iltasyazilim
FD Üye
Meşhur Afyon Bükmesi Tarifi İçin Malzemeler İç malzemeler;
*Soğanlı kıyma
*2 adet haslanmış patates
*2 su bardağı yeşil mercimek (İsteğinize göre )
*3 su bardağı ezilmiş haşhaş
*3 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı sirke
*2 çorba kaşığı iç yağ
*1 çay bardağı sıvı yağ
Meşhur Afyon Bükmesi Tarifi Yapılışı Hamuru için; bir kaba 3 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı sirkeyi ilave edelim Bu karışıma az az su ilave ederek kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuralım Daha sonra üzerine bir bez örtüp hamuru biraz dinlendirelim Bir tavada küp şeklinde doğradığımız kuru soğanı koyalım Biraz sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavuralım Başka bir tavada iç yağı eritelim Eridikten sonra içine 1 çay bardağı sıvı yağ koyup karıştıralım Dinlenmiş olan hamuru 2 parçaya ayıralım İlk parçayı unlayarak büyük bir tepsi boyutunda açalım Açtığımız bu hamuru hazırladığımız yağ karışımı ile yağlayalım Yağladığımız yufkanın üstü de ezilmiş olan haşhaşı sürelim Hamurumuzu zarf şeklinde katlayalım ve kenara koyalım Ayırdığımız ikinci parçayı da aynı büyüklükte açalım, içini yağlayalım ve ezilmiş haşhaşı üzerine sürelim Bu hamurun ortasına ilk açıp katladığımız hamuru koyalım Dışda ki yufkayı da üzerine yine zarf şeklinde katlayıp kapatalım İç içe katladığımız hamurları buzdolabında soğuyana kadar bekletelim
Ağzı açık (kıymalı) yapacaksanız eğer kıvıra kıvıra hamuru kapatın
Haşladığımız mercimeğin suyunu süzelim Tavadaki kavrulan soğanların üzerine koyalım sonra da üzerine biraz tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyelim Harcımızı güzelce karıştıralım Buzdolabında dinlendirdiğimiz hamuru alalım bu hamurdan 3 parmak eninde kare şeklinde keselim Kestiğimiz bu parçaları da un ya da yağ eklemeden açalım Arasına mercimekli harçtan koyalım Kenarlarını üst üste getirerek kapatalım Hazırladığımız bu mercimekli hamurları önceden yağladığımız fırın tepsisine dizelim Hamurların üzerine de artan sıvı yağ ve iç yağ karışımını fırça yardımı ile sürelim
Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirelim Ilık olarak servis edelim
*Soğanlı kıyma
*2 adet haslanmış patates
*2 su bardağı yeşil mercimek (İsteğinize göre )
*3 su bardağı ezilmiş haşhaş
*3 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı sirke
*2 çorba kaşığı iç yağ
*1 çay bardağı sıvı yağ
Meşhur Afyon Bükmesi Tarifi Yapılışı Hamuru için; bir kaba 3 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı sirkeyi ilave edelim Bu karışıma az az su ilave ederek kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuralım Daha sonra üzerine bir bez örtüp hamuru biraz dinlendirelim Bir tavada küp şeklinde doğradığımız kuru soğanı koyalım Biraz sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavuralım Başka bir tavada iç yağı eritelim Eridikten sonra içine 1 çay bardağı sıvı yağ koyup karıştıralım Dinlenmiş olan hamuru 2 parçaya ayıralım İlk parçayı unlayarak büyük bir tepsi boyutunda açalım Açtığımız bu hamuru hazırladığımız yağ karışımı ile yağlayalım Yağladığımız yufkanın üstü de ezilmiş olan haşhaşı sürelim Hamurumuzu zarf şeklinde katlayalım ve kenara koyalım Ayırdığımız ikinci parçayı da aynı büyüklükte açalım, içini yağlayalım ve ezilmiş haşhaşı üzerine sürelim Bu hamurun ortasına ilk açıp katladığımız hamuru koyalım Dışda ki yufkayı da üzerine yine zarf şeklinde katlayıp kapatalım İç içe katladığımız hamurları buzdolabında soğuyana kadar bekletelim
Ağzı açık (kıymalı) yapacaksanız eğer kıvıra kıvıra hamuru kapatın
Haşladığımız mercimeğin suyunu süzelim Tavadaki kavrulan soğanların üzerine koyalım sonra da üzerine biraz tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyelim Harcımızı güzelce karıştıralım Buzdolabında dinlendirdiğimiz hamuru alalım bu hamurdan 3 parmak eninde kare şeklinde keselim Kestiğimiz bu parçaları da un ya da yağ eklemeden açalım Arasına mercimekli harçtan koyalım Kenarlarını üst üste getirerek kapatalım Hazırladığımız bu mercimekli hamurları önceden yağladığımız fırın tepsisine dizelim Hamurların üzerine de artan sıvı yağ ve iç yağ karışımını fırça yardımı ile sürelim
Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirelim Ilık olarak servis edelim