Metabolizma vücudumuzun besinlerle aldığımız kalorileri yakma suratıdır.
Metabolizmayı etkileyen etmenler;
Yaş: Metabolizma yaş ilerledikçe kas kütlesi azaldığından yavaşlar. Yetişkinlik periyodunda her 10 yılda bir %2-3 nispetinde yavaşlama gözlenir.
Cinsiyet: Hatunlar erkeklere nazaran daha yüksek orantıda yağ dokusuna sahip olmaları nedeniyle metabolik suratları tıpkı uzunluk ve kilodaki bir erkekten %5-10 daha düşüktür.
Vücut bileşimi: Kas kütlesi ne kadar ziyade ise, bireyin metabolizması o kadar süratlidir.
Gebelik ve emziklilik: Hamilelik periyodunda bebeğin büyümesi için, emzirme devrinde süt üretimi nedeniyle metabolizma daha süratlidir.
Uyku: Uyku vadesinin uzun olması bazal metabolizma suratını %10 orantısında yavaşlatır.
Yavaşlayan metabolizma kimi besinler aracılığıyla hızlanabilir. Bu besinler aşağıdadır.
Acı biber: İçeriğindeki capsaisin hususu metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olur.
Protein: Proteinli besinlerin sindirilmesi için karbonhidrat ve yağlara nazaran daha ziyade kuvvet gerekir. Bu nedenle zayıflamada öteki besin ögelerine nazaran daha olumlu tesir yaratır.
Yoğurt: Hem proteinden güçlü hem de kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle zayıflamada hayli tesirli bir besindir. Tok tutma özelliği nedeniyle de diyet yapmayı kolaylaştırıcı bir besindir.
Yaban mersini: Antioksidan bir besindir. Antioksidan besinlerin metabolizma hızlandırmada tesirleri büyüktür.
Yeşil çay: Metabolizma hızlandırıcı tesiri yapısındaki antioksidanlardır. Bilhassa de öğün sonrası tüketmek metabolizmayı daha çok hızlandırarak alınan kalorilerin yakılmasını sağlar.
Ananas: İçeriğindeki bromelain ile metabolizma hızlanır. Diüretik özelliği sayesinde vücuttan ödem atılmasında da tesirlidir.
Lifli besinler: Kurubaklagilller, yeşillikler üzere tüm lifli besinler hem vücudun harcadığı enerjiyi arttırmaları hem de tok tutma özellikleri ile kilo vermeye yardımcıdırlar.
Metabolizmayı etkileyen etmenler;
Yaş: Metabolizma yaş ilerledikçe kas kütlesi azaldığından yavaşlar. Yetişkinlik periyodunda her 10 yılda bir %2-3 nispetinde yavaşlama gözlenir.
Cinsiyet: Hatunlar erkeklere nazaran daha yüksek orantıda yağ dokusuna sahip olmaları nedeniyle metabolik suratları tıpkı uzunluk ve kilodaki bir erkekten %5-10 daha düşüktür.
Vücut bileşimi: Kas kütlesi ne kadar ziyade ise, bireyin metabolizması o kadar süratlidir.
Gebelik ve emziklilik: Hamilelik periyodunda bebeğin büyümesi için, emzirme devrinde süt üretimi nedeniyle metabolizma daha süratlidir.
Uyku: Uyku vadesinin uzun olması bazal metabolizma suratını %10 orantısında yavaşlatır.
Yavaşlayan metabolizma kimi besinler aracılığıyla hızlanabilir. Bu besinler aşağıdadır.
Acı biber: İçeriğindeki capsaisin hususu metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olur.
Protein: Proteinli besinlerin sindirilmesi için karbonhidrat ve yağlara nazaran daha ziyade kuvvet gerekir. Bu nedenle zayıflamada öteki besin ögelerine nazaran daha olumlu tesir yaratır.
Yoğurt: Hem proteinden güçlü hem de kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle zayıflamada hayli tesirli bir besindir. Tok tutma özelliği nedeniyle de diyet yapmayı kolaylaştırıcı bir besindir.
Yaban mersini: Antioksidan bir besindir. Antioksidan besinlerin metabolizma hızlandırmada tesirleri büyüktür.
Yeşil çay: Metabolizma hızlandırıcı tesiri yapısındaki antioksidanlardır. Bilhassa de öğün sonrası tüketmek metabolizmayı daha çok hızlandırarak alınan kalorilerin yakılmasını sağlar.
Ananas: İçeriğindeki bromelain ile metabolizma hızlanır. Diüretik özelliği sayesinde vücuttan ödem atılmasında da tesirlidir.
Lifli besinler: Kurubaklagilller, yeşillikler üzere tüm lifli besinler hem vücudun harcadığı enerjiyi arttırmaları hem de tok tutma özellikleri ile kilo vermeye yardımcıdırlar.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.