Meyvenin en bol olduğu devirdeyiz artık, Hiç birinden vazgeçemiyorumda diyorsunuz. Tüp mide (sleeve gastrektomi) operasyonu geçirmiş hasta ve danışanlarımız için tüketmemiz gereken meyve adetleri ve ölçüleri mide hacmimizin küçük olduğu göz önünde alınarak ve meyva kalorilerini dikkatte bulundurarak siz sevgili dostlarımız için örneklendirmek istiyorum. Şeker (diyabet) hastası olanlar, her meyvenin 1 porsiyon ölçüsünü takip etmeliler.
Şeker hastası için yasak olan hiçbir meyve yoktur fakat kıymetli olan mütenasip ölçüde ve münasebetli besinle tüketimdir. Örneğin incir, muz ve üzüm şeker içeriği yüksek olmasına karşın adetlerine dikkat edilerek tüketilebilir. 15 üzüm yahut 1 incir yahut yarım muz içindeki karbonhidrat ölçüsü 1 elma yahut 1 şeftaliye eşit orantıdadır Mide ve gaz sorunu yaşayanlar, meyveleri kabuksuz ve ılık tüketmeliler. Çok soğuk ve çiğ meyve tüketimi bu şikâyetleri tetikler. Bilhassa yaz ayında soğuk karpuz ve kavunun şiddetli tüketimi bu şikâyetleri artıracaktır. Bu türlü periyotlarda kabuksuz ılık şeftali, kayısı yahut armut kompostosu, muz tercih edilebilir. Hipoglisemi ve hiperinsülinemi (kan şekerinde düşme düzensizlik ve şiddetli insülin salınımı) sorunu olanlar, aç karnına ve tek başına meyve yememeli. Zira aç karnına yenilen meyve evvel kan şekerini yükseltir. Kendinizi âlâ hissedersiniz fakat daha sonra haddinden fazla ölçüde salınan insülin kan şekerinizde ani düşme yaratır, bu daha çokça acıkmanıza ve denetimsiz yemenize sebep olur. Bu durum tekrarlandıkça hem glikoz toleransı ve insulin salınımınız olumsuz etkilenir hem de kilo alma eğiliminiz artar. Bu yüzde meyveleri kesinlikle protein içeren bir besinle tüketin. Örneğin peynir + meyve yahut 1 bardak süt yahut 1 kase yoğurt yahut 1 bardak ayran yahut 10 -15 badem/fındık yahut yemek sonrası üzere. Meyve âlâ bir posa kaynağı da olduğundan kolesterol sorunu olanlar için âlâ bir seçimdir. Gelgelelim vücudumuzda her şeyin ziyadesi yağ olarak depolanmaktadır. Bunun için yalnızca yağ tüketimini azaltmak tahlil değildir. Meyvenin ziyadesi da yağa dönüşeceğinden her bireyin olduğu üzere kolesterol meselesi olanların da tüketim konusunda dikkatli olması gerekir. Günlük 2 porsiyon meyve tüketimi kafidir. (ara öğünlerinizde ) Posa tüketimi açısından mütenasip yenilebilen meyvelerin uygunca yıkanıp kabuğuyla tüketilmesi daha yararlıdır. Meyve suyu noktasına meyve tüketmek kalori, kan şekeri, lif ve antioksidanlar açısından daha pahalı. Meyve suyu içmek yanına meyve yemeye itina gösterin. 1 bardak portakal suyu içtiğinizde aslında dört portakal yemiş olursunuz yani günlük meyve gereksiniminizin tamamını tüketirsiniz. Üstelik posasını yani sıhhat için pahalı kısmı çöpe atarak. 4 portakalı soyup yemeniz yaklaşık 25 dakika sürer, bu halde hem gözünüz hem mideniz hem de dimağınız doyma sinyalini alır. Halbuki 1 bardak portakal suyunu içmek yalnızca 2-3 dakika sürer, hiç anlamadan 200-250 kalori tüketirsiniz.
Üstelik besin çeşitliliği açısından tek bir meyvenin suyunu içmek mekanına dört farklı meyveyi çiğneyerek tüketmek daha sahihtir.
* Taneli Meyveler (üzüm, erik, kiraz, çilek) Yarım su bardağı
* Küçük Meyveler (Kayısı) 3 adet geçmemeli
* Dilimlenmiş Meyveler (Karpuz, Kavun, Ananas) 2 ince dilim
* Orta uzunluk Meyveler ( Elma, Armut, Şeftali) 1 adet orta uzunluk
Şeker hastası için yasak olan hiçbir meyve yoktur fakat kıymetli olan mütenasip ölçüde ve münasebetli besinle tüketimdir. Örneğin incir, muz ve üzüm şeker içeriği yüksek olmasına karşın adetlerine dikkat edilerek tüketilebilir. 15 üzüm yahut 1 incir yahut yarım muz içindeki karbonhidrat ölçüsü 1 elma yahut 1 şeftaliye eşit orantıdadır Mide ve gaz sorunu yaşayanlar, meyveleri kabuksuz ve ılık tüketmeliler. Çok soğuk ve çiğ meyve tüketimi bu şikâyetleri tetikler. Bilhassa yaz ayında soğuk karpuz ve kavunun şiddetli tüketimi bu şikâyetleri artıracaktır. Bu türlü periyotlarda kabuksuz ılık şeftali, kayısı yahut armut kompostosu, muz tercih edilebilir. Hipoglisemi ve hiperinsülinemi (kan şekerinde düşme düzensizlik ve şiddetli insülin salınımı) sorunu olanlar, aç karnına ve tek başına meyve yememeli. Zira aç karnına yenilen meyve evvel kan şekerini yükseltir. Kendinizi âlâ hissedersiniz fakat daha sonra haddinden fazla ölçüde salınan insülin kan şekerinizde ani düşme yaratır, bu daha çokça acıkmanıza ve denetimsiz yemenize sebep olur. Bu durum tekrarlandıkça hem glikoz toleransı ve insulin salınımınız olumsuz etkilenir hem de kilo alma eğiliminiz artar. Bu yüzde meyveleri kesinlikle protein içeren bir besinle tüketin. Örneğin peynir + meyve yahut 1 bardak süt yahut 1 kase yoğurt yahut 1 bardak ayran yahut 10 -15 badem/fındık yahut yemek sonrası üzere. Meyve âlâ bir posa kaynağı da olduğundan kolesterol sorunu olanlar için âlâ bir seçimdir. Gelgelelim vücudumuzda her şeyin ziyadesi yağ olarak depolanmaktadır. Bunun için yalnızca yağ tüketimini azaltmak tahlil değildir. Meyvenin ziyadesi da yağa dönüşeceğinden her bireyin olduğu üzere kolesterol meselesi olanların da tüketim konusunda dikkatli olması gerekir. Günlük 2 porsiyon meyve tüketimi kafidir. (ara öğünlerinizde ) Posa tüketimi açısından mütenasip yenilebilen meyvelerin uygunca yıkanıp kabuğuyla tüketilmesi daha yararlıdır. Meyve suyu noktasına meyve tüketmek kalori, kan şekeri, lif ve antioksidanlar açısından daha pahalı. Meyve suyu içmek yanına meyve yemeye itina gösterin. 1 bardak portakal suyu içtiğinizde aslında dört portakal yemiş olursunuz yani günlük meyve gereksiniminizin tamamını tüketirsiniz. Üstelik posasını yani sıhhat için pahalı kısmı çöpe atarak. 4 portakalı soyup yemeniz yaklaşık 25 dakika sürer, bu halde hem gözünüz hem mideniz hem de dimağınız doyma sinyalini alır. Halbuki 1 bardak portakal suyunu içmek yalnızca 2-3 dakika sürer, hiç anlamadan 200-250 kalori tüketirsiniz.
Üstelik besin çeşitliliği açısından tek bir meyvenin suyunu içmek mekanına dört farklı meyveyi çiğneyerek tüketmek daha sahihtir.
* Taneli Meyveler (üzüm, erik, kiraz, çilek) Yarım su bardağı
* Küçük Meyveler (Kayısı) 3 adet geçmemeli
* Dilimlenmiş Meyveler (Karpuz, Kavun, Ananas) 2 ince dilim
* Orta uzunluk Meyveler ( Elma, Armut, Şeftali) 1 adet orta uzunluk