Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Merkez altın alıyorsa huzur dünyaya fazla uzaktan

Merkez altın alıyorsa huzur dünyaya fazla uzaktan
0
107

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Türkiye ’ ’nin en büyük mücevher üreticilerinden Gözde ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr Selami Özel ’e göre her türlü gelişmeden birincil etkilenen maden olan altına kayan güven ürpertici Merkez bankalarının paradan çok altın rezerv etmesinin güven sorununun en büyük göstergesi olduğunu söyleyen Özel, “Aramak ki rahat hâlâ dünyaya çok uzakta diye konuşuyor Altının fiyatı artıyor, ama tüketicinin geliri artmıyor Bu sizi nasıl etkiliyor? 1987 yılında döviz ve altın ithalatının serbestleşmesiyle değişime uğrayan kuyumculuk sektörü 2008 yılında büyük bir tokat yedi

Dünyada yaşanan her gelişmeden hemencecik etkilenen altın, Japonya ’daki nükleer yıkım, Avrupa ’ya taşan durgunluk ve Arap Baharı ’ndan da en seri etkilenen maden oldu Altının fiyatı 5 yılda yüzde 470 arttı Fiyat artıp kazanç artmayınca altın takı satışlarındaki 5 yıllık düşüş ise yüzde 70 ’i buldu İç pazardaki satış 130 tondan 50 tonlara değin düştü Talep daha düşük ayarlara kaymaya başladı bundan başka gümüşe ve bijuteriye olan talepte artma başladı Pazar böyle küçülürken istihdamınızda bir değişim oldu mu? 600 birey olan kadromuzu 300 ’e çökertmek zorunda kaldık Yeni ortama oysa böyle uyum sağlayabilecektik

Türkiye ’nin İran ’a altın ihracatında büyük bir artış var Bunu neye bağlıyor, nasıl yorumluyorsunuz?
Bu yalnız İran ’da yok Ülkeler arası karışıklık sonucu güvensizlik insanlarla başladı Oradan devletlere ve hatta merkez bankalarına kaydı Bundan Böyle herkes dolardan Euro ’dan kaçıp sağlam gördüğü altına yatırım yapıyor Bu bir anlamda ürkütücü Çin de bunu yapıyor İran çok yoğun yapıyor Merkez bankaları bile paraya güvenmiyorsa biz nasıl ümitleneceğiz onu bilmiyorum

Peki istek ve güvensizlik ortamı böylesine büyürken bu koşul altının fiyatını nasıl etkileyecek?
Devletler ve merkez bankaları da altına yüklenince bu meslek olmaz Ben önceleri altında daha fazla büyüme olacağına inanmıyordum Fakat artık inanıyorum

Altının fiyatının düşmesi kolaylık var demektir Çünkü insanın altına sığınma duygusu kesinlikle psikolojik İran ne yapsın?
Bir gün savaş çıksa ve elindeki dolarlar pul olsa ne olacak İran dolarla Euro ’yla bir şey alamasa da altınla alabileceğini biliyor Petrolü altına dönüştürüp stoklaması bu açıdan normal Külçe altın aldığı için bizim gibi mücevher üreticisi firmaların kayda değer bir ihracatı yok

Altın bankacılığının seri yükselişi ya da artık ATM ’lerden altın alınabilmesi gibi gelişmeler sizi huzursuz ediyor mu?
‘Bankalar bu işe girerse bizim işimiz elimizden gider ’ deyip rahatsız olanlar oldu sektörde Lakin ben hiç pek düşünmüyorum Kimse bankomattan sıra fişi alıp çeyrek altın olmak için beklemez Hem her kadının güvendiği bir aile kuyumcusu vardır Kimse güvendiği kuyumcudan da vazgeçmez Bankalar merkez bankalarının altın olarak karşılık ayırma talebine yanıt devretmek için altın bankacılığına başladılar Ben de bunu destekliyorum

Bakan Mehmet Şimşek “Pırlantada ÖTV yerine Avrupa gibi KDV uygulayacağız dedi Bu sektörü olumlu etkiler mi?
Şu an pırlantada ÖTV yüzde 20'lerde Bunun kalkıp alınacak verginin yüzde 1520 KDV ’ye dönüşmesi çağrıda bulunmak, vergiyi bundan böyle malı satmadan önce yok, sattıktan sonra ödeyeceğimiz anlamına geliyor Bu da bizim hep istediğimiz şeydi ÖTV üretimin önünü bir ölçüde tıkıyordu O yüzden eğer gerçekleşirse vergilerdeki bu değişim sevindirici bir gelişme Bir süredir küçülen pazarı büyük öçüde büyütür

Tektaşımı kendim aldım trendi sürüyor mu? Yoksa “Sen al ben takarım mı revaçta?
Kadınlar da kendilerine alıyor, erkekler de kadınlara alıyor Yalnızca erkekler satın alırken daha yeniden savmacı yaklaşabilirken kadınlar daha titiz diğer taraftan kadın kendisi bile alsa taş büyükse mutlaka eşinden müsade alıyor Mutlaka izin istiyor ve ikna ediyor Sonunda bayan ne istiyorsa o oluyor Ancak, kriz dönemlerinde bayan eğer mücevher alırsa 'Evdekilere adaletsizlik yapmış olurum' gibi bir duyguya kapılıyor Harcamayı kısıyor

KİMSE TAKIYA LÜKS DEMESİN
Bilhassa vergiler konuşulurken konu ne vakit lükse gelse akla gelen ilk şey 'Pırlanta' ve 'Mücevher' oluyor Sizce de takı edinmek hovardalık mı?
Ben bu konunun daima yanlış yansıtılıp algılandığını düşünüyorum Her şeyden önce kuyumculuk sektörü emek yoğun bir sektör Cümbür Cemaat araba imalatıyla övünüyor Fakat o üretimin yüzde 80'den fazlasında otomasyon var Kuyumculuğunsa yüzde 100'ü emek Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 12'lere çıktı Yer yerinden oynadı Oysa biz ülke olarak ihracatta kuyumculukla İtalya'dan sonradan ikinci sıradayız Yabancıların başvurusunda de büyük çoğalma laf konusu Turistleri de düşününce bir takım mağazaları Araplar kurtarıyor Bayrampaşa mağazamıza 3 aile geldi 18 parça mülk aldı Turistin de buradan satın alabileceği bir ürün Konfeksiyonun bile önüne geçecek bu sektöre lüks gibi bakmamak gerekli Hovardalık yok Ülkeye katkı maddesi yapıyor Biz senelerdir her zaman aynı şeyi anlatmaya çalışıyoruz

Yurtdışında üretiminiz var mı?
Avrupa ’da üretimi Doğu ’ya kaydıranlar pişman İtalyan bir aile var bu işle uğraşan tanıdığım İşçileri 5'te işi bırakıp gidiyor Daha Sonra altınları toplayıp kaldıran patronlar oluyor Avrupa'nın üretim ucuz olsun diye Doğu ’ya kaymaları onları mutlu etmedi Çünkü mantalite uymadı Hırsızlıkları olağan görüyorlar

Hiç şirket içi kanunsuzluk yaşadınız mı?
Biz içeride hiç çalışanlarımızla bir kanunsuzluk sorunu yaşamadık 1992'de tezgâha oturan birincil 7 çalışanımızın 5'i hâlâ bizde çalışıyor Bizde bir aile bütünlüğü var Onlara hisse veriyorum Burada çocukları da çalışıyor Fonlarla iki taraflı olmayı bu yüzden hiç düşünmedim Zaten güvenlik önlemlerimiz de var

Mynet

858,497Konular
981,953Mesajlar
29,949Kullanıcılar
SOPAROGLANSon üye
Üst Alt