iltasyazilim
FD Üye
Mersin deyince aklan gelen ilk damak zevki;
Tantuni
Tantuni(biftek usulü)
Tantuni(yoğurtlu)
Mersin Tarsus ( Humus)
Nohut ezmezi yada unu, tahin, sarmısak, tereyağlı sos üstüne bol maydonoz ekilir
Pastırmalı, sucuklu, kavurma ve kıymalı da isteğe göre servis edilir
Mersin Tarsus'a özgü (Fındık lahmacun)
Her biri avuç içini kaplayacak şekilde küçük olmalıdır
Biberli ekmek(Pul biberle yapılır)
Mersin'e has bir tatlı(Kerebiç)
Özellikle Ramazan ayının en revaçta tatlısıdır
İçliköfte usulü gibi irmik hamurunun içine ceviz ve antep fıstığı doldurulur çöğen(çöven) otu kökünden yapılan yörede köpük helva denilen tatlı, bol tarçınla servis edilir
Mamül olarak bilinen ama köpük helvasız yenilen başka bir kerebiç türü; (İçi Medine hurması ile dolu olduğu için tatlıya gerek yok)
En az Hataylılar kadar iddialı (Künefe)
Mersine özgü (Atom içeceği)
İçine; Bal,süt,muz,avakado,çilek isteğe göre envai çeşit meyvenin girdiği üzerine antep fıstığı, fındık la servis edilen karışım
İçerdiği yüksek kalori den dolayı 1bardakdan sonrasını pek tavsiye etmem
Mersin deyince akla gelen 2 damak zevki
Atom cezerye
Cezerye (envai çeşidi vardır)
Cezerye döner
Bici Cici (Yöresel ismi)
Yazın Toroslardan getirilen kar'ın meyve konsantreleri, pekmek ve nişastadan mamül lokumla servis edildiği karışım
Çukurova insanının olmazsa olmazı; Şalgam Suyu
Çukurovanın yazlarının vazgeçilmezi Aşlama(meyan kökü) şerbeti
Şerbetin hammaddesi olan meyan kökü
Mersinde yazları çok tüketilen vitamin deposu böbrek dostu Dikenli İncir (Frenk yemişide denir)
Alıp kendiniz yerseniz çok zahmetlidir Satanlar ustalaşmış, meslek erbabı haline gelmişlerdir 10 sn sürer dikenli kabuğundan arındırıp size servis etmeleri
Dikenli kabuğundan arındırılıp servis edilmiş hali
Mersin Silifke(Türkülere konu olan meşhur yoğurdu)
Ülkemizin özellikle can erik(ilk can erik silifke değirmendere beldesinde çıkar) ve çileğin merkezi
Mersin Limonu (Özellikle Erdemli ve Limonlu beldesi)
Ve en uzak ilçemiz Anamur ve MUZ
Tantuni
Tantuni(biftek usulü)
Tantuni(yoğurtlu)
Mersin Tarsus ( Humus)
Nohut ezmezi yada unu, tahin, sarmısak, tereyağlı sos üstüne bol maydonoz ekilir
Pastırmalı, sucuklu, kavurma ve kıymalı da isteğe göre servis edilir
Mersin Tarsus'a özgü (Fındık lahmacun)
Her biri avuç içini kaplayacak şekilde küçük olmalıdır
Biberli ekmek(Pul biberle yapılır)
Mersin'e has bir tatlı(Kerebiç)
Özellikle Ramazan ayının en revaçta tatlısıdır
İçliköfte usulü gibi irmik hamurunun içine ceviz ve antep fıstığı doldurulur çöğen(çöven) otu kökünden yapılan yörede köpük helva denilen tatlı, bol tarçınla servis edilir
Mamül olarak bilinen ama köpük helvasız yenilen başka bir kerebiç türü; (İçi Medine hurması ile dolu olduğu için tatlıya gerek yok)
En az Hataylılar kadar iddialı (Künefe)
Mersine özgü (Atom içeceği)
İçine; Bal,süt,muz,avakado,çilek isteğe göre envai çeşit meyvenin girdiği üzerine antep fıstığı, fındık la servis edilen karışım
İçerdiği yüksek kalori den dolayı 1bardakdan sonrasını pek tavsiye etmem
Mersin deyince akla gelen 2 damak zevki
Atom cezerye
Cezerye (envai çeşidi vardır)
Cezerye döner
Bici Cici (Yöresel ismi)
Yazın Toroslardan getirilen kar'ın meyve konsantreleri, pekmek ve nişastadan mamül lokumla servis edildiği karışım
Çukurova insanının olmazsa olmazı; Şalgam Suyu
Çukurovanın yazlarının vazgeçilmezi Aşlama(meyan kökü) şerbeti
Şerbetin hammaddesi olan meyan kökü
Mersinde yazları çok tüketilen vitamin deposu böbrek dostu Dikenli İncir (Frenk yemişide denir)
Alıp kendiniz yerseniz çok zahmetlidir Satanlar ustalaşmış, meslek erbabı haline gelmişlerdir 10 sn sürer dikenli kabuğundan arındırıp size servis etmeleri
Dikenli kabuğundan arındırılıp servis edilmiş hali
Mersin Silifke(Türkülere konu olan meşhur yoğurdu)
Ülkemizin özellikle can erik(ilk can erik silifke değirmendere beldesinde çıkar) ve çileğin merkezi
Mersin Limonu (Özellikle Erdemli ve Limonlu beldesi)
Ve en uzak ilçemiz Anamur ve MUZ