Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Meslek Seçimi Nedir, Neden Önemlidir?

Meslek Seçimi Nedir, Neden Önemlidir?
0
136

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Iş Seçimi Nedir, Niçin Önemlidir?,
Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz,

İnsan hayatının en önemli dönüm noktalarından birisi olan meslek seçimi insanın yaşam biçiminin de seçilmesi demektir

Bireyin gelecekteki yaşam tarzının belirlenmesinde dönüm noktası olan mesleki tercihini yaparken içten ve isabetli karar vermesi gerekmektedir Çalışmanın tüm hayatımızdaki yerini göz önüne aldığımızda egzersiz hayatımızın kalitesinin ve egzersiz adına yaptığımız faaliyetlerin bireysel mutluluğumuza aracısız etkisi vardır Dolayısıyla çalışma hayatında ve özel hayatımızda mutlu olmanın, iyi bir kariyer elde etmenin ilk adımı da kişiliğimize yerinde iş seçiminden geçer

Mevcut durumu incelediğimizde kendine yerinde meslek seçmiş olan bireylerin toplumda işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini bu nedenle ayrıca hevesli hem mutlu keza de bereketli olarak yaşamlarını sürdürmekte olduğunu görmekteyiz

Buna karşılık seçtikleri meslek, yetenek ve ilgilerine uymayan kimselerin çalışmaya karşı isteksiz, işe aralıklı, verimi düşük yeniliklere boyun eğmez ve tekrar tekrar mesleklerini değişiklik gayreti içinde olduklarını görmekteyiz Bu da ayrıca çalışan, keza de patron kadar egzersiz hayatında gözden düşmüş bir durumdur Bunun için meslek tercih etmek yaşam biçimini tercih etmek demektir Öyleyse gerçekçi ve doğru tercih gerçekleştirmek zorundasınız

* Ben neler yapabilirim? (Bireyin yeteneklerinin belirlenmesi)
* Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? (Ilgi alanlarının belirlenmesi)
* Karakterim nasıl? (Karakter özelliklerinin belirlenmesi )
* Ben ne istiyorum? (Iş değerlerinin belirlenmesi)
* Alaka duyulan mesleklerin incelenmesi
o Meslek mensuplarının yaptığı temel faaliyetler,
o Alıştırma ortamı,
o Çalışma koşulları,
o Çalışanlarda aranılan nitelikler,
o Mesleğe hazırlanma,
o Ilk işe antre,
o Meslekte ilerleme,
o Kazanç,
o Iş bulma olanağı ve mesleğin geleceği,
o Mesleğin gerektirdiği nitelikler vb

Kişi kendi özellikleri ile mesleğin özelliklerini eşleştirerek kararını oluşturabilir Üzerinde durulacak temel nokta Bireyin kendini olmak istediği gibi değil olduğu gibiobjektif olarak tanıması ve alaka duyduğu mesleği de olumlu, negatif özellikleriyle tanımasıdır Ben ne değin çok kazanabilirim?yerine Ben hangi işi en iyi şekilde yapabilirim?, Hangi ortamlarda ve koşullarda çalışmaktan mutlu olurum?sorusuna yanıt vermesi ve hayattaki mutluluğu yakalamak için birincil adımı içten atması önemlidir

MBA Danışmanlık, konusunda bilirkişi Kılavuz Psikologların hazırladığı testlerle, bunun yanına; kişilerle yüz yüze görüşerek kişinin hangi mesleğe uygun olduğunu belirlemede ilköğretim son sınıf ve lise son sınıf öğrencilerine veya isteyen herkese danışmanlık yapmaktadır

Bir mesleği seçmeden önce kendimizi iyi tanımamız gerekiyor Alaka, kabiliyet ve beklentilerimizi netleştirmeliyiz Sevmediğimiz bir alanı sırf parası iyi diye seçmek bizi mutlu etmeyecektir Hayatımızın en önemli kararlarından biri meslek seçimimizdir Seçtiğimiz meslek hayatımız baştan başa bizimle beraberdir Onu nereye gidersek gidelim her zaman yanımızda taşırız Hekim olduğunuzda bu yalnızca hastanede yaptığınız bir meslek değildir bundan böyle Gittiğiniz her tarafta “doktor beyhanım gelmiş! diye ağırlanırsınız Gittiğiniz yerlerin birçoğunda “Ya benim de şuramda çok fena bir ağrım var bir bakabilir misiniz? gibilerinden sorularla mesleğiniz hayatınızın her yerine girer Bir bilgisayarcı olduysanız mutlaka gittiğiniz yerlerde formatlanması gereken ya da arızası olan bir bilgisayardan size şikayetler gelir ve onu düzeltmenizi talep ederler yakınlarınız Natürel bu şikayet edilecek bir şart yok Çünkü insanların siz neyi iyi biliyorsanız o konuda sizden destek istek etmeleri değin doğal bir şey de yoktur
Bu örnekler daha da arttırılabilir Burada izah etmek istenilen seçilen mesleğin hayatınızın her noktasını etkileyecek olmasıdır İşte bundan dolayıdır oysa seçeceğiniz iş hayatınızın en önemli kararlarından biridir Iş seçimi bu dek kayda değer iken gençlerin birçok bu seçimi ya popülerliğe kadar ya da tercih sırasında bir anlık kararına kadar yapıyor olması sonuçları itibarı ile fazla sakıncalı bir durumdur *

858,496Konular
981,668Mesajlar
29,741Kullanıcılar
babanız61Son üye
Üst Alt