mersin nasri inanç (Myrte Myrte Myrtle Birli Asmar Siçankulagi otu Myrtus) Mayishaziran aylari arasinda, beyaz renkli çiçekler açan, 13 m boylarinda, kisin yapraklarini dökmeyen, güzel kokulu agaççik Yapraklar kisa sapli ve karsilikli, yesil renkli, derimsi, oval sekilli ve üstünde salgi guddeleri (bezleri) bulunur Çiçekler uzun sapli olup, tek olarak her bir yapragin koltugunda bulunur Meyveleri nohut büyüklügünde, morumsu siyah renkte ve fazla tohumludur Türkiye’de yetistigi yerler: Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri Kullanildigi yerler: Bitkinin yapraklari, çiçekli dallari ve yapraklarindan elde edilen buharlaşan yag (Mersin esansi) kullanilir Yaprak ve meyveler kabiz, mikrop öldürücü, istah açici, kan dindirici, antiseptik ve hâricen yara iyi edici olarak kullanilir Tâze yapraklarindan, su buhari distilasyonu ile Mersin esansi elde edilir Bu esans renksiz, akici, özel kokulu ve yakici lezzetlidir Yaklaşık Olarak 100 kg yapraktan 300 gr esans elde edilir Mirtenol, sineol ve terpenler ihtivâ ederler Gidâ ve parfümeri sanâyiinde kullanilan kayda değer bir ilkel maddedir Memleketimizde seker hastaligina karsi da (günde 10 damla) kullanilir Mersin meyveleri buharlaşan yag, tanen, sekerler ve organik asitler ihtivâ eder Bu meyveler yemis olarak, kabizlik giderici ve antiseptik olarak kullanilir alıntıdır