Mersin denilince akla gelen sıcak denizi, hoş plajları ve tantunisi. Biraz daha düşününce o hoş tabiatı, dikkat cazibeli tarihi ve enfes yemekleri. Mersin'de ne yenir ne içilir sorusunun karşılığı çok uzun. Kebabından tantunisine, en sevdiğimiz meze humusuna kadar çok çeşitli yemek kültürüne sahip. Tatlılardan cezeryesi, kerebiçi ve daha sayamayacağımız kacı, Mersin'de yenilmeyi bekliyor. Mersin, hem tarihi hem tabiatı hem de yemekleri ile harikulâde bir kent.
Mersin, Akdeniz'in en hoş kentlerinden. Kültürü, tarihi bir yana yemekleri öbür yana. Tantuni ile başlayıp kerebiç tatlısı ile son bulan fevkalade bir ziyafet sizi Mersin'de bekliyor. Karnınızı tantuni ile tıka basa doyurmadan Mersin'e mahsus yöresel yemeklere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu lezzetlerin hepsini tadabilmek için birkaç kiloyu göze almanız gerekecek ???? Kendinize bir yeterlilik yapın ve Mersin'in lezzetlerine kendinizi bırakın!
1. Mersin denilince birinci akla gelen tantuni...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Tantuni denilince akla birinci Mersin geliyor. Yağa bandırılmış lavaş, etle buluşunca bu dayanılmaz lezzet ortaya çıkıyor. Üstüne limon, yanına da acı biber turşusu ile ağız sulandırıyor!
2. En sevdiğimiz mezelerden humus...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Meze denilince birinci akla gelenlerden olan humusun en düzgününü yemek için uğrayacağınız yerlerden biri Mersin. İster sade ister pastırmalı humus için adresiniz belli!
3. İrmiğin en hoş hallerinden kerebiç...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
İrmikten yapılan bu kurabiye, içine koyulan fıstık ile şahlanıyor. Bu enfes lezzet, Mersin'in en meşhur tatlılarından. Altındaki köpükle de tadına doyulmaz oluyor. Mersin'e gidip kerebiç yemeden dönmek olmaz.
4. Sabahlarımız şenlensin; ciğer...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ciğer yemek için gidilecek yerlerden biri de Mersin. Sabahları şenlendiren ciğer tavayı, ister sabah kahvaltı ister akşam yemek yerine isterseniz de atıştırmalık niyetiyle yiyin. Lakin bu lezzeti bir kez yiyince vazgeçemeyeceksiniz!
5. Mersin'e mahsus bir kebap; Tarsus kebabı...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Güzelce dinlendirilen kıymadan yapılan Tarsus kebabı, pek bilinmeyen bir kebap. İçine koyulan soğanı, kırmızı biberi, maydanozu ile uygunca yoğrulan kıymanın piştikten sonraki lezzeti ağız sulandırıyor.
6. Mersin'in yöresel yemeklerinden batırık...
Batırık, Mersin'e mahsus bir yemek. Sıkma formunda yapılabileceği üzere çorba formunda de yapılabiliyor. Sıkması mercimek köftesine benzetilen batırık, lezzet manasında biraz daha farklı. En değerli fark ise içine konulan tahin. Denemeden dönmeyin.
7. Çay yanına Mersin kurabiyesi; mamül...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Sıcacık çayın yanına yeterli gidecek bir şey arıyorsanız, yanlışsız yerdesiniz. Mersin kurabiyesi mamül, içine hurmadan cevize farklı çeşitlerin koyulduğu bir kurabiye. Mersin'den dönerken yanınıza bir kutu alın deriz!
8. Her şeyli olur; sıkma...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Peynirli, patatesli ya da kıymalı iç harcıyla sıkma, kahvaltıların vazgeçilmesi. Mersin'e gidip de bir kahvaltıda sıkma yemeden dönmek olmaz.
9. Köy düğünlerine gitme sebebi; dövme pilavı...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Dövme pilavı, aşurelik buğdayın et yahut tavukla buluştuğu eşsiz bir lezzet. Düğün ve mevlitlerde servis edilen bu lezzetli pilavı Mersin'de kesinlikle tatmalısınız.
10. Fındık lahmacunun Tarsus versiyonu; kuş gözü lahmacun...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Fındık lahmacunu herkes bilir lakin kuş gözü lahmacunu Mersinlilere sormalı. Lahmacunun minyatürü diyebileceğimiz kuş gözü lahmacunu yiyenler bir daha yemek istiyor. Küçüklüğüne aldanıp fazla kaçırmayın!
11. Karın şuruplanmış hali karsambaç...
Kar da yenir mi demeyin. Üzerine pekmez ya da öteki şuruplar koyularak o denli hoş yenir ki. Mersin'in karsambaç tatlısı sıcak havalarda sizi ferahlatacak!
12. Yemek niyetine de olur; topalak çorbası...
Birçok yörede görülebilen topalak çorbası, Mersin'de de yapılan çorbalardan. Güçlü içeriğiyle çorbadan öte bir yemek olan topalak çorbası, lezzetiyle kaşık attıran cinsten. Bu lezzeti denemek gerek.
13. Havucun tatlıya dönüşmüş hali; cezerye...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Havuç en sevilen sebzelerden, bir de onu tatlıya dönüştürürsek sevmeyen kalır mı! İçine bisküvi, fındık, fıstık da eklenince o fevkalade cezerye lezzeti ortaya çıkıyor. Ee bize de yemek düşüyor haliyle!
14. Kıbrıs patatesi de denilen gölevez yemeği...
Kıbrıs patatesi olarak da bilinen gölevez aslında bir zerzevat. Mersin'de bulunun bu zerzevattan yapılan gölevez yemeği de Mersin'in en kıymetli yöresel yemeklerinden. Bu yöresel lezzetin tadına bakmalısınız.
15. Mantının sulu hali yüksük çorbası...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
İçindeki mantılarıyla sulu mantıyı hatırlatsa da yüksük çorbası bir çorba çeşidi. Nohudun eklenmesiyle de lezzet arşa çıkıyor. Yöresel çorba sevenlerin kaçırmaması gereken bir lezzet.
16. Kebap yanına Tarsus şalgam suyu...
Bu kadar şey yedik, biraz da içecek diyorsanız Tarsus şalgamı tam size nazaran. Siyah havuç ve şalgam turpu ile yapılan şalgam suyunu içmelere doyamayacaksınız!
17. Soğuk mezelerden birinci akla gelen babagannuş...
Patlıcan, domates ve kırmızı biberin közlenmesi ile yapılan babagannuş, soğuk mezelerin en sevilenlerinden. Üstüne gezdirilen sarımsaklı yağ sosu ile de lezzet düzey atlıyor. Bu sağlıklı mezeyi deneyin deriz.
18. Ceviz sucuğu da denilen Tarsus yayla bandırması...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ceviz sucuğu olarak da bilinen yayla bandırması, üzüm pekmezi ve cevizin birleşimi ile yapılıyor. Açık havada kurutularak yenilecek hale gelen yayla bandırmasından bir ısırıkla yetinemeyeceksiniz!
19. Mersin'in kapalı otundan kaya koruğu turşusu...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Kaya koruğu otu, denizden gelen bir ot çeşidi. Bu otun Mersinliler salatasını, yemeğini ve turşusunu yapıyor. Bu lezzetli ve farklı turşuyu denemenizi öneririz.
20. Kışın kurtarıcısı kaynar...
Mersin'e de kış geliyor elbette. Kış günlerinde içinizi ısıtacak, hastalıklardan koruyacak bir lezzet arıyorsanız kaynar tam size nazaran. İçinde çeşit çeşit baharatın olduğu bu lezzeti, kış günlerinde yanınızdan ayıramayacaksınız!
BONUS: Silifke yoğurdu...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Mersin denilince Silifke, Silifke denilince Silifke yoğurdu. Kıvamı ve lezzetiyle öteki yoğurtlara taş çıkartan Silifke yoğurdunu denemekle kalmayıp paket paket meskene götürmek isteyeceksiniz!
BONUS 2: Anamur muzu...
Mersin'de yetişen yerli muzumuz Anamur muzunun lezzetine diyecek yok. Kendine has aromasıyla muz sevmeyeni bile kendine bayıltacak lezzette.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.