HANGİ MESLEĞİ SEÇMELİYİM !!
Benim hikayem şöyle idi;12 yıllık eğitim hayatımda zatî prodüksiyona giydirilen kimlik hukuk yeri oldu. Bunun için sayısal meydana yerleşmişken eşit tartı ile değiştirdim, ve bu kısmı kazanacak puanı muvaffakiyetle elde ettim.Herkes memnun artık bir hukukçu geliyor der iken; Adliyede olmak istemeyişim ve hala nedenini anlayamadığım radikal bir karar ile Ruhsal Danışmanlık ve Rehberlik kısmını seçtim. Psikoterapist olmanın memnunluğunu ve gururunu 10 yıldır yaşıyorum. Hayatımın %50 memnunluğunu garantilediğimi görüyorum . Saf 5 yıl Adalet Bakanlığında vazife yapmam da kaderin esprisi oldu bana.
Şu an devletimizde %84 işinden şad olmayan meslek elemanları için üstteki yazım çok mealli iken; meslek tercihi şimdi yapacak mektepliler için de çalışma hayatında meal kazanacaktır.
Zira;Hayatımızın en kıymetli seçimleridir iş ve eş seçimi. Rastgele bir mesleğin olması kâfi üzere dursa da , mesleği içerisinde mutsuz olan onlarca insan var devletimizde. Her sabah isteksiz uyanan, hafta sonu tatillerini kutsal gören,aile hayatını olumsuz etkileyen, depresif ruh halinin kapıdan ayrılmadığı ömürlerle dolu etrafımız. İşe duyulan isteksizlik, üretkenliği ve motivasyonu olumsuz etkiliyor ve bu mealde kalite düşüyor. Her şey bir zincir aslında. Insana müsait olmayan meslek seçim isteksizlik verimsizlik tepkisel davranışlar gerginlik çatışmalar mutsuzluk BAŞARISIZLIK
Bunun en temel nedeni ise yanlış yönlendirmeler yahut hiç yönlendirilmemeler.
Yanlış meslek seçimini öğrenci için etkileyen ögeler ise;
1.Ebeveynlere karşı sorumluluk mütalaaları
2.Yaşıtlarına nazaran üstünlük kurma gayreti
3.Takdir edilme isteği
4.Yaşamak istediği üniversite hayatı
5.Neresi olursa olsun kâfi ki üniversite okuyayım fikri
6.Ebeveynlerin sairleri ile karşılaştırması üzere ögeler yanlış tercihleri pekiştiriyor.
Muvaffakiyet yalnızca akademik olarak algılanıyor.Oysa ki ömür ,sadece akademik muvaffakiyetten değil , hayat muvaffakiyetinden da oluşuyor.
Meslek sürecinde artık mektep birincileri değil , potansiyeli işe iyi kimseler tercih ediliyor.Kendisini tabir edebilen, toplumsal zekası yüksek kimseler. Aksi halde akademik muvaffakiyet kâfi olsaydı , tavsiye edilme süreci olmazdı. Beşere dokunamayan şahıslar başarılı olamazlar , kişiliğine münasip olmayan meslek de emanet kıyafet üzere durur ve irrite eder. Kilolu bir diyetisyen, saldırgan bir psikiyatr , uçak fobisi olan bir pilot,düşüncelerini söz edemeyen bir avukat düşünün.
Öncelikle sormalısınız kendinize ‘Ben her gün uyandığımda hangi işe koşarak giderim, hangi meslek beni yansıtır?’
Bunun cevabını hala veremiyorsanız acil olarak bir bilirkişiye başvurmalı ve sizi değerlendirmesine müsaade vermelisiniz. Bizler birinci görüşme ve gözlemden sonra gerekli test ve envanterler ile sizin yeteneklerinize, ilgilerinize mütenasip meslekleri belirleyebiliyoruz.
Ailenizin istediği meslek ile kendi istediğiniz arasında kaldıysanız düşünmelisiniz ‘Bunu istemelerinin mantıklı nedeni nedir?’ size münasebetli mesleklerden biri değilse zati düşünmenize bile gerek yok. Size münasip olabileceğini düşündüğünüz gayri mesleklerin ise maddi ve manevi getiri ve götürülerine bakın. Tahminen de siz bir yarıştasınız onlar objektif bakıyor?
Gerçekçi olun. Size iyi meslekleri biliyor , gelgelelim sıralamada daha tanınan bir bölgeye gitmek için size münasebetli olmayan bir kısmı tercih ederseniz, yanılırsınız. Yararı olan tek taraf eğitim kurumunuzun akademik başarınıza eği olur. Sizin alkışlanmanız bir yaz sürer lakin mesleğiniz bir ömür.
Piyon olarak görülmek istemiyor vezir olmak istiyorsanız; ne olursanız olun yalnızca tanınan olanı değil sizin için müsait olan mesleği tercih edin.
Sevgiler ,sağlıklı seçimler.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.