinden hoş tanımları ile karşınızda.
1. Mercimek Çorbası
Materyaller
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 patates
Et suyu
2 kaşık tereyağ
Tuz
Salça
Baharat (nane, karabiber, pul biber)
Düdüklü tencerenin içine yıkadığınız mercimekleri koyun. Üzerine soyduğunuz patates ve soğanı ikiye kısım atın. Göz kararı tuzunuzu da attıktan sonra üzerine et suyu ile birlikte toplamda 7-8 bardak kadar suyu koyun. Tamamını et suyu da koyabilirsiniz. Hemen çabucak 20 dakika da pişecek olan çorbanızı ocaktan aldıktan sonra blenderdan geçirin. Patates ve soğan uygunca ezilsin. Dilerseniz üzerine salçalı yağdan sos hazırlayıp baharatlarla servis edebilirsiniz.
2. Mercimekli Salata
Gereçler
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 adet limon
5 adet çeri domates
1 adet kırmızı soğan
1 adet yeşil biber
1/4 demet maydanoz
2 kısım nane
1/2 demet roka
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Çeyrek tatlı kaşığı tuz
Öncelikle mercimeklerimizi haşlayıp süzün. Soğanları ve biberleri ufak ufak doğrayın. Domateslerimizi ikiye bölün. Kuru yemişleri ve yeşillikleri gelişi hoş doğrayın. Mercimekleri, doğradığınız gereçleri geri kalan tüm sos gereci ile bir kapta birleştirip harmanlayın. Afiyet olsun
3. Mercimek Köftesi
Materyaller
3 su bardağı mercimek
1+1/2 su bardağı ince bulgur
3/4 bağ maydanoz
5 adet taze soğan
2 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Limon
Zeytinyağı
Mercimekleri üzerini geçecek formda suyla haşlayın. Mercimekler yumuşayınca altını kapatın. İçine bulguru koyun ve tencerenin kapağını kapatıp bulgur ve mercimeği bekletin. Bulgur yumuşayınca karıştırarak soğutun. Soğanları pembeleşinceye kadar pişirin. İçine salçaları ekleyip salçaların kokusu çıkana kadar kavurun. Salçalı karışımı mercimeklerin içine ekleyin. Ilındıktan sonra yoğurun. Maydanoz ve taze soğanları ince ince kıyın. Sarımsakları ezin. Mercimeklerin içine ekleyin. Limon, zeytinyağı, kimyon, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip bütün gereçler düzgünce karışana kadar yoğurun. Hal verip servis edin.
4. Kızarmış Mercimek Köftesi
Materyaller
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
2 diş sarmısak
1 adet yumurta
1 su bardağı un
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı limon suyu
Tuz
Üzeri için;
4 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 su bardağı sıvı yağ
Mercimeği yıkayıp tencereye koyun. Üstünü kapatacak kadar su, rendelenmiş soğan, tuz ve kimyon koyup 30-35 dakika mercimeği koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Mercimek ılınınca 1 su bardağı un, dövülmüş sarımsak ve ince kıyılmış yeşil biber ekleyip yoğurun. Yumurta koyun, karıştırıp 1 saat bekletin. Un ve kırmızı biberi geniş bir tabağa yayın. Mercimekli karışıma mekik formu verip unlu karışıma bulayın. Kızgın yağda köfteleri kızartın. Kıvırcık salata ve yeşil soğanla servis yapabilirsiniz.
5. Erişteli Mercimek Çorbası
Gereçler
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı erişte
1 yemek kaşığı tereyağı
4 su bardağı su
1 su bardağı et suyu yahut tavuk suyu
1/2 soğan
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası
Yeşil mercimekleri güzelce yıkayın ve bir tencerede 3 dakika boyunca haşlayın. Haşlama suyunu süzüp dökün. Soğanı temizleyip, küp küp doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritin ve doğradığınız soğanları ekleyip tereyağında kavurun. Domates salçasını da soğanlara ek ederek 2 dakika kavurun. Haşladığınız yeşil mercimekleri de tencereye ek edin. Bütün gereçleri birlikte kavurun. Daha sonra tencereye tavuk suyunu ve suyu yavaş yavaş ek edin. Tuz ve başka baharatları ekleyip kaynatın. En son erişteleri ek edin. Erişteler düzgünce yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin. Erişteler yumuşadığında çorbanız hazır. Çabucak servis edebilirsiniz.
6. Mercimekli Börek
Gereçler
1 adet kuru soğan
2 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı haşhaş
5 adet hazır yufka
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Evvel iç harcı hazırlamak için soğanları yemeklik olarak doğradıktan sonra bir tavaya sıvı yağ koyup soğanları kavurun. Haşladığımız mercimekleri içine ekleyin. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz da ek ederek harmanlayın. Başka yanda az sıvı yağ ve su ile haşhaşı karıştırarak güzelce ezin. 1 yufkayı 8 adet üçgen modüllere bölün. Birinci üçgen parçayı tezgaha alıp üzerine haşhaş sürün. Akabinde üzerine ikinci üçgen parçayı serin ve en üste mercimekli harcı koyun. Rulo halinde sararak börekleri tepsiye dizin. Öbür tüm yufkaları da tıpkı formda hazırlayın. Tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine haşhaş sürdükten sonra derin dondurucuya koyup 30 dakika bekletin. Akabinde 180 derece fırına atıp kızarana kadar pişirin.
7. Mercimek Mantısı
Materyaller
1 su bardağı kırmızı mercimek
3 su bardağı su
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı salça
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
Mercimeği haşlayın. Haşlandıktan sonra soğumaya bırakın. Tavada soğan ile tereyağını kavurun. Kavurduktan sonra onu da soğumaya bırakın. Başka bir tavada hafif yağ ile salçamızı kavurarak pişirin. Haşlanan ve soğuyan mercimeğin içine kavrulmuş soğanları dökün. Nane ve karabiberi ekleyip harcı karıştırın. Hazırladığınız harcı servis tabağınıza yuvarlak top halinde koyun. Sonra üzerine yoğurdu ve hazırladığınız salçalı sosu dökün. En son nane ve pul biber serpin ve mantınız hazır.
8. Bat Yemeği
Gereçler
1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı ince bulgur
Kuru soğan
Maydanoz
Yeşil soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Limon suyu
Nar ekşisi
Tuz
Öncelikle mercimekleri derin bir tencere de yumuşayana kadar haşlayın. Ocağın altını kapattıktan sonra ince bulgurları, mercimeklerin üzerine döküp karıştırın. Mercimeği haşladığınızda kalan su, bulgurun yumuşamasını sağlayacaktır. Soğanı ve tüm yeşillikleri ince ince doğrayın. Salçayı soğuk suyun içinde karıştırıp sıvı hale getirin. Yeşillikleri ve salçayı ekleyin. Daha sonra tuz, limon suyu, nar ekşisi, kırmızı biber ile tatlandırıyoruz. Son olarak bir ölçü soğuk su ek edip, karıştırın. Servis için, yemeğin üzerine bir ölçü maydanoz da koyabilirsiniz.
9. Galacoş
Materyaller
3 bardak kesme makarna
250 gr kıyma
2 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı yeşil mercimek
Kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Sıvı yağ
1 su bardağı su
Kesme makarnayı yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış makarnanın suyunu süzüp kenarda soğutun. Yeşil mercimek bilene kadar haşlayın. Kıymayı teflon bir tavaya alıp birinci evvel biraz kavurun, sonrasında sıvı yağ ve ince doğranmış soğanı koyup soğanlar pişene denk kavurun ve salçayı ekleyip biraz karıştırdıktan sonra haşlanmış yeşil mercimeği ve tuzunu ek edip 1 su bardağı su ile pişirin. Soğumuş makarnayı yoğurtla karıştırıp pişen mercimeği biraz soğuttuktan sonra makarnanın üzerine dökün.
10. Mujaddara Pilavı
Materyaller
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 tane kuru soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar
1/4 çay kaşığı kıyılmış karanfil
2.5 su bardağı zerzevat suyu
1 su bardağı beyaz yahut yasemin pirinci
1 su bardağı yeşil mercimek
Tuz, karabiber
Soğanları uzun uzun dilimleyin. Yağ ile birlikte tencereye koyun. Düşük ısıda kavurarak pişirin. Mujaddarada soğanları karamelize etmek gerekiyor. Soğanlar kahverengi olana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Karamelize olduktan sonra soğanların yarısını bir kenara ayırın. Tencerede kalan soğana tüm baharatları ve tuzu ekleyin. 1 dakika boyunca baharatlarla soğanları karıştırarak pişirin ve zerzevat suyunu ekleyin. Daha sonra pirinç ve mercimekleri ekleyin ve tencereyi kapatın. Isıyı yüksek düzeye getirerek suyun kaynamasını sağlayın. Kaynadıktan sonra ısıyı en kısığa alıp 30 dakika boyunca yemeği pişirin. 30 dakika sonra tencerenin kapağını hiç açmadan 10 dakika dinlendirin. Daha evvelce ayırdığınız karamelize soğanlarla birlikte servis edin.
11. Mercimekli Bulgur Pilavı
Materyaller
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı kalın bulgur
1 su bardağı şehriye
100 gr tereyağı
1 orta uzunluk soğan
5 su bardağı su
Tuz, karabiber
Mercimeği 5-6 saat evvelden ıslatın. Daha sonra yeterlice yıkayıp pişireceğiniz tencereye koyup üzerini geçecek kadar su koyun ve bir taşım kaynatın. Şehriyeyi 2 çorba kaşığı sıvı yağda düzgünce kahverengi olana kadar kavurun. Bir taşım kaynayan mercimeğin suyunu süzüp tekrardan tencereye alıp üzerine 5 su bardağı sıcak su koyun. Kaynamaya başlayınca bulguru ve şehriyeyi içerisine ekleyin. Tekrar su kaynamaya başlayınca tuzunu ekleyip kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağı da yemeklik kare kare doğradığınız soğanları düzgünce kavurun ve pişen pilavın üzerine döküp pilavınızı karıştırın. Dileğe nazaran üzerine karabiber ile servis edebilirsiniz.
12. Mercimek Ekmeği
Gereçler
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı lor peyniri
1 tutam dereotu
2 tatlı kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı tuz
Bir gece evvelden kaynamış suyla ıslattığınız mercimekleri rondo'dan geçirin. Tüm gereçleri karıştırın. Pişirme kabınıza alın ve evvelce ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.