imagesmesneviden5b06f6ebc8dc6
Adamın biri ağacın altında yatıyormuş Ağzına bir yılan girmiş Bir atlı gelmiş, uyuyan adama yılan zarar vermesin diye cekmeye calışmış ama adam yılanı yutmuş Kucucuk bir yılan icine gitmiş Atlı ne yapsın, siz olsanız ne yapardınız? Eline bir kırbac almış ve
Kalk, demiş Kalk
Başlamış dovmeye adamı Uyuyan adam birden dovulmeye başlayınca fırlamış,
Sen hain misin gaddar mısın şurada uyuyordum, demiş
Ama dayak korkusuna tabi ki kalkmış
Ne yapayım, demiş;
Buradaki butun ham elmaları ye, demiş
Niye, demiş adam
Ye, demiş
Yemeye başlamış sonra da bolca su icirmiş Adam ham elma ustune de suyu icince cıkartmış; yılanı gorunce korkmuş Demiş ki
Allah senden razı olsun, niye soylemedin yılan yutmuş olduğumu?
Soyleseydim korkudan olurdun demiş
Mevlana diyor ki, icimizde yılan huylar vardır Allah bazen kucucuk darbelerle, bazen ham elmalar yedirerek, bazen bizi fazlaca koşturarak icimizdeki bize zarar veren yılan huyları dışarı cıkartır Bunun icin bu dunyada acılar ve sıkıntılar insan icin cok faydalıdır Değil mi ki doğum, sancıyla olur, sancısız bir doğum gordunuz mu diyor Mevlana Hatta anne bağırmaz mı sancımı arttır doktor, arttır ki bir an once cocuğumu kucağıma alayım İşte mana cocukları da sıkıntılarla dunyaya gelirler ve daha sonra Mesnevi ’si boylece hikayelerle dolmuştur
imagesmesneviden5b06f6ed0bed8
Başka bir yerinde gene kendini beğenmiş adamı şoyle anlatır Geminin birine bir alim binmiş Alimin alimiymiş, her şeyi biliyormuş Ukala ya alim, kaptanı cağırmış demiş ki;
Gramer bilir misin, fizik bilir misin, matematik bilir misin?
Kaptan biraz mahzun
Hayır demiş
O zaman, kaptan ‘vah vah ’ demiş senin hayatının yarısı boşa gitmiş
Kaptan uzgun ama ne yapsın, muşteri muşteridir demiş Biraz sonra bir fırtına cıkmış Fırtınada kaptan gulerek alimin yanına gelmiş
Ey alim bey demiş, yuzme bilir misin?
Hayır bilmem demiş
O zaman maalesef size kotu bir haberim var, hayatınızın hepsi boşa gitmiş; cunku biraz sonra batacağız, denizde oleceksiniz
O halde bu alem yuzme bilenlerin alemidir İlmini ustte tutabilen; ilmini kendini ortaya cıkarmak, kendini methetmek icin değil de kendi manasında insanlara hizmet etmek icin kullanan yuzme bilenlerin işidir diyor
Mevlana Hazretleri
imagesmesneviden5b06f6ee1e755
Ben, hurriyeti kulluğa satmam
imagesmesneviden5b06f6ef37a4a
SEShttp:wwwneyzencomimagestaksimayballiogluayballiogluhicazwmaSES
Adamın biri ağacın altında yatıyormuş Ağzına bir yılan girmiş Bir atlı gelmiş, uyuyan adama yılan zarar vermesin diye cekmeye calışmış ama adam yılanı yutmuş Kucucuk bir yılan icine gitmiş Atlı ne yapsın, siz olsanız ne yapardınız? Eline bir kırbac almış ve
Kalk, demiş Kalk
Başlamış dovmeye adamı Uyuyan adam birden dovulmeye başlayınca fırlamış,
Sen hain misin gaddar mısın şurada uyuyordum, demiş
Ama dayak korkusuna tabi ki kalkmış
Ne yapayım, demiş;
Buradaki butun ham elmaları ye, demiş
Niye, demiş adam
Ye, demiş
Yemeye başlamış sonra da bolca su icirmiş Adam ham elma ustune de suyu icince cıkartmış; yılanı gorunce korkmuş Demiş ki
Allah senden razı olsun, niye soylemedin yılan yutmuş olduğumu?
Soyleseydim korkudan olurdun demiş
Mevlana diyor ki, icimizde yılan huylar vardır Allah bazen kucucuk darbelerle, bazen ham elmalar yedirerek, bazen bizi fazlaca koşturarak icimizdeki bize zarar veren yılan huyları dışarı cıkartır Bunun icin bu dunyada acılar ve sıkıntılar insan icin cok faydalıdır Değil mi ki doğum, sancıyla olur, sancısız bir doğum gordunuz mu diyor Mevlana Hatta anne bağırmaz mı sancımı arttır doktor, arttır ki bir an once cocuğumu kucağıma alayım İşte mana cocukları da sıkıntılarla dunyaya gelirler ve daha sonra Mesnevi ’si boylece hikayelerle dolmuştur
imagesmesneviden5b06f6ed0bed8
Başka bir yerinde gene kendini beğenmiş adamı şoyle anlatır Geminin birine bir alim binmiş Alimin alimiymiş, her şeyi biliyormuş Ukala ya alim, kaptanı cağırmış demiş ki;
Gramer bilir misin, fizik bilir misin, matematik bilir misin?
Kaptan biraz mahzun
Hayır demiş
O zaman, kaptan ‘vah vah ’ demiş senin hayatının yarısı boşa gitmiş
Kaptan uzgun ama ne yapsın, muşteri muşteridir demiş Biraz sonra bir fırtına cıkmış Fırtınada kaptan gulerek alimin yanına gelmiş
Ey alim bey demiş, yuzme bilir misin?
Hayır bilmem demiş
O zaman maalesef size kotu bir haberim var, hayatınızın hepsi boşa gitmiş; cunku biraz sonra batacağız, denizde oleceksiniz
O halde bu alem yuzme bilenlerin alemidir İlmini ustte tutabilen; ilmini kendini ortaya cıkarmak, kendini methetmek icin değil de kendi manasında insanlara hizmet etmek icin kullanan yuzme bilenlerin işidir diyor
Mevlana Hazretleri
imagesmesneviden5b06f6ee1e755
Ben, hurriyeti kulluğa satmam
imagesmesneviden5b06f6ef37a4a
SEShttp:wwwneyzencomimagestaksimayballiogluayballiogluhicazwmaSES