Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Meyve porsiyonları ne kadar olmalı?

Meyve porsiyonları ne kadar olmalı?
0
130

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Meyvenin en bol olduğu devirdeyiz artık, Hiç birinden vazgeçemiyorumda diyorsunuz. Tüp mide (sleeve gastrektomi) operasyonu geçirmiş hasta ve danışanlarımız için tüketmemiz gereken meyve adetleri ve ölçüleri mide hacmimizin küçük olduğu göz önünde alınarak ve meyva kalorilerini dikkatte bulundurarak siz sevgili dostlarımız için örneklendirmek istiyorum. Şeker (diyabet) hastası olanlar, her meyvenin 1 porsiyon ölçüsünü takip etmeliler.

Şeker hastası için yasak olan hiçbir meyve yoktur fakat kıymetli olan mütenasip ölçüde ve münasebetli besinle tüketimdir. Örneğin incir, muz ve üzüm şeker içeriği yüksek olmasına karşın adetlerine dikkat edilerek tüketilebilir. 15 üzüm yahut 1 incir yahut yarım muz içindeki karbonhidrat ölçüsü 1 elma yahut 1 şeftaliye eşit orantıdadır Mide ve gaz sorunu yaşayanlar, meyveleri kabuksuz ve ılık tüketmeliler. Çok soğuk ve çiğ meyve tüketimi bu şikâyetleri tetikler. Bilhassa yaz ayında soğuk karpuz ve kavunun şiddetli tüketimi bu şikâyetleri artıracaktır. Bu türlü periyotlarda kabuksuz ılık şeftali, kayısı yahut armut kompostosu, muz tercih edilebilir. Hipoglisemi ve hiperinsülinemi (kan şekerinde düşme düzensizlik ve şiddetli insülin salınımı) sorunu olanlar, aç karnına ve tek başına meyve yememeli. Zira aç karnına yenilen meyve evvel kan şekerini yükseltir. Kendinizi âlâ hissedersiniz fakat daha sonra haddinden fazla ölçüde salınan insülin kan şekerinizde ani düşme yaratır, bu daha çokça acıkmanıza ve denetimsiz yemenize sebep olur. Bu durum tekrarlandıkça hem glikoz toleransı ve insulin salınımınız olumsuz etkilenir hem de kilo alma eğiliminiz artar. Bu yüzde meyveleri kesinlikle protein içeren bir besinle tüketin. Örneğin peynir + meyve yahut 1 bardak süt yahut 1 kase yoğurt yahut 1 bardak ayran yahut 10 -15 badem/fındık yahut yemek sonrası üzere. Meyve âlâ bir posa kaynağı da olduğundan kolesterol sorunu olanlar için âlâ bir seçimdir. Gelgelelim vücudumuzda her şeyin ziyadesi yağ olarak depolanmaktadır. Bunun için yalnızca yağ tüketimini azaltmak tahlil değildir. Meyvenin ziyadesi da yağa dönüşeceğinden her bireyin olduğu üzere kolesterol meselesi olanların da tüketim konusunda dikkatli olması gerekir. Günlük 2 porsiyon meyve tüketimi kafidir. (ara öğünlerinizde ) Posa tüketimi açısından mütenasip yenilebilen meyvelerin uygunca yıkanıp kabuğuyla tüketilmesi daha yararlıdır. Meyve suyu noktasına meyve tüketmek kalori, kan şekeri, lif ve antioksidanlar açısından daha pahalı. Meyve suyu içmek yanına meyve yemeye itina gösterin. 1 bardak portakal suyu içtiğinizde aslında dört portakal yemiş olursunuz yani günlük meyve gereksiniminizin tamamını tüketirsiniz. Üstelik posasını yani sıhhat için pahalı kısmı çöpe atarak. 4 portakalı soyup yemeniz yaklaşık 25 dakika sürer, bu halde hem gözünüz hem mideniz hem de dimağınız doyma sinyalini alır. Halbuki 1 bardak portakal suyunu içmek yalnızca 2-3 dakika sürer, hiç anlamadan 200-250 kalori tüketirsiniz.

Üstelik besin çeşitliliği açısından tek bir meyvenin suyunu içmek mekanına dört farklı meyveyi çiğneyerek tüketmek daha sahihtir.

* Taneli Meyveler (üzüm, erik, kiraz, çilek) Yarım su bardağı
* Küçük Meyveler (Kayısı) 3 adet geçmemeli
* Dilimlenmiş Meyveler (Karpuz, Kavun, Ananas) 2 ince dilim
* Orta uzunluk Meyveler ( Elma, Armut, Şeftali) 1 adet orta uzunluk

 

Similar threads

Beslenme alışkanlıkları kalp - damar illetleri, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik illetten korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Meyve suları ile ilgili öncelikle şunu söylemeliyiz ki meyveyi bir bütün olarak tüketmek her vakit için vitamin ve mineral kaybı olmadığı ve meyvenin posasından da yararlanıldığı için her devir bizim teklifimizdir. Bu halde A,C,E vitaminleri karatenoidler ve flavonoidler üzere güçlü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
Meyve yemek için bir güruh nedenimiz varken yememek içinde türlü bahaneler yaratabiliyoruz.Sağlığımız için son radde kıymetli olan meyveleri biraz tanıyalım:Meyveler yüksek ölçüde su lif vitamin ve mineral içeriyorlar.İçeriğinde meyve şekeri dediğimiz FRÜKTOZ ismini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Meyve yemek için bir güruh nedenimiz varken yememek içinde türlü bahaneler yaratabiliyoruz.Sağlığımız için son nokta kıymetli olan meyveleri biraz tanıyalım:Meyveler yüksek ölçüde su lif vitamin ve mineral içeriyorlar.İçeriğinde meyve şekeri dediğimiz FRÜKTOZ ismini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
İYİ BİR KAN ŞEKER DENGESİ İÇİN Komplex karbonhidratlar, posa içeren besinler kan şekeri düzeyinde ani oynamalara yol açmazlar. Bu nedenle her öğün bu besinlerden birini beslenmenizde bulundurun. Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
858,498Konular
982,048Mesajlar
30,027Kullanıcılar
KitKatetaksSon üye
Üst Alt