Yufka Yürekli Insan KalmadiDemeyesiniz Diye Hz Ömer arkadaşlariyla sohbet ederken, huzura üç genç girerler Derler oysa : Ey halife, bu aramizdaki dost bizim babamizi öldürdü Ne gerekiyorsa lütfen yerine getirin Bu söz üstüne HzÖmer suçlanan gence dönerek : Söyledikleri içten mu diye sorar , Suçlanan genç der fakat : Evet dürüst Bu söz üzerine Hz Ömer; Anlat bakalim nasil oldu diye sorar: Bunun üstüne genç anlatmaya başlar, der ancak : Ben bulundugum kasabada hali vakti yerinde olan bir insanim ailemle beraber gezmeye çiktik, kader bizi arkadaslarin bulundugu yere getirdi Afedersiniz hayvanlarimin arasinda bir güzel atim var ama dönen bir kere daha bakiyor, hayvana ne yaptiysam bu arkadaslarin bahçesinden meyva koparmasina engel olamadim, arkadaslarin babasi içerden hisimla çikti , atima bir taş, atti atim oracikta öldü Nefsime bu koşul agir geldi, ben de bir tas attim, babasi öldü Kaçmak istedim lakin arkadaslar beni yakaladi, durum bundan ibaretdedi Bu laf üzerine Hz Ömer: Söyleyecek bir sey değil, bu suçun cezasi idamMadem suçunu da kabul ettindedi Bu sözden sonra delikanli laf alarak Efendim bir özrüm vardiyerek konusmaya basladi Ben memleketinde varlıklı bir insanim, babam rahmetli olmadan bana epey bir altin birakti Gelirken kardesim ufak oldugu için saklamak zorunda kaldim Simdi siz bu cezayi infaz ederseniz yetimin hakkini zarar ettiginiz için Allah(cc) indinde sorumluluk sahibi olursunuz, bana üç gün müsade verirseniz ben emaneti kardesime teslim eder gelirim, bu üç gün içinde yerime birini bulurumder Hz Ömer dayanamaz der ki : Bu topluluga yabanci birisin, senin yerine kim kalir fakat?! Sözün burasinda genç adam ortama bir göz atar, der oysa: Bu zat benim yerime kalirO zat Hz Peygamber Efendimizin (tez) en iyi arkadaşarindan daha yaşarken cennetle müjdelenen Amr Ibni As' dan başkasi değildir HzÖmer Amr'a dönerek, Ey Amr, delikanliyi duydunder O ulu sahabi Evet, ben kefilimder ve genç adam özgür birakilir Üçüncü günün sonunda süre dolmak üzere lakin gençten bir haber yoktur Medine'nin ileri gelenleri Hz Ömer'e çikarak genc'in gelmeyecegi, dolayisiyla Amr Ibni Birli'a verilecek idam yerine maktülün diyetini vermeyi önerge ederler, fakat gençler razi olmaz ve babamizin kani yerde kalsin istemiyoruzderler Hz Ömer kendinden beklenen cevabi verir der ama : Bu kefil babam olsa farketmez cezayi infaz ederim Hz Amr Ibni Birli ise tam bir teslimiyet içerisinde der oysa : Biz de sözümün arkasindayizgiderken kalabalikta bir dalgalanma olur ve insanlarin arasindan genç görünür Hz Ömer gence dönerek derki evladim gelmeme gibi kayda değer bir nedenin vardi niçin geldin?Genç vakurla basini kaldirir ve (günümüz insani için pek de önemli olmayan) AHDE VEFASIZLIK ETTIdemeyesiniz diye geldim der HzÖmer basini bu kere çevirir ve Amr Ibni Birli'a der oysa : Ey Amr, sen bu delikanliyi tanimiyorsun nasil oldu onun yerine kefil oldun Amr Ibni Birli Allah kendisinden ebediyyen razi olsun, vakurla kanimizi donduracak bir cevap verir, Bu dek insanin içerisinden beni seçti INSANLIK ÖLDÜ dedirtmemek için kabul ettimder Sira gençlere kazanç, derler fakat : Biz bu davadan vazgeçiyoruz Bu sözün üzerine Hz Ömer : Ne oldu, birazcık evvel babamizin kani yerde kalmasindiyordunuz ne oldu da vaz geçiyorsunuz?der Gençlerin cevabi da dehsetlidir : MERHAMETLI INSAN KALMADIDEMEYESINIZ DIYE