Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Metabolik balans’ın tıbbi temelleri nedir?

Metabolik balans’ın tıbbi temelleri nedir?
0
123

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
110252.jpg
110252.jpg
Metabolic Balance’ın uygulanabilirliği ve başarısı muhakkak bireye kişisel olmasındadır. Bu hususî beslenme formunun her kuralı tıbbi, fizyolojik ilmî gerçeklere dayanmaktadır.

Metabolic Balance’ta yalnızca 3 ana öğün vardır, ara öğün yoktur. Velev arada bir şey yemek yasaktır! Zira 3 öğün yemek, en sağlıklı ve pratiği kolay ve sürdürülebilir bir beslenme sistemidir. Orta yoğunlukta bir çalışma nizamında bile her 2 saatte bir şeyler yemek mümkün olmaz, ancak en ağır çalışılan mesleklerde bile 3 öğün yemek mümkündür. Yerkürenin derhal her alanında yemek yemeye ve istirahate ayrılmış bir öğlen arası vardır. Bu ne sağlamaktadır? Lise biyoloji derslerinden bile hatırlayabileceğimiz bir temel malumat: yağlar ve proteinler için sindirim müddeti ortalama 4-5 saattir. Midemiz de, fakat bu kadar vadede, aldığımız besinlerin midedeki sindirim devresini tamamlayıp bir sonraki öğüne hazır hale gelir. Bu aralarda alınan her lokma bu sistemi bozar. Midemizdeki yiyeceklerin sonradan gelenleri beklemesine sebep olur.

Öbür taraftan ara öğün pratiği vücudumuzun sahip olduğu birtakım fizyolojik (oral-kolik, gastro-kolik ) refleksler sebebiyle sindirim kanalının alt kısımlarında da bağırsak muhtevası, sindirim devrelerini tamamlayamadan gastrointestinal pasajı hızlandırıp alınan azıkların emilimi gereğince gerçekleşmeden sindirim kanalını erken terk etmesine sebep olur. Bu yüzden sık sık, az az yemek sağlıklı beslenme değil, çok yiyip beslenmeme şeklidir! Bunu, bitkileri sularken dibinde havuzcuklar açıp gereksinimi kadar suyu taşırmadan vererek bitkinin dibi kuruyana kadar ara vermek tarafına, bitki köklerinin su alma kapasitesini dikkate almadan sık sık sulama yoluyla diplerinden süratle su akıtarak sıhhatsiz sulama(ma)ya benzetebiliriz.

METABOLIC BALANCE İNSÜLİN DİRENCİNİ ORTADAN KALDIRIR

Bu programda dikkat edilmesi gereken bir sair kıymetli nokta daha vardır: 3 öğünden az yiyince metabolizma suratı yavaşlar, istikrar sağlanamaz. Kan şekeri ve insülin seviyesinin dengelenmesi de zorlaşır.

3 ana öğün arasında kıymetli olan husus kan şekerinin çokça düşmemesidir. ara öğün uygulayanlar bunu sağlamaya çalışırlar. Lakin alınan her besin unsuruyla kana tekrar şeker girmesiyle yine insülin salgılanır ve kan şekerini düşürür,şeker mütalaa açlık hissi kamçılanır,yeniden bir ara öğünle karbonhidrat alınır,şeker yeniden yükselir,arkasından insülin yükselir,bu bu türlü kısır döngü olarak devam eder ve bir müddet sonra insülin direnci gelişmeye başlar. İnsülin direncinin gelişmesi tıpkı hengamda yağlanmayı da tetikler.

Metabolic Balance programında ise; besinler glisemik yüküne, hastanın şahsî kan bedelleri ve özelliklerine nazaran seçilir. Bireye şahsi bu plan hekim tarafından hastaya iletilen pişirme ve yeme formuyla birlikte uygulandığında kan şekerinin ani yükselme ve düşmesine köstek olur, uzun vadeli tokluk sağlar ve dolayısıyle acıkmaya mani olur ve yukarıda kelamını ettiğimiz kısırdöngüyle bir arada insülin direncinin kırılmasını sağlar. Üstelik yağlanmayı da engellediği için insülin direncinin oluşmasını “temelinden” mahzurlar.

 
858,465Konular
981,147Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt