meyankökü ( (Süssholz Réglisse Licorice Piyan Boyan Glycyrrhiza Licorice) Hazirantemmuz aylari arasinda sarimavi veya kahverengi çiçekler açan, 0,42 m yüksekliginde, fazla yillik çalimsi bitkilere “meyan denir Yapraklari parçali, yaprakçiklar 47 çiftlidir Çiçekler basak seklinde durumlar yapar Taç ve çanak yapraklari iki dudakli olup, üstteki dudak iki kisa disli, dipteki üçü uzun dislidir Meyveleri düz ve salgi tüylüdür Meyan bitkisinin 6 türü Türkiye’de yetismektedir Daha fazla Güney, Orta ve Dogu Anadolu’da yayginlik göstermektedir Bir kisminin kökleri tatli, bir kisminin ise acidir Tatli meyan (Glycyrrhiza glabra): Anadolu’da iki varyetesi bulunur Bu türün çiçekleri mor ve tüysü yapraklidir Meyvelerinin üzeri çiplaktir ya da tüylüdür Bâzi yerlerde piyan olarak da bilinir Kullanildigi yerler: Bitkinin kökleri, meyan kökü olarak taninmakta ve kullanilmaktadir Köklerinin kabugu soyulduktan sonra ya da soyulmadan güneste kurutularak piyasaya sürülür Bilesiminde nisasta, sekerler, zamk, rezin, glisirrizin vardir Glisirrizin sekerden daha tatli bir bilesiktir Köklerdeki miktari, bölgeden bölgeye degisir ve köklerin de etkin maddesidir Kökler, gögüs yumusatici, balgam söktürücü, idrar çogaltici ve tad düzenleyici özellige sahiptir Eczâcilikta toz hâlinde, haplarin hazirlanmasinda sekil vermede kullanilir Sigara ve plastik sanâyiinde de kullanilan ilkel maddedir Kola normal altinda hazirlanan içeceklerin terkibine de girer Ayrica tâze veya kuru köklerinin kaynar su ile muâmelesi ve sonradan alçak basinçta yogunlastirmak sûretiyle meyan bali elde edilir Ticârette toz ya da kaliplar hâlinde bulunur Aydınlık siyah renkli, tatli lezzetlidir Suda kolaylikla erir Meyan balindaki glisirrizin miktari daha fazladir Memleketimizde de meyan bali elde eden tesisler vardir Gögüs yumusatici, öksürük kesici, bere iyi edici özellikleri vardir Mîde hastaliklarinda (bilhassa gastritte) faydalidir Meyan kökünün su ile tüketilmesi sonucunda elde edilen hülasa ise meyan serbeti olarak bilinir Daha çok Güneydogu Anadolu bölgesinde elde edilir ve kullanilir Meyan serbeti koyu esmer renkli ve tatli lezzetlidir Gögüs yumusatici, balgam söktürücü, öksürük kesici ve ferahlatıcı özelliktedir alıntıdır