KUVVET (enj); vücut organlarının çalışabilmesi ve günlük hayatın devamı için gerekli olan yakıttır, kısaca iş yapabilme kapasitesi olarak ta tanımlanır. Gücün ünitesi Joule (J) yahut kalori (cal)’dır. (1 kJ = 0.239 kcal ve 1 kcal= 4.184 kJ)
İnsan vücudunun çalışabilmesi için gerekli olan güç yiyecek ve içeceklerimizden aldığımız besin öğeleri ile sağlanmaktadır.
Vücudumuza kuvvet sağlayan besin öğeleri;
*Karbonhidratların yapı taşı olan GLİKOZ 1 gramı 4 kcal = 17 kJ,
*Proteinlerin yapı taşı olan AMİNO ASİTLER 1 gramı 4 kcal = 17 kJ,
*Yağların yapısında bulunan YAĞ ASİTLERİ 1 gramı 9 kcal = 37 kJ güç verir.
BAZAL METABOLİZMA, kısaca, dinlenme halideyken vücudun harcadığı güç olup, vücut günlük alınan kuvvetin %60-75’ini bu yol ile harcamaktadır. Bazal metabolizma suratı, yağsız vücut kitlesi
, yaş ve cinsiyet, diyetin içeriği ve tiroid hormonlarından etkilenmektedir.
FIZIKÎ AKTİVE, hareketler ve egzersiz ile harcanan kuvvet olup, kuvvetin %15-30’u bu yol ile harcanmaktadır.FA çeşidi,
müddet, periyodu ve yoğunluğu bu yol ile harcanan güç nispetini tesirler.
TERMOGENEZİS ise yiyeceklerin sindirimi esnasında harcanan kuvvettir.Ortamın sıcaklığı, ilaçlar, gerilim, egzersiz ve besin alımından etkilenmektedir.
KUVVET ISTIKRARI:
Günlük alınan güç >Günlük harcanan kuvvet→ VÜCUT YÜKÜNDE ARTMA
(kilo alma)
Günlük alınan kuvvet