Sağlıklı beslenme kurallarını öğretip hayata geçirilmesini sağlayan bir sistemdir.
Metabolizmayı düzenleyen azıklar kan kıymetleri ve şahsî datalara nazaran belirlenir. Bu belirleme sırasında besinlerin kalorilerinden çok, glisemik yükleri ve kişinin metabolizma özellikleri dikkate alınır. Hazırlanan beslenme programı, besin seçimi ve çeşitli besin öbeklerinin kombinasyonu ve tüketim biçimiyle yakından ilgilidir.
Bir insanın günlük kuvvetinin yüzde 40-45’i karbonhidratlardan, yüzde 30-35’i yağlardan, yüzde 20-30’u proteinlerden sağlanacak formda düzenlenmiştir. Metabolic Balance sisteminde her öğünde protein, karbonhidrat, yağ ve lifli azıklar günlük gereksinime nazaran listede konum alır.
Metabolic Balance; tatsız tuzsuz, yağsız, light yahut iştah kesici yapay yiyeceklerle mideyi doldurup zayıflatan, sürdürülmesi güç bir beslenme programı değil; ülkü ölçülerde, vücudun muhtaçlığı olan azıkların en doğal halleriyle, en lezzetli formda hazırlanıp tüketilmesini sağlayan ve ömür uzunluğu zevkle sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme biçimidir.
Metabolic Balance Programı
Obeziteyle savaş etmek için, insanın özüne dönmesi, kendi metabolizmasına münâsib usulde beslenmesi gerekiyor. Bu yüzden, metabolizmanın ülkü biçimde çalışmasını amaçlayan bir metabolizma programı olan “metabolic balance” ismi son yıllarda çok sık telaffuz edilmeye başlandı. Almanya'da Dr. Wolf FUNFACK tarafından bulunan ve geliştirilen bu program yaklaşık 30 memlekette, 4 yıla yakın bir vadedir de memleketimizde yaygın olarak uygulanıyor.
Kişinin aktüel laboratuar tahlilleri, (varsa) sıhhat problemleri kayda alınarak, bu çerçevede büsbütün insana hususî bir beslenme programı hazırlanıyor. metabolic balance, yalnızca kilo kaybetmek için değil, kilo almak ya da metabolizmayı dengelemek için de uygulanabiliyor. Bu sayede kişinin, vücudunun muhtaçlık duyduğu tüm sağlıklı besinleri tüketmesi sağlanıyor ve kilosu süratli biçimde denetim altına alınıyor.
Memleketimizde yalnızca metabolic balance eğitimi alan tıp hekimleri tarafından uygulanabilen bu programı dört aşamadan oluşuyor. Hazırlık devri olan 1. aşama iki gün sürüyor. 2. aşama sıkı periyot olarak tanımlanıyor ve en az 14 gün sürüyor. Bu aşamada kişi yalnızca kendi metabolizmasına münâsib olan yiyecekleri yiyebiliyor. Rahat devir olan üçüncü aşamada, beslenme programına ek yiyecekler ilave ediliyor. Dördüncü aşama ise, hayat uzunluğu sürecek olan muhafaza periyodu. Denetimli olmak koşuluyla sağlıklı olan her besinin yenebildiği ancak beslenmenin temel kurallarına uyduğumuz bir periyot bu. Açıkçası neyi, nasıl yememiz gerektiğini biliyorsak, sağlıklı besleniyoruz demektir ve ziyade kilolar bize yaklaşamaz!
Bildiğimiz üzere, vücudumuzun istikrarı hormonlar tarafından sağlanır. Bu hormonlar vücut tarafından üretilebiliyorsa sorun yok. Lakin kilo sorunu olanlarda hormonal üretim yerinde seviyede olmuyor. Sağlıklı bir formda kilo vermenin ve metabolik sendrom olarak isimlendirilen hipertansiyon, kan yağlarındaki artış, tip 2 diyabet üzere marazlardan korunmanın yolu, vücudumuzun hormon istikrarının sağlanmasından geçiyor. metabolic balance, bu hormon istikrarını, bilhassa de vücudun insülin seviyesini olağanlaştırmayı hedefleyen bir sistem.
Bu istikrarın sağlanması için, asla taviz vermememiz gereken “8 Ana Kural”ımız var. Istikrarlı bir metabolizmaya kavuşmak için bu kurallara uymak ve bunları beslenmemizin temel kuralları olarak görmek kaide.