MEŞRUBATLAR VE AMBALAJLAMANIN KIYMETI
Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanan gazlı içecekler, sodyum dışında öbür besin öğesi içermez. Likit ve sodyum gereksinimini karşılaması nedeniyle akut ishallerde tasarrufu iyidir. Öte yandan asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide salgısını artırıcı tesir gösterir, ülsere meyilli kimselerde olumsuz tesirler yaratırlar. Bununla birlikte pH aşamaları 2,4 ile 4,0 arasında değişen gazlı içeceklerin diş çürüklerine de yol açtığı artık herkes tarafından bilinmekte. Gayri yandan hepsi birbirinden hoş tatlara sahip.
Gazlı içecek içme alışkanlığı süt ve süt eserlerinin tüketimini azaltmakta, kalsiyum gereksiniminin karşılanmasını engellemektedir. Tıpkı devranda içerdiği yüksek ölçüdeki fosfor kan paratiroit hormon seviyesini artırır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine yol açar. Ayrıyeten gazlı içecekler böbreklerden kalsiyum atımını artırır. Bu nedenle uzun periyotta osteoporoza yer hazırlar.
Şimdiye kadar gazlı içeceklerin sıhhat için yararlı olduğuna dair bir araştırma yayınlanmadı. Hiç kuşkusuz gazlı içecekler sigara üzere insan sıhhatini direkt ve tehlikeli bir halde etkilemez lakin bu durum onların günahsız olduğu manasına da gelmez. Bir su bardağı gazlı içecekte yaklaşık 20 gram şeker vardır ve 80 kkal. kuvvet sağlar. Günlük ömürde elbette gazlı içecekler içilebilir. Lakin tüketim sıklığı ve ölçüsüne dikkat etmek gerekir.Kuvvet alımını azaltmak ismine aspartam ve sakarin üzere yapay tatlandırıcı içeren light alternatiflerinin tercih edilmesi nispeten daha sağlıklı olacaktır.
Umum sıhhat prensibi olarak süt, ayran, kefir, maden suyu ve şekersiz olarak hazırlanan meyve suları, gazoz, ice tea, limonata üzere içecekler şeker içeren meşrubatlardan daha yararlıdır. Öte yandan içerdiği meyve nispeti %100 olan ve şeker dahil hiçbir azık ek unsuru içermeyen meyve sularının; meyve nektarı, meyveli içecekler, meyve aromalı içecekler ve toz içecekler yanına tercih edilmelidir.
Bakterilerin sıhhat açısından büyük bir risk oluşum etmesini 3 nedene bağlamak mümkün: Her tarafta bulunurlar, çok çabuk çoğalırlar ve gözle görülemezler. Besin zehirlenmelerinin sorumlusu olarak bilinen birçok mikroorganizma bilhassa kirli ellerle besine bulaşmakta ve umumide açıkta satılan besinlerde bulunmaktadır. O nedenle her vakit için ambalajlı eserler tercih edilmelidir. Eser ambalajının yırtık, patlak, bombeleşmiş, kirlenmiş, etiket haberleri silinmiş ve eskimiş olmamasına dikkat edilmelidir.
Gayrı yandan cam şişeler her hengam için daha sağlıklı olarak bilinir. Hakikat, pet şişelere nazaran çok daha sağlıklıdır. Fakat süt ve süt eserlerinde bulunan B2vitamini ile meyve sularında bulunan C vitamini ışıktan olumsuz cihette etkilenmektedir. Bu nedenle cam şişelerden fazla, münâsib karton kutularda satılan alternatiflerinin tercih edilmesi oluşabilecek besin kayıplarını önlemek ismine daha yararlı olacaktır. Yaklaşık olarak 6 hususî katmandan oluşan ve Tetra Pak olarak bilinen karton kutular sloganlarında da belirtildiği üzere oksijen ve ışık geçirmemeleri sayesinde düzgün olanı korur.
Birçok kişi bu kutularda satılan ve UHT (Ultra High Temperature) teknolojisi ile üretilen uzun ömürlü sütlerin ve meyve sularının içerisinde kesinlikle birtakım ek hususlarının bulunduğunu, aksi takdirde 4 - 6 ay kadar uzun bir mühlet bozulmadan duramayacağını düşünmekte. Halbuki uzun ömürlü sütler 135 - 150˚C'de 2 - 4 saniye ısıtılarak bütün zararlı mikropları öldürülür. Bu nedenle açılmadığı takdirde oda sıcaklığında bile son kullanma tarihine kadar bozulmadan kalabilir. Lakin açıldıktan sonra buzdolabında 2 gün kadar saklanabilir. Gayri yandan meyve suları için açıldıktan sonra 5 gün içerisinde tüketilmesi önerilse de, oksijenle temasa geçtiği için C vitamininde kayıplar başlayacağından en kısa devir diliminde tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Meşrubatlar, maden suları, ice tea, limonata vb. için bu türlü bir ıstırap yoktur ve son tasarruf tarihine kadar rahatlıkla dayanırlar. Lakin büyük bir kısmının damak tadına hitap etmesi ismine soğuk olarak tercih edilmeleri tavsiye edilmektedir.
Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanan gazlı içecekler, sodyum dışında öbür besin öğesi içermez. Likit ve sodyum gereksinimini karşılaması nedeniyle akut ishallerde tasarrufu iyidir. Öte yandan asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide salgısını artırıcı tesir gösterir, ülsere meyilli kimselerde olumsuz tesirler yaratırlar. Bununla birlikte pH aşamaları 2,4 ile 4,0 arasında değişen gazlı içeceklerin diş çürüklerine de yol açtığı artık herkes tarafından bilinmekte. Gayri yandan hepsi birbirinden hoş tatlara sahip.
Gazlı içecek içme alışkanlığı süt ve süt eserlerinin tüketimini azaltmakta, kalsiyum gereksiniminin karşılanmasını engellemektedir. Tıpkı devranda içerdiği yüksek ölçüdeki fosfor kan paratiroit hormon seviyesini artırır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine yol açar. Ayrıyeten gazlı içecekler böbreklerden kalsiyum atımını artırır. Bu nedenle uzun periyotta osteoporoza yer hazırlar.
Şimdiye kadar gazlı içeceklerin sıhhat için yararlı olduğuna dair bir araştırma yayınlanmadı. Hiç kuşkusuz gazlı içecekler sigara üzere insan sıhhatini direkt ve tehlikeli bir halde etkilemez lakin bu durum onların günahsız olduğu manasına da gelmez. Bir su bardağı gazlı içecekte yaklaşık 20 gram şeker vardır ve 80 kkal. kuvvet sağlar. Günlük ömürde elbette gazlı içecekler içilebilir. Lakin tüketim sıklığı ve ölçüsüne dikkat etmek gerekir.Kuvvet alımını azaltmak ismine aspartam ve sakarin üzere yapay tatlandırıcı içeren light alternatiflerinin tercih edilmesi nispeten daha sağlıklı olacaktır.
Umum sıhhat prensibi olarak süt, ayran, kefir, maden suyu ve şekersiz olarak hazırlanan meyve suları, gazoz, ice tea, limonata üzere içecekler şeker içeren meşrubatlardan daha yararlıdır. Öte yandan içerdiği meyve nispeti %100 olan ve şeker dahil hiçbir azık ek unsuru içermeyen meyve sularının; meyve nektarı, meyveli içecekler, meyve aromalı içecekler ve toz içecekler yanına tercih edilmelidir.
Bakterilerin sıhhat açısından büyük bir risk oluşum etmesini 3 nedene bağlamak mümkün: Her tarafta bulunurlar, çok çabuk çoğalırlar ve gözle görülemezler. Besin zehirlenmelerinin sorumlusu olarak bilinen birçok mikroorganizma bilhassa kirli ellerle besine bulaşmakta ve umumide açıkta satılan besinlerde bulunmaktadır. O nedenle her vakit için ambalajlı eserler tercih edilmelidir. Eser ambalajının yırtık, patlak, bombeleşmiş, kirlenmiş, etiket haberleri silinmiş ve eskimiş olmamasına dikkat edilmelidir.
Gayrı yandan cam şişeler her hengam için daha sağlıklı olarak bilinir. Hakikat, pet şişelere nazaran çok daha sağlıklıdır. Fakat süt ve süt eserlerinde bulunan B2vitamini ile meyve sularında bulunan C vitamini ışıktan olumsuz cihette etkilenmektedir. Bu nedenle cam şişelerden fazla, münâsib karton kutularda satılan alternatiflerinin tercih edilmesi oluşabilecek besin kayıplarını önlemek ismine daha yararlı olacaktır. Yaklaşık olarak 6 hususî katmandan oluşan ve Tetra Pak olarak bilinen karton kutular sloganlarında da belirtildiği üzere oksijen ve ışık geçirmemeleri sayesinde düzgün olanı korur.
Birçok kişi bu kutularda satılan ve UHT (Ultra High Temperature) teknolojisi ile üretilen uzun ömürlü sütlerin ve meyve sularının içerisinde kesinlikle birtakım ek hususlarının bulunduğunu, aksi takdirde 4 - 6 ay kadar uzun bir mühlet bozulmadan duramayacağını düşünmekte. Halbuki uzun ömürlü sütler 135 - 150˚C'de 2 - 4 saniye ısıtılarak bütün zararlı mikropları öldürülür. Bu nedenle açılmadığı takdirde oda sıcaklığında bile son kullanma tarihine kadar bozulmadan kalabilir. Lakin açıldıktan sonra buzdolabında 2 gün kadar saklanabilir. Gayri yandan meyve suları için açıldıktan sonra 5 gün içerisinde tüketilmesi önerilse de, oksijenle temasa geçtiği için C vitamininde kayıplar başlayacağından en kısa devir diliminde tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Meşrubatlar, maden suları, ice tea, limonata vb. için bu türlü bir ıstırap yoktur ve son tasarruf tarihine kadar rahatlıkla dayanırlar. Lakin büyük bir kısmının damak tadına hitap etmesi ismine soğuk olarak tercih edilmeleri tavsiye edilmektedir.